Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν την Ιεράπετρα- Σοβαρές ζημιές σε θερμοκήπια (εικόνες)

Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν την Ιεράπετρα- Σοβαρές ζημιές σε θερμοκήπια (εικόνες)

Δύο ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε τουλάχιστον τρεις θερμοκηπιακές μονάδες στη Νέα Ανατολή Ιεράπετρας, πλήττοντας σοβαρά τους τοπικούς παραγωγούς κηπευτικών ακριβώς στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν οι ανεμοστρόβιλοι σχηματίστηκαν στη θάλασσα, κοντά στην περιοχή Καλαμάκι, και κινήθηκαν βόρεια. Διέσχισαν τον επαρχιακό δρόμο Ιεράπετρας – Βιάννου και εξασθένησαν κοντά στον οικισμό των Καλογέρων, αφήνοντας πίσω τους σοβαρές ζημιές στα θερμοκήπια. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικές απώλειες, καθώς οι ζημιές ήρθαν σε κρίσιμη χρονική στιγμή για τις καλλιέργειές τους.

Σε ένα θερμοκήπιο, στη θέση Βαϊνιά Νέας Ανατολής, που ήταν φυτεμένο με πιπεριές, ο ανεμοστρόβιλος έσπασε 4-5 πυραμίδες, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα φυτά. Σε άλλο θερμοκήπιο, ο ανεμοστρόβιλος ξήλωσε εντελώς την οροφή σε ένα τμήμα περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων και διέλυσε τον σκελετό, που χρειάζεται αντικατάσταση.

Ιεράπετρα: Σοβαρές ζημιές από ανεμοστρόβιλους σε θερμοκήπια - «Σήκωσαν» οροφές, ξύλα και σίδερα

«Ήταν γύρω στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης όταν με πήραν τηλέφωνο φίλοι και γείτονες και μου είπαν να τρέξω στο χωράφι μου, γιατί το θερμοκήπιό μου έχει πάθει μεγάλη ζημιά από ανεμοστρόβιλο. Όταν ήρθα εδώ, είδα ότι είχε σηκώσει ένα μεγάλο κομμάτι του θερμοκηπίου, που είχα προετοιμάσει και σκόπευα να ξεκινήσω να φυτεύω ντομάτες το Σάββατο. Αισθάνομαι τυχερός γιατί τουλάχιστον δεν έχασα το φυτικό κεφάλαιο. Στην ίδια περιοχή έχουμε συχνά ανεμοστρόβιλους. Ζημιά από ένα τέτοιο ακραίο καιρικό φαινόμενο είχε πάθει εδώ και ο αδερφός μου πριν από 6 χρόνια. Μετά από αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι μας να ασφαλιστούμε στον ΕΛΓΑ, αφού γίνει ο κανονισμός του πιο φιλικός με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες», είπε στο neakriti.gr ο οικονομικός μετανάστης Μεντόρ Σαλάι.

Λίγο βορειότερα, δίπλα από τον επαρχιακό δρόμο Ιεράπετρας – Βιάννου, ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε ένα τμήμα θερμοκηπίου που ήταν φυτεμένο πριν από ένα μήνα με μεγαλόκαρπες ντομάτες. «Είμαι κι εγώ ένας από τους τρεις άτυχους αγρότες που πάθαμε τις μεγαλύτερες ζημιές από το πέρασμα των δύο ανεμοστρόβιλων το μεσημέρι της Πέμπτης. Προσπαθούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας, να φτιάξουμε από την αρχή το λαβωμένο θερμοκήπιο, γιατί έχουμε ζημιά και στην κατασκευή και στα φυτά μας που είχαν φυτευτεί πριν από ένα μήνα. Τη στιγμή που πέρασε από το θερμοκήπιό μας ο ανεμοστρόβιλος, οι εργάτες μας ήταν μέσα εν ώρα εργασίας και φοβήθηκαν πάρα πολύ. Βγήκαν έξω αμέσως, γιατί ο αέρας εκσφενδόνιζε ξύλα και σίδερα εδώ κι εκεί και υπήρχε κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού. Εγώ βρισκόμουν σε άλλο θερμοκήπιο, αλλά με πήραν τηλέφωνο και ήρθα για να ξεκινήσουμε αμέσως την αποκατάσταση των ζημιών», μας είπε ο ιδιοκτήτης στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο Νίκος Λαμπράκης.

Ιεράπετρα: Σοβαρές ζημιές από ανεμοστρόβιλους σε θερμοκήπια - «Σήκωσαν» οροφές, ξύλα και σίδερα

«Αυτό που μου περιγράφουν οι εργάτες μου είναι εντελώς τρελό και απίστευτο. Ο αέρας με τον στροβιλισμό του ρούφηξε και σήκωσε τους στύλους που ήταν χωμένοι μέσα στη γη και κρέμονταν στον αέρα μαζί με τα φυτά. Ευτυχώς, δεν κράτησε πολύ το φαινόμενο και δεν μου κατέστρεψε όλο το θερμοκήπιο. Η ζημιά μου έχει περιοριστεί στα 500 με 1000 τετραγωνικά μέτρα. Δεν έχω κάνει ακόμη την αποτίμηση της ζημιάς, αλλά επειδή τα υλικά είναι ακριβά, το κόστος της επισκευής θα είναι μεγάλο», πρόσθεσε ο κ. Λαμπράκης.

«Λίγο βορειότερα μας έσπασε κι εμάς 4 πυραμίδες ο ανεμοστρόβιλος σε ένα θερμοκήπιο που είναι φυτεμένο με πιπεριές. Ευτυχώς, ο αέρας δεν προκάλεσε ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο αλλά μόνο στην κατασκευή και στο πλαστικό. Τις ζημιές θα τις επιδιορθώσουμε την ερχόμενη Δευτέρα», δήλωσε από την πλευρά του, ιδιοκτήτης άλλου θερμοκηπίου, ο Μανόλης Μαυράκης.

Οι εργάτες που έζησαν πρώτη φορά την απίστευτη δύναμη της φύσης νιώθουν τυχεροί που δεν τραυματίστηκαν από τα ξύλα και τα σίδερα που «σήκωσε» ο ανεμοστρόβιλος. Τα συνεργεία των τεχνικών κλήθηκαν αμέσως για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

Σχετικά Άρθρα