Σε μονοπάτια “πόλωσης” το κοινοβούλιο- Μειώνεται η νομοθετική συναίνεση, αυξάνεται η αντιπολιτευτική πίεση

Σε μονοπάτια “πόλωσης” το κοινοβούλιο- Μειώνεται η νομοθετική συναίνεση, αυξάνεται η αντιπολιτευτική πίεση

Το “θερμό επεισόδιο” το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να παρέμβει στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για τα 50 χρόνια από την ελληνική επαναεπικύρωση της ΕΣΔΑ και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης που διοργάνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή, αλλά δεν της δόθηκε ο λόγος, καθώς δεν ήταν στον κατάλογο των ομιλητών ανέδειξε το κλίμα πόλωσης που διαμορφώνεται στα κοινοβουλευτικά δρώμενα και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζητούσε επίμονα να μιλήσει για να αναφερθεί σε ζητήματα κράτους δικαίου στη χώρα, ωστόσο, τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όσο και ο συντονιστής της συζήτησης Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης αρνήθηκαν, επειδή η παρέμβασή της ήταν εκτός προγράμματος.

Μιλώντας στα αγγλικά επιχείρησε να απευθυνθεί στους ξένους προσκεκλημένους, ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής φανερά εκνευρισμένος ανέφερε πως δεν μπορούμε να μετέχουμε σε αυτή την “παρωδία” και αφού μίλησε για “παιχνίδια” της κ. Κωνσταντοπούλου παρακάλεσε να λήξει η συνεδρίαση λέγοντας δεν μπορούμε να ντροπιάζουμε τη Βουλή!

Το επεισόδιο αυτό ήταν χαρακτηριστικό της πόλωσης που κυριαρχεί πλέον στο Κοινοβούλιο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να αυξήσουν την πίεση και την κριτική προς την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία (ΝΔ). Είχε προηγηθεί η σκληρή κριτική του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη  που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι ο…”πράσινος ΣΥΡΙΖΑ”.

  • Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο επίσης ότι τα κόμματα του προοδευτικού τόξου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) με αφορμή την αυταρχική στάση, όπως καταγγέλλουν, της κυβέρνησης απέναντι στους εποχικούς πυροσβέστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες με σκοπό τη δικαίωση του αγώνα τους και των αιτημάτων τους.

Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση ενόψει κρίσιμων συνεδριάσεων της Ολομέλειας, για τον προϋπολογισμό του 2025, την αναθεώρηση το Συντάγματος, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σε συζητήσεις κρίσιμων νομοσχεδίων που άπτονται της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης θα αυξήσουν κατακόρυφα το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, απορρίπτοντας το συναινετικό φλερτ της κυβέρνησης και βλέποντας να φουντώνει το κλίμα εσωστρέφειας στην ΚΟ της ΝΔ.

  • Πάντως η πολιτική πόλωση έχει αυξηθεί σημαντικά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης 4ετίας Μητσοτάκη και αυτό φάνηκε μέσα από τη μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη θητεία συναίνεση της αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Το γεγονός καταδεικνύει άλλωστε και σχετική πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕ.ΦΙ.Μ), σύμφωνα με την οποία κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νέας Βουλής, το διάστημα Ιούλιος 2023 – Ιούλιος 2024, η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είχε ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 16,4%., ΠΑΣΟΚ: 32,8%, ΚΚΕ: 0%, Ελληνική Λύση 3%, Σπαρτιάτες 14,9%, Νέα Αριστερά: 6,5%, Νίκη: 9% και Πλέυση Ελευθερίας 7,5%

Σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβερνητική θητεία (Ιούλιος 2019 – Απρίλιος 2023) και τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στη Βουλή και στις δύο αυτές περιόδους έχουν μειώσει την νομοθετική τους συναίνεση και συγκεκριμένα:  

-Το ΠΑΣΟΚ μείωσε την νομοθετική του συναίνεση κατά 16,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 49,4% την περίοδο 2019-2023 σε 32,8% την περίοδο 2023-2024.  
-Η Ελληνική Λύση μείωσε την νομοθετική της συναίνεση κατά 11,1 ποσοστιαίες μονάδες, από 14,1% την περίοδο 2019-2023 σε 3% την περίοδο 2023-2024.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την νομοθετική του συναίνεση κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, από 20,1% την περίοδο 2019-2023 σε 16,4% την περίοδο 2023-2024 και
-Το ΚΚΕ μείωσε την νομοθετική του συναίνεση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, από 0,4% την περίοδο 2019-2023 σε 0% την περίοδο 2023-2024.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια μελέτη “η νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε στο 14,6%, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου 2004-2023” και προφανώς “η χαμηλή αυτή νομοθετική συναίνεση μπορεί να ερμηνευθεί ως αύξηση της πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς το νομοθετικό έργο”. 
Και με βάση τις εξελίξεις η νομοθετική συναίνεση αναμένεται πιθανότατα να μειωθεί ακόμη περισσότερο. 

Σχετικά Άρθρα