Ο Σταϊνμάιερ ζήτησε στα ελληνικά συγγνώμη στη μαρτυρική Κάνδανο-Συνθήματα για τη ναζιστική θηριωδία

 Ο Σταϊνμάιερ ζήτησε στα ελληνικά συγγνώμη στη μαρτυρική Κάνδανο-Συνθήματα για τη ναζιστική θηριωδία

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη μαρτυρική Κάνδανο καθώς οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με πανό διαμαρτυρίας ζητώντας δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες. Από την πλευρά του ο κ. Σταϊνμάιερ συνομίλησε με κατοίκους ενώ ζήτησε συγγνώμη στα ελληνικά.

«Η βαρβαρότητα και η απανθρωπιά των Γερμανών κατακτητών στην Κάνδανο μου κόβει ακόμα και σήμερα την ανάσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπου έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας, που διοργάνωσε ο δήμος. Μιλώντας, μάλιστα, στα ελληνικά ζήτησε συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας για τα βαριά εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ: «Ζητώ συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας για τα βαριά εγκλήματα. Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της Γερμανίας για μία 10ετία να τιμωρήσει αυτά τα εγκλήματα αλλά και τη σιωπή. Δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτήν την ντροπή“.

Όπως πρόσθεσε, όλοι μαζί θα πρέπει να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη αυτών των θηριωδιών που ακόμα και οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποτυπώσουν, προκειμένου να μη ζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Κανδάνου, τους ευχαρίστησε για τη μεγαλοψυχία τους να τον υποδεχτούν λέγοντας ότι αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να έρθει σε αυτό το μαρτυρικό χωριό ένας Γερμανός Πρόεδρος και εξέφρασε την ευγωμοσύνη του για αυτό το γεγονός.

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ο κ. Σταϊνμάιερ ευχήθηκε η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιες στιγμές, τονίζοντας ότι το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Φιλίας εργάζεται για να διατηρρηθεί άσβεστη η μνήμη αυτών των γεγονότων ως μία διδαχή για το μέλλον.

Στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου, Αντώνης Περάκης, εστιάζοντας στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, επεσήμανε ότι η σημερινή επίσκεψη, υψηλού συμβολισμού, του Προέδρου της Γερμανίας μπορεί να βάλει τις βάσεις για να ανοίξει ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία για το συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όποως υπογράμμισε, είναι ένα ζήτημα που δεν λύνεται μονομερώς από τη γερμανική πλερά, αλλά είναι σε ισχύ από την ελληνική.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στην Κάνδανο όπου έγινε δεκτός με πανό και διαμαρτυρίες. Οι διαμαρτυρίες έγιναν μία ημέρα αφότου ο Γερμανός πρόεδρος απέρριψε κάθε συζήτηση για τις επανορθώσεις, καθώς όπως είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το θέμα είναι λήξαν.

  • Ο Σταϊνμάιερ είχε συνομιλία με επιζώντες, που του έθεσαν το θέμα των αποζημιώσεων, ζητώντας δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των ναζιστών Γερμανών, ενώ συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν.

«Δεν θέλω να πιάσω το χέρι του σφαγέα», ακούστηκε να λέει στον Γερμανό πρόεδρο μια εκ των απογόνων επιζώντων. Ένας απόγονος θύματος είπε: «Πριν 80 χρόνια εκτελέσατε τους γονείς μας, τώρα μας εκτελείτε για δεύτερη φορά».

Ο Γερμανός πρόεδρος μετά την κατάθεση στεφάνου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο παρακείμενο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος Καντάνου.

Το παρών δίνουν εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών του τόπου, ο περιφερειαρχης Κρήτης, βουλευτές, δήμαρχοι από όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών αλλά και εκπρόσωποι φορέων που εκφράζουν τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Το χωριό Κάντανος, στη δυτική Κρήτη, καταστράφηκε ολοσχερώς στις 3 Ιουνίου 1941 από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους ναζί να αφήνουν πίσω τους ερείπια και πτώματα.

Ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος, μετά το τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων, απευθυνόμενος στον κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων, αλλά την έσπρωξε στο ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Είστε δεσμευμένοι στην ιστορική ευθύνη. Οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχκό δάνειο είναι μία ηθική επιταγή από την πλευρά σας που δεν κλείνει».

Σχετικά Άρθρα