Iron Beam: Ποιο είναι το νέο λέιζερ όπλο του Ισραήλ για την κατάρριψη πυραύλων και drone
Πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια ξόδεψε το Ισραήλ μέσα σε μία μόλις εβδομάδα για συμφωνίες με σκοπό την κατασκευή του Iron Beam. Πως λειτουργεί και ποια είναι τα μειονεκτήματά του.
Το νέο αμυντικό σύστημα λέιζερ «Iron Beam» που το Ισραήλ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για την κατάρριψη εισερχόμενων πυραύλων, χρησιμοποιεί ένα λέιζερ υψηλής ισχύος το οποίο είναι τοποθετημένο σε βάση που μπορεί να είναι μόνιμα τοποθετημένη στο έδαφος ή ακόμα και να ρυμουλκηθεί.
Το εβραϊκό κράτος ξόδεψε αυτή την βδομάδα πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες με την Rafael Advanced Defense Systems, κατασκευαστή του «Iron Dome» και την Elbit Systems για να επισπεύσει την παραγωγή του νέου οπλικού συστήματος. Το Iron Beam θα χρησιμοποιεί δέσμη λέιζερ υψηλής ισχύος με απώτερο σκοπό να αντιμετωπίσει τις εναέριες απειλές, οι οποίες περιλαμβάνουν πυραύλους, drones, ρουκέτες και όλμους, όπως δήλωσε την τρέχουσα εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.
«Προαναγγέλλει την αυγή μιας νέας εποχής του πολέμου» σημείωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, ενώ συμπλήρωσε ότι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός ενός έτους.
Πώς λειτουργεί
Σύμφωνα με το CNN, το εν λόγω αμυντικό σύστημα χρησιμοποιεί ένα λέιζερ υψηλής ισχύος το οποίο είναι τοποθετημένο σε βάση που μπορεί να είναι μόνιμα τοποθετημένη στο έδαφος ή ακόμα και να ρυμουλκηθεί. Το νέο σύστημα παρέχει ένα διαφορετικό τρόπο αποτροπής εισερχομένων πυρών, από τα παραδοσιακά μέσα που διαθέτει στη φαρέτρα του το Ισραήλ, όπου το ραντάρ ανιχνεύει την εισερχόμενη απειλή και στη συνέχεια εκτοξεύεται ένας πύραυλος αναχαίτισης για να καταστρέψει το βλήμα στον αέρα.
Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι μια ασπίδα λέιζερ θα ήταν φθηνότερη από ταχύτερη, αλλά και πιο αποτελεσματική από το Iron Dome. Η θέση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι το Iron Dome (καταστρέφει περισσότερα βλήματα) έχει σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για την αντιμετώπιση ρουκετών και πυραύλων, αλλά όχι drones. Τα drones δεν έχουν πάντοτε καθορισμένο προορισμό και ενδέχεται να αλλάξουν κατεύθυνση. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) είναι μικρά, ελαφριά και έχουν χαμηλή υπογραφή ραντάρ, πράγμα που σημαίνει ότι τα συστήματα ραντάρ του Ισραήλ δεν θα τα ανιχνεύουν πάντα με τον τρόπο που εντοπίζουν πυραύλους, που είναι μεγαλύτεροι, κατέληξαν οι ειδικοί.
Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία αναπτύσσουν λέιζερ
Διάφορες κυβερνήσεις έχουν πειραματιστεί με διαφορετικούς τύπους συστημάτων λέιζερ. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει επίσης δοκιμάσει λέιζερ υψηλής ενέργειας που μπορούν να καταστρέψουν αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε πρόσφατα ένα όπλο ενέργειας λέιζερ που ονομάζεται «DragonFire» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε εναέριες απειλές. Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία αναπτύσσουν λέιζερ που θα μπορούσαν να στοχεύουν δορυφόρους.
Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε αν το Ιράν διαθέτει το δικό του αμυντικό σύστημα λέιζερ, είναι ύποπτο ότι διαθέτει το κινεζικής κατασκευής όπλο λέιζερ «Silent Hunter», είπαν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι το λέιζερ δεν είναι τόσο υψηλής ισχύος όσο αυτά που σχεδιάστηκαν για το Iron Beam.
Τα μειονεκτήματά του
Το Iron Beam παρουσιάζει ορισμένα μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, το σύστημα λέιζερ δεν λειτουργεί καλά σε συννεφιασμένο, βροχερό ή μουντό καιρό, είπαν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι αυτό μειώνει την ικανότητα του λέιζερ να περάσει από την ατμόσφαιρα και να φτάσει στο στόχο του. Το σύστημα θα απαιτούσε επίσης μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να συνεχίσει να λειτουργεί. Το χρονοδιάγραμμα επιπλέον του έργου παραμένει ασαφές. Τέλος, απαιτεί μια σημαντική οικονομική επένδυση, καθώς οι κυβερνήσεις χρειάζονται πάντα δισεκατομμύρια δολάρια και δεκαετίες έρευνας.