Το ένα τέταρτο των Αμερικανών είπε ψέματα για το ποιον θα ψήφιζε

Το ένα τέταρτο των Αμερικανών είπε ψέματα για το ποιον θα ψήφιζε

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η οικονομία, ο πληθωρισμός και οι μισθοί εξακολουθούν να είναι η κορυφαία κατηγορία στην οποία οι ψηφοφόροι λένε ότι επιλέγουν τους υποψηφίους που θα ψηφίσουν. Αυτό ξεπερνά την άμβλωση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα περίπου 2 προς 1, με τα σύνορα και τη μετανάστευση να είναι η τρίτη μεγαλύτερη ανησυχία.

Με περισσότερους από 40 εκατομμύρια Αμερικανούς της γενιάς Z να έχουν δικαίωμα ψήφου, η τελευταία δημοσκόπηση του Axios Vibes, που διεξήχθη από την The Harris Poll, δείχνει ότι οι μισοί ψηφοφόροι της γενιάς Z – ένας στους τέσσερις συνολικά στις ΗΠΑ – είπαν ψέματα για το ποιον θα ψηφίσουν – και ένας στους τέσσερις στις ΗΠΑ συνολικά – έχουν πει ψέματα σε κοντινά τους πρόσωπα σχετικά με το ποιον θα ψηφίσουν.

  • Το 58% του συνόλου των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι το ποιον θα ψηφίσει είναι ιδιωτική υπόθεση.
  • Το 48% των ψηφοφόρων της γενιάς Z δήλωσαν ότι είπαν ψέματα σε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο σχετικά με το ποιον θα ψήφιζαν.

Οι ψηφοφόροι σε όλο το πολιτικό φάσμα αποκάλυψαν ότι έχουν πει ψέματα για την ψήφο τους. Το 27% των Δημοκρατικών παραδέχτηκαν ότι το έκαναν, ενώ αντίστοιχα το 24% των Ρεπουμπλικάνων και το 20% των ανεξάρτητων το έπραξαν επίσης.

Η δημοσκόπηση δεν ρώτησε συγκεκριμένα πώς, γιατί ή σε ποιον είπαν ψέματα.

«Εδώ αναδύεται μια νέα ιδιωτικότητα, όπου είναι πολύ πιο βολικό είτε να λες ψέματα είτε να μη μιλάς γι’ αυτό», δήλωσε ο Τζον Γκερζέμα, διευθύνων σύμβουλος της Harris Poll, η οποία δεν συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία της αντιπροέδρου και υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις.

  • Φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι 18-27 που ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολωμένης εποχής του Τραμπ είναι από τους πιο ευαίσθητους στην αντιληπτή πίεση και κρίση από φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα.

Η πόλωση έχει γίνει τόσο τοξική που πολλοί Αμερικανοί αυτολογοκρίνονται ή λένε ψέματα για να διατηρήσουν τις εργασιακές, κοινωνικές και οικογενειακές τους σχέσεις, ενώ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μετεκλογικών αναταραχών χειρότερων από τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι νεότεροι Αμερικανοί που έχουν μεγαλώσει με smartphones τείνουν να είναι πιο συγκρουσιακά απρόθυμοι τόσο στις πολιτικές αλληλεπιδράσεις όσο και σε καθημερινές συνθήκες, όπως η εργασία. Θα προτιμούσαν γενικά να ελαχιστοποιούν τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις με μια ψηφιακή νοοτροπία του τύπου «προτιμώ να το κάνω μέσω της εφαρμογής». Έτσι, μπορεί να προτιμούν να λένε ψέματα για το πώς ψηφίζουν παρά να διακινδυνεύσουν μια αντιπαράθεση ή μια αμήχανη αλληλεπίδραση.

Πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτές οι εκλογές έχουν καθοριστεί από ένα ιστορικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, με τους περισσότερους άνδρες να προτιμούν τον Τραμπ και την πλειοψηφία των γυναικών να υποστηρίζουν τη Χάρις.

Οι ομάδες υπέρ της Χάρις έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια να υπενθυμίσουν στις γυναίκες ότι η ψήφος τους είναι προσωπική και ότι δεν είναι υποχρεωμένες να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, ακόμη και αν το κάνουν άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η κούρσα μεταξύ της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ έχει στενέψει σημαντικά.

Το προβάδισμα της Χάρις έναντι του αντιπάλου της έχει μειωθεί σε μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς η νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών συγκεντρώνει το 44% των ψήφων έναντι 43% του Τραμπ.

Το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη μετά από τριήμερο, ήταν περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Σχετικά Άρθρα