ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/Λεωνίδας Ραπτάκης: Ο Τραμπ εκπροσωπεί τη “σκοτεινή εκδοχή” της Αμερικής

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/Λεωνίδας Ραπτάκης: Ο Τραμπ εκπροσωπεί τη “σκοτεινή εκδοχή” της Αμερικής

Ο Λεωνίδας Ραπτάκης εκλέγεται πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island (Ρόουντ Άιλαντ) των ΗΠΑ, από το 1996. Πριν από αυτό, είχε υπηρετήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρόουντ Άιλαντ για δύο θητείες. Κατάγεται από την Άνδρο. Από το 2021 είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), το 1996. Η Πα.Δ.Ε.Ε. απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων σε όλο τον κόσμο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 94 εκλεγμένοι σε κοινοβούλια 20 χωρών με την πλειοψηφία στις ΗΠΑ.

Στη σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί του δηλώνει ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου 2024, ο Λεωνίδας Ραπτάκης (Δημοκρατικός) πιστεύει ότι θα κερδίσει η Κάμαλα Χάρις.

Συνέντευξη

Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι κρίσιμες και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής;

Πιστεύω ότι η Αντιπρόεδρος Χάρις θα κερδίσει τις εκλογές.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων;

Νομίζω ότι υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ να προσφέρει μια «σκοτεινή εκδοχή» της Αμερικής και να απειλεί μια δεύτερη κυβέρνηση που θα έχει να κάνει με το να εκδικηθεί τους εχθρούς του, όπως τους αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Η εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις, από την άλλη έχει προσφέρει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που δίνει έμφαση στην ενότητα, το κράτος δικαίου και την προστασία των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης. Βλέποντας έναν αριθμό πρώην Ρεπουμπλικανών, να εκφράζουν ορατή υποστήριξη για την εκστρατεία του Χάρις η διαφορά μεταξύ των δύο γίνεται εμφανής και έντονη.

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί; Οι υποσχέσεις για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική ή θέματα που σχετίζονται με τη Δημοκρατία;

Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν με βάση το ποιος έχει την πιο αξιόπιστη πρόταση στην οικονομία και συγχρόνως υποστηρίζει το κράτος δικαίου.

Ποιος είναι ο Λεωνίδας Ραπτάκης

Το 1996, ο πολιτειακός αντιπρόσωπος Λεωνίδας Ραπτάκης έγινε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός πολιτειακός γερουσιαστής που εξελέγη στο Ρόουντ Άιλαντ. Νίκησε με διαφορά 2-1 έναν εν ενεργεία βουλευτή έξι θητειών. Πριν από αυτή τη νίκη, είχε υπηρετήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ροντ Άιλαντ για δύο θητείες, κερδίζοντας την ψήφιση πολλών βασικών νομοθετημάτων.

Ο γερουσιαστής Ραπτάκης κέρδισε την επανεκλογή του τέσσερις φορές, συμπεριλαμβανομένης της νίκης του 2002 σε μια νέα διευρυμένη περιφέρεια. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2004, 2006 και 2008 έμεινε χωρίς αντίπαλο. Ο Ραπτάκης υπηρέτησε στην Πολιτειακή Γερουσία της Ρόουντ Άιλαντ μέχρι το 2010, οπότε και αποχώρησε για να διεκδικήσει την πρώτη του πολιτειακή θέση ως Υπουργός Εξωτερικών. Αν και έχασε τις προκριματικές εκλογές εκείνο το έτος, συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πολιτειακή πολιτική, ηγούμενος μιας επιτυχημένης προσπάθειας να αντιταχθεί σε έναν αντιδημοφιλή φόρο για τα γεύματα, ο οποίος θα προκαλούσε περαιτέρω ζημία στα εστιατόρια της πολιτείας, τα οποία ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Τον Νοέμβριο του 2012, ο Ραπτάκης πέτυχε μια εντυπωσιακή νίκη τόσο στις προκριματικές όσο και στις γενικές εκλογές των Δημοκρατικών, κερδίζοντας σχεδόν το 62% των ψήφων για να ανακτήσει τη θέση του στην πολιτειακή γερουσία και κέρδισε την επανεκλογή του το 2014 και πρόσφατα το 2016.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του στο δημόσιο τομέα, ο Ραπτάκης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο του 1998, ο γερουσιαστής Ραπτάκης και άλλοι περιφερειακοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι δημιούργησαν τον «Ελληνοαμερικανικό Συνασπισμό της Νέας Αγγλίας» για να ενημερώνουν την αντιπροσωπεία τους στο Κογκρέσο για θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα, ο γερουσιαστής Ραπτάκης ηγήθηκε αντιπροσωπείας εκλεγμένων αξιωματούχων στην Κύπρο και την Ελλάδα σε αποστολή διερεύνησης στοιχείων. Έκτοτε έχει συμμετάσχει και σε άλλες αντιπροσωπείες που επισκέφθηκαν την Κύπρο.

Μακροχρόνιο μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλάδος, ο Ραπτάκης έχει ασχοληθεί με μια σειρά πολιτικών θεμάτων που επηρεάζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλά ευρωπαϊκά έθνη. Αγωνίστηκε με επιτυχία για τη θέσπιση νομοθεσίας που απαγορεύει στα πολιτειακά πανεπιστήμια του Rhode Island να δέχονται ξένα χρήματα με περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή τους ακεραιότητα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο νομοθετικό σώμα του Rhode Island, ο Ραπτάκης πέτυχε την έγκριση ψηφισμάτων σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, την αναγνώριση των ελληνικών ριζών της Μακεδονίας, την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και τη διασφάλιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Πατριαρχείου και να επαναλειτουργήσει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. (Το ψήφισμα καλούσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρνηθεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι η Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της). Πιο πρόσφατα, ο Ραπτάκης συνεργάστηκε με την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου της πολιτείας του και την υπουργό Εξωτερικών Κλίντον για να εξασφαλίσει την ένταξη της Ελλάδας.

Ο κ. Ραπτάκης συνεχίζει το διάλογο με την ομοσπονδιακή αντιπροσωπεία του Κογκρέσου του Ρόουντ Άιλαντ για θέματα που τον απασχολούν, όπως η παρεμπόδιση της πώλησης στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 και των πωλήσεων όπλων, οι συνεχείς τουρκικές απειλές στο Αιγαίο, η σημασία του Διαδριατικού Έργου και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2017, μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt και το Propeller Club of Greece, ο κ. Ραπτάκης διευκόλυνε τον εορτασμό της 70ής επετείου του Δόγματος Τρούμαν στο πλοίο Hellas Liberty.

Μέσα από όλα αυτά, ο γερουσιαστής Ραπτάκης έχει κερδίσει τη φήμη ενός λογικού νομοθέτη και ενός ισχυρού ηγέτη με ακεραιότητα.

Μεταξύ άλλων νομοθετικών επιτευγμάτων του:

-Συγγραφέας ενός σημαντικού νομοσχεδίου για την εγκληματικότητα, το οποίο αύξησε τον χρόνο φυλάκισης που πρέπει να εκτίσουν οι καταδικασθέντες δολοφόνοι, πριν δικαιούνται αναστολή.

-Σύνταξε τον πρώτο νόμο της πολιτείας κατά των κλοπών αυτοκινήτων με υποχρεωτικές ποινές φυλάκισης.

-Προώθησε να κλείσει τα κενά στους νόμους της πολιτείας για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και να στοχεύσει τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

-Αγωνίστηκε για κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στους επιχειρηματικούς κανονισμούς.

-Εισήγαγε την έκδοση της Ρόουντ Άιλαντ για το «νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ασθενών».

Και οι δύο γονείς του κατάγονται από το νησί της Άνδρου. Η μητέρα του, η πρώην και αείμνηστη Ευαγγελία Βαλμά είναι από το χωριό Αποίκια και ο αείμνηστος πατέρας του, Παρασκευάς Ραπτάκης ήταν από το χωριό Στραπουριές. Ο γερουσιαστής Ραπτάκης έχει περάσει πολλά παιδικά καλοκαίρια στην Άνδρο και η οικογένειά του διατηρεί ακόμη σπίτι στην Αποίκια.

Είναι μέλος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Σχετικά Άρθρα