ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/Νίκος Αποστολόπουλος:Το σύστημα εκλογής προέδρου πρέπει να αλλάξει, να βασίζεται στην πλειοψηφία, όχι στους εκλέκτορες

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/Νίκος Αποστολόπουλος:Το σύστημα εκλογής προέδρου πρέπει να αλλάξει, να βασίζεται στην πλειοψηφία, όχι στους εκλέκτορες

«Το σύστημα εκλογής του προέδρου πρέπει να βασίζεται στην πλειοψηφία του λαού και όχι στους εκλεκτούς», δηλώνει στο libre ο Νίκος Αποστολόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος του  Hellenic  Congress of America.

Εκτιμά ότι τις εκλογές θα τις κρίνουν οι νέοι και οι γυναίκες, ενώ τα κύρια θέματα είναι η οικονομία, η εξωτερική και για κάποιες Πολιτείες το μεταναστευτικό.

Σ’ ΄ό,τι αφορά τι «συμφέρει» την Ελλάδα, απαντά: «Πιστεύω οι Δημοκράτες είναι πολύ πιο κοντά στα Ελληνικά συμφέροντα».

Συνέντευξη

-Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι κρίσιμες και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής;

Μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων πιστεύω θα κερδίσουν οι Δημοκράτες έστω και εάν αυτή την ώρα σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτή των  New  York  Times  εμφανίζουν τους Ρεπουμπλικάνους με τους Δημοκρατικούς να βρίσκονται στήθος με στήθος, στο 44% και 43%. Καθοριστικό ρόλο εκτιμώ ότι θα παίξουν οι νέοι που δείχνουν «αδιάφοροι» και οι γυναίκες που δείχνουν ενθουσιασμένες με την Κάμαλα Χάρις.

Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων πιστεύω ότι θα είναι πολύ μικρή. Τα ποσοστά που ανέφερα παραπάνω δείχνουν σκληρή μάχη, ψήφο-ψήφο. Ήδη περισσότεροι από 25 εκατ. Αμερικανοί, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της πρόωρης ψήφου. Αυτό σημαίνει, κατά τη δική μου κρίση, ότι η προσέλευση στις κάλπες θα είναι μεγάλη. Επομένως μεγάλος θα είναι και ο ανταγωνισμός.

Οι εκλογές οπωσδήποτε θα επηρεάσουν τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αλλά και όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. ΟΙ δύο «μονομάχοι» έχουν διαφορετική αντίληψη τόσο για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία όσο και την συνεχιζόμενη πολυμέτωπη αντίδραση του Ισραήλ στις φονικές επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές θα δώσει το δικό του στίγμα προς τους πρωταγωνιστές των δύο πολέμων και κατά τούτο θα επηρεαστεί το αποτέλεσμα των πολέμων.

-Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί; Οι υποσχέσεις για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική ή θέματα που σχετίζονται με τη Δημοκρατία;

Οι Αμερικανοί πιστεύω ότι θα ψηφίσουν με τα εξής κριτήρια: την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και αυτούς οι οποίοι μπαίνουν παράνομα στη χώρα τους. Οι προεκλογικές θέσεις των Δημοκρατικών για την Οικονομία δείχνουν να μην πείθουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων οι παράνομοι μετανάστες θα αποτρέψουν πολλούς «ανεξάρτητους» ψηφοφόρους από του να μετακινηθούν. Αυτό, ίσως, εξηγεί σε έναν βαθμό και την απόφαση της Κάμαλα Χάρις να αποκαλέσει «φασίστα» τον Ντόναλντ Τραμπ.

-Τις εκλογές κρίνουν οι εκλέκτορες σε κάθε Πολιτεία και αυτό κάνει ευάλωτες τις δημοσκοπήσεις που μπορεί να εμφανίζουν κάποιον να προηγείται αλλά στο τέλος να χάνει. Είναι δίκαιο το αμερικανικό εκλογικό σύστημα;

Το Σύνταγμα της Αμερικής δουλεύει σωστά περίπου για 250 χρόνια. Ζητούμενο του Συντάγματος εξαρχής ήταν να συσταθεί μια ισχυρή κεντρική εξουσία, εφοδιασμένη με τα απαραίτητα μέσα για να μπορεί να εργαστεί για το κοινό καλό, χωρίς όμως να καταργείται η ελευθερία των επιμέρους πολιτειών να διαφεντεύουν τις υποθέσεις τους. Και σ΄ αυτό έχει επιτύχει πλήρως.

Το σύστημα εκλογής τού προέδρου πρέπει να βασίζεται στην πλειοψηφία του λαού και όχι στους εκλεκτούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει σύντομα. Οι πολέμιοι του θεσμού των Εκλεκτόρων υποστηρίζουν πως είναι αντιδημοκρατικός και πως δίνει σε πολιτείες, όπου κανείς από τους δύο υποψήφιους δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, ανάρμοστα μεγάλη δυνατότητα να εκλέγουν Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Οι υπέρμαχοι θεωρούν ότι το Εκλεκτορικό Κολλέγιο είναι σημαντικό και αντιπροσωπευτικό στοιχείο του αμερικανικού φεντεραλισμού, και παράλληλα προασπίζεται τα δικαιώματα των μικρότερων πολιτειών. Πολυάριθμες συνταγματικές τροπολογίες έχουν κατατεθεί στο Κογκρέσο για την αντικατάστασή του με άμεση λαϊκή ψηφοφορία, ωστόσο καμία από αυτές δεν έχει περάσει. Ίσως πλησιάζει η ώρα…

-Υπάρχει κάποιος υποψήφιος που μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα;

Πιστεύω οι Δημοκράτες είναι πολύ πιο κοντά στα Ελληνικά συμφέροντα. Έχουμε δείγματα γραφής γι’ αυτό από την εποχή του Μπιλ Κλίντον αλλά και πιο πρόσφατα με τον Μπαράκ Ομπάμα. Βέβαια, καμία χώρα δεν θυσιάζει τα συμφέροντά της για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα συμμαχικών χωρών. Το «κλειδί» της επιτυχίας είναι να πετύχουμε τα συμφέροντά μας να εξυπηρετούνται μέσα από τα συμφέροντα της Αμερικής. Όπως ακριβώς συνέβη το 1975 με το Εμπάργκο που ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ, σε βάρος της Τουρκίας.

Σχετικά Άρθρα