ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί το PKK είναι δύσκολο να αποδεχτεί την… “επίθεση φιλίας” από Μπαχτσελί

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί το PKK είναι δύσκολο να αποδεχτεί την… “επίθεση φιλίας” από Μπαχτσελί

Η στάση του ηγέτη του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, γνωστού για τις σκληρές εθνικιστικές του θέσεις, αιφνιδίασε τους πάντες στην Τουρκία με το άνοιγμα του προς το φιλοκουρδικό κόμμα DEM και το θέμα της απελευθέρωσης του Οτσαλάν με αντάλλαγμα την παράδοση των όπλων του PKK. Πολιτικοί και αναλυτές δυσκολεύτηκαν να δώσουν λογικές εξηγήσεις. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν εντός του PKK και των συνδεδεμένων με αυτό παρατάξεων. Μετά τις αρνητικές αντιδράσεις, ορισμένα μέλη δήλωσαν ότι «αν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν το δεχτεί, θα το δεχτούμε κι εμείς».

Αλλά η σύγχυση σάρωσε την ηγεσία του PKK στο Καντίλ, τη Ροζάβα και την Ευρώπη.

Το DEM υποστήριξε αρχικά την πρόταση του Μπαχτσελί, αλλά αργότερα υπαναχώρησε με μια νέα δήλωση που αντιτίθεται με σύνθετους όρους, αφού δεν είναι ακόμη σίγουρο για την τελική του θέση, καθώς η απόρριψη της πρότασης θα σήμαινε ότι δεν θα απελευθερωνόταν ο Οτσαλάν, ενώ η αποδοχή της θα σήμαινε ότι θα παραδινόταν τα όπλα.

Ακόμη και αν ο Οτσαλάν ζητήσει αφοπλισμό μετά την αποφυλάκισή του, υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που εμποδίζουν το PKK να το αποδεχτεί εύκολα.

  • Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που εμποδίζουν το PKK να το αποδεχτεί με ευκολία;

Το ΡΚΚ έχει παρουσία σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των βουνών Καντίλ στο Ιράκ, της περιοχής Ροζάβα στη Συρία και των Κούρδων της Γερμανίας, με μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ αυτών των ομάδων τα τελευταία χρόνια.

Η σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων στο Καντίλ και στη Ροζάβα έχει γίνει δημόσια. Η Ροζάβα έχει στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και λαμβάνει αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη και προστασία για τις βάσεις της.

Η πτέρυγα του κόμματος στο Καντίλ επηρεάζεται από το Ιράν και προσπαθεί να κατευθύνει την πολιτική πορεία στη Σουλεϊμανίγια στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πτέρυγα, είναι ενσωματωμένη με τη Γερμανία και οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες διαχειρίζονται από εκεί. Ως εκ τούτου, χώρες όπως το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Γερμανία έχουν ισχυρή επιρροή στην απόφαση του κόμματος και δεν θα συμφωνήσουν στον αφοπλισμό του, λόγω του ρόλου του κόμματος ως εργαλείου αντιπαράθεσης με την Τουρκία και τις περιφερειακές χώρες.

  • Ηγέτες του PKK όπως οι Μυράτ Καρά Γιαλάν, Τζεμίλ Μπαγίκ και Ντουράν Καλκάν, οι οποίοι έχουν γνωρίσει μόνο μια ζωή πολεμώντας στα βουνά για σαράντα χρόνια, φοβούνται το άγνωστο αν καταθέσουν τα όπλα τους. Αυτοί οι ηγέτες επηρεάζουν χιλιάδες μαχητές που εξαρτώνται από τον αγώνα για τη συνέχιση της ύπαρξής τους και πιστεύουν ότι η διάλυση των δυνάμεων στο Καντίλ θα σήμαινε το τέλος τους, οδηγώντας τους να αντιταχθούν σε αυτή την απόφαση.

Στη Ροζάβα, περίπου 80.000 μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε έναν ημι-οργανωμένο στρατό και θεωρούν τους εαυτούς τους μια σύγχρονη δύναμη σε σύγκριση με την παλιά πτέρυγα του Καντίλ.

Υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα του Οτσαλάν να επηρεάσει την οργάνωση στη Ροζάβα να αφοπλιστεί. Εάν η πτέρυγα Καντίλ αφοπλιστεί και η Ροζάβα αρνηθεί, το ερώτημα τι θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει αναπάντητο και η τύχη των αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών είναι άγνωστη.

Μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, τη Γάζα, το Ιράν και τη Συρία, οι Κούρδοι του PKK και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι υπάρχουν αλλαγές στους χάρτες της περιοχής και βλέπουν αυτή την κατάσταση ως ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το μεγάλο τους όνειρο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους του Κουρδιστάν, θεωρώντας το σημερινό χάος και τις γεωπολιτικές αλλαγές ως ευκαιρία για την επίτευξη αυτού του στόχου, οπότε βλέπουν ότι η εγκατάλειψη των όπλων και η συμφιλίωση με την Τουρκία δεν είναι προς το συμφέρον τους.

  • Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η επιθετικότητα του Ισραήλ δεν θα σταματήσει και ότι μετά τον Λίβανο θα ακολουθήσει η Συρία, φέρνοντας το Ισραήλ αντιμέτωπο με την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημειώνει ότι το όνειρο του «Μεγάλου Ισραήλ» περιλαμβάνει τμήματα του τουρκικού εδάφους και πιστεύει ότι η απώτερη φιλοδοξία του Ισραήλ είναι να καταλάβει τα εδάφη της Τουρκίας. Υπάρχει η εκτίμηση ότι ο στρατός του PKK/YPG, που αποτελείται από 80.000 μαχητές υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Συρία, θα επιτεθεί και θα δημιουργήσει χάος στην Τουρκία εκμεταλλευόμενος τους Κούρδους.

  • Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση με στόχο να αφαιρέσει αυτό το χαρτί από τα χέρια των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αποτρέποντας τη διαίρεση της Συρίας και την ανακήρυξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη Ροζάβα.

Προκειμένου να προωθήσει την ειρήνη και την εσωτερική αλληλεγγύη στην Τουρκία, ο Ερντογάν προσπάθησε να προσεγγίσει τους Κούρδους και το πρώτο βήμα αυτής της προσέγγισης έγινε μέσω του συμμάχου του στην εξουσία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έκανε μια απροσδόκητη κίνηση που άλλαξε ολόκληρη την ατζέντα.

Ωστόσο, η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος δεν θα είναι εύκολη.

Σχετικά Άρθρα