Ουκρανία: Υπάρχει πρόβλημα με την αεράμυνα ή αυξήθηκαν τα ρωσικά drones; 

Ουκρανία: Υπάρχει πρόβλημα με την αεράμυνα ή αυξήθηκαν τα ρωσικά drones; 

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς έχουν αυξήσει πιο έντονα την δραστηριότητα τους, ενώ καταρρίπτονται πολύ λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό προκύπτει ακόμη και από τις επίσημες στατιστικές που δημοσιεύουν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτές, περίπου τα μισά drones καταρρίπτονται. Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, εκτοξεύθηκαν 2.023 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 1.185 καταρρίφθηκαν.

Για τον Σεπτέμβριο, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική καθώς η Ουκρανία κατέρριψε 1.107 από τα 1.339 Σαχίντ σύμφωνα με την ανάλυση του Armia Inform, ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας).

  • «Η κατάρριψη των Σαχίντ έγινε πιο δύσκολη λόγω του χαμηλού ύψους πτήσης και της αλλαγής της ρωσικής τακτικής», εξήγησε την κατάσταση ο Άντρι Κοβαλένκο, επικεφαλής του «Κέντρου για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης» που υπάγεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου υποστηρίζει το ίδιο πράγμα – ότι τον τελευταίο καιρό τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισέρχονται στην πόλη διαχωρίζονται σε μεμονωμένους στόχους και επιτίθενται σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος. Και μεμονωμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν σκόπιμα σε «συγκεκριμένες περιοχές» για να αποσπάσουν την προσοχή των κινητών ομάδων.

  • «Ο κύριος στόχος είναι να μπερδευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι δυνάμεις αεράμυνας και τα μέσα. Προσπαθούν να κάνουν τις κινητές ομάδες να μετακινηθούν, δημιουργώντας έτσι διαδρόμους για να περάσουν τα επόμενα κύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της KGVA Μιχαήλ Σαμάνοφ.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι μόνο στο Κίεβο, οι αρχές ισχυρίζονται σταθερά ότι όλα τα Σαχίντ καταρρίπτονται. Δηλαδή, αυτή η νέα τακτική στην προκειμένη περίπτωση δεν εξηγεί γιατί τα στατιστικά στοιχεία για τις καταρρίψεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών μειώθηκαν απότομα.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ορισμένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «προσγειώθηκαν» στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πολέμου. Οι αναφορές της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρουν έναν σημαντικό αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως «χαμένα από τον εντοπισμό τους».

  • Όπως εξηγεί ο Αρέστοβιτς, πρώην σύμβουλος της Ουκρανικής Προεδρίας, αυτό σημαίνει ότι τα drones έπεσαν στο έδαφος και η τύχη τους είναι άγνωστη, με μεγάλη όμως πιθανότητα να μην προκάλεσαν μεγάλες ζημιές. Ο Αρέστοβιτς αποδίδει τις πτώσεις αυτές στις επιπτώσεις των ραδιοπαρεμβολών. Αυτό όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Αν και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στα σύνορα λειτουργούν πραγματικά εντατικά.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες οι ουκρανικές αρχές, αναγνωρίζουν μείωση του αριθμού των καταστραφέντων Σαχίντ. Ταυτόχρονα, δεν διευκρινίζουν ότι ορισμένα από αυτά «καταρρίπτονται» από τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Δηλαδή, η επιδείνωση της κατάστασης είναι εμφανής.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο λόγος της μείωσης της αποτελεσματικότητας της ουκρανικής αεράμυνας ήταν η μεταφορά των στρατιωτών της στο πεζικό, όπως ενημέρωσε η βουλευτής Μπεζούγκλαγια.

Σύμφωνα με την ίδια, η έλλειψη στρατιωτών στην πρώτη γραμμή είναι τέτοια που ακόμη και οι στρατιώτες των ομάδων Patriot SAM μεταφέρονται στα αεροσκάφη επίθεσης. Παράλληλα, μεταφέρονται και γιατροί από τα νοσοκομεία των μετόπισθεν.

  • Υπάρχει όμως και ένας άλλος αντικειμενικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποτελεσμάτων της αεράμυνας. Είναι η αύξηση του αριθμού των ίδιων των Σαχίντ.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, υπήρχαν αισθητά περισσότερα από αυτά και οι ίδιες οι επιθέσεις έγιναν καθημερινές, κάτι που δεν είχε συμβεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Και τον Οκτώβριο σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας.

  • Προφανώς, όσο περισσότεροι στόχοι υπάρχουν, τόσο πιο δύσκολο είναι να τους καταρρίψεις κι έτσι τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι Ρώσοι να χρησιμοποιήσουν διάφορα συστήματα για να παρακάμψουν ή να μπερδέψουν την ουκρανική αεράμυνα.

Τελικά, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή των Σαχίντ.

Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία, παρά τους ισχυρισμούς της για πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δεν μπορεί ακόμη να αντέξει επιθέσεις τέτοιας έντασης εναντίον της Ρωσίας – 50-100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθημερινά.

Σχετικά Άρθρα