ΑΡΘΡΟ/Patrick Theros στο libre: Τι σημαίνει για την ΕΕ και την Ελλάδα ενδεχόμενη νίκη Τραμπ

ΑΡΘΡΟ/Patrick Theros στο libre: Τι σημαίνει για την ΕΕ και την Ελλάδα ενδεχόμενη νίκη Τραμπ

Αυτή τη στιγμή δεν έχω ιδέα ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές. Η Κάμαλα Χάρις έχει εξίσου καλές πιθανότητες να κερδίσει με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ένα καλό ερώτημα ωστόσο είναι πώς ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επηρεάσει τα «ελληνικά συμφέροντα» και θα μπορούσα να πω τα εξής:

Του Patrick Ν. Theros, Αμερικανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Κατάρ

Patrick Nickolas Theros, Αμερικανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Κατάρ

Εάν κερδίσει, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μια κυβέρνηση Χάρις πιθανότατα θα συνεχίσει τις πολιτικές του Μπάιντεν. Στη γειτονιά της Ελλάδας προβλέπω μια μικρή πιθανότητα το Ισραήλ να έχει κάποιες δυσκολίες με τις ΗΠΑ. Οι εκλογές θα τελειώσουν με τον Νετανιάχου να έχει ταπεινώσει τις ΗΠΑ. Κατά τ’ άλλα, business as usual.

Ο Τραμπ είναι απομονωτιστής που διαμορφώνει την πολιτική του εν μέρει από τη σταθερή και ακλόνητη πεποίθησή του ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει εξαπατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 75 χρόνια. Εάν ο Τραμπ τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ο Τραμπ αντιπαθεί το ΝΑΤΟ επειδή πιστεύει ότι υπερασπίζεται την Ευρώπη σε βάρος της Αμερικής. Προβλέπω ότι θα απαιτήσει από την Ευρώπη να πληρώσει βαριά για την αμερικανική βοήθεια και να αντιδράσει εναντίον οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας δεν έχει εκπληρώσει τον αμυντικό προϋπολογισμό καταβάλλοντας 2% του ΑΕΠ.

Εάν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πετύχουν αυτόν τον στόχο, θα μπει στον πειρασμό να αυξήσει το ποσοστό σε 2,5% ή ακόμα περισσότερο. Αυτό το ποσοστό θα το χρησιμοποιήσει στον  αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για να ενισχύσει την Αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Η Ελλάδα θα λέγαμε ότι είναι ασφαλής από την οργή του, αλλά δεν πρέπει να περιμένει πολλά σε ό,τι αφορά τις οικονομικές παροχές.

Ο Τραμπ είναι επίσης εχθρικός ως επιχειρηματίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα προτιμούσε να ασχοληθεί με 27 «μικρά», χωριστά και άρα πιο αδύναμα μέρη. Στις αμερικανικές απαιτήσεις θα περιλαμβάνονται αναιρέσεις από την ΕΕ για την προστασία κάποιων προϊόντων με «ονομασία προέλευσης» – συμπεριλαμβανομένης της φέτας.

Σχετικά μ’ ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει νέους δασμούς σε όλες τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και μια οργισμένη αντίδραση εάν η ΕΕ αντεπιτεθεί. Λάβετε υπόψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έλαβε καμία αμερικανική εύνοια για το Brexit, εκτός από έναν έπαινο χωρίς ουσία από τον Τραμπ.

Πολιτικά, ο Τραμπ θα στηρίξει τα δεξιά κόμματα της ΕΕ, τόσο επειδή έχει πολιτική συγγένεια σε σχέση με τους στόχους τους όσο και επειδή τα βλέπει ως εργαλείο για να διαλύσει την ΕΕ. Το να παίζεις με τον εγωισμό του Τραμπ κάνοντας παρελάσεις που τον επαινούν, όπως έκανε ο Μακρόν το 2017, θα έχει ελάχιστα οφέλη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ είδε παραδόξως τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόλο που ο Τραμπ αγαπούσε τον Ερντογάν και του έκανε χάρες. Θα το ξανακάνει. Αλλά η κυβέρνηση και ο στρατός των ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν. Την πολιτική αυτή έκανε πράξη ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πίσω από την πλάτη του Τραμπ.

Επιτρέψτε μου κι ένα σχόλιο: Η Ελλάδα πρέπει να ευχαριστήσει τόσο τον Ερντογάν όσο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για αυτήν την ευνοϊκή αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έκανε την Ελλάδα έναν απαραίτητο εταίρο.  

Ωστόσο, πιστεύω ότι ο Τραμπ θα τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση να αναγκάσει την Ουκρανία να συμβιβαστεί κάνοντας ειρήνη και παραχωρώντας περισσότερα εδάφη στη Ρωσία από αυτά που κατέχει επί του παρόντος. Αυτό θα μπορούσε να  έχει αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα έναντι των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα