Τραμπ: Η εξωτερική πολιτική του κλονίζει τις σταθερές του κόσμου;

Τραμπ: Η εξωτερική πολιτική του κλονίζει τις σταθερές του κόσμου;

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο συμφωνούν στις γενικές γραμμές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και των εξωτερικών προκλήσεων. Υπάρχει συναίνεση σε βασικά ζητήματα όπως η υποστήριξη του Ισραήλ, της Ουκρανίας και της Ταϊβάν, η αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας και η διατήρηση των συμμαχιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Μπορεί να διαφέρουν στην εφαρμογή ορισμένων εξωτερικών πολιτικών και προσανατολισμών, αλλά οι σταθερές δεν αποσύρονται.

Υπό το φως της αμφίρροπης προεδρικής κούρσας και της πιθανότητας να κερδίσει τις εκλογές ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνονται οι φόβοι ότι θα κλονίσει τις σταθερές και τους κανόνες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο Τραμπ υπόσχεται να αποκαταστήσει την ειρήνη σε έναν κόσμο που έχει γίνει πιο βίαιος και χαοτικός, στα πρόθυρα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, και ότι μόνο αυτός μπορεί να τον αποτρέψει.

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την πορεία της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, αν κερδίσει τις εκλογές και επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, και αν η δεύτερη θητεία του θα φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά και αποτυπώματα της πρώτης θητείας του, και αν θα συνεχίσει την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» η οποία αποτέλεσε σαφή απόκλιση από όλες τις πολιτικές των προηγούμενων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων.

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μπορεί να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο σε 24 ώρες, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες. Ωστόσο, το όραμά του για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου περιλαμβάνει την παραχώρηση μέρους του εδάφους της Ουκρανίας στη Ρωσία υπό την απειλή της απώλειας της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ.

  • Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τη θερμή σχέση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τραμπ κατηγόρησε μάλιστα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εισβολή του Πούτιν στη χώρα του το 2022, ενώ περιέγραψε τον Ρώσο πρόεδρο ως «ιδιοφυία» και «έξυπνο» άνθρωπο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε διαδοχικά πακέτα όπλων, πυρομαχικών, ασφάλειας και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και ενθάρρυνε τα μέλη του ΝΑΤΟ να παράσχουν παρόμοια βοήθεια. Ο Τραμπ έχει συχνά επικρίνει τα μεγάλα χρηματικά ποσά που έχουν καταβάλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, περιγράφοντας τον Ουκρανό πρόεδρο ως «καλό πωλητή» που κερδίζει εκατομμύρια κάθε φορά που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να αναμένεται να σταματήσει αυτή τη βοήθεια.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επανεκτιμήσει το ΝΑΤΟ, θα αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο, θα μεταρρυθμίσει το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις μυστικές υπηρεσίες και υποσχέθηκε να αποχωρήσει εκ νέου από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ έγινε πρωτοσέλιδο εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών όταν δήλωσε ότι αν η Ρωσία εισβάλει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα την υπερασπιστούν και δεν θα συμμετάσχουν στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «Όχι, δεν θα σας προστατεύσω και μάλιστα θα τους ενθαρρύνω (τους Ρώσους) να κάνουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στις χώρες του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι «πρέπει να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν εκτεταμένες ανησυχίες εντός του ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε ως αμυντική συμμαχία για να αντιμετωπίσει την απειλή της σοβιετικής εισβολής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν προειδοποιητική βολή που ώθησε τις χώρες της συμμαχίας να λάβουν εκτεταμένα προληπτικά μέτρα προετοιμασίας για το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία και δυσπιστίας για τα μέτρα που ενδέχεται να λάβει.

Δεδομένης της προηγούμενης θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει να εγκαταλείψει τη συμμαχία, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη ρήτρα συλλογικής άμυνας και έχει κατηγορήσει τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι εκμεταλλεύονται οικονομικά τις ΗΠΑ και δεν εκπληρώνουν την απαίτηση να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών για την άμυνα. Ο Τραμπ είναι πιθανό να συνεχίσει αυτή την απομονωτική και αντι-ΝΑΤΟική πολιτική.

  • Καθώς το πολιτικό τοπίο αλλάζει, με τις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές να οδηγούν στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, οι ειδικοί φοβούνται ότι η εκλογή του Τραμπ θα τροφοδοτήσει αυτές τις διαιρέσεις.

Με την ίδια απομονωτική προσέγγιση για τις διεθνείς συμμαχίες, ο Τραμπ τηρεί εχθρική στάση απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και έχει επανειλημμένα επικρίνει αυτούς τους θεσμούς.

Κίνα

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ επιδίωξε να αντιμετωπίσει την Κίνα, κατηγορώντας την για οικονομικές παραβιάσεις, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, χειραγώγηση του νομίσματος και οικονομική κατασκοπεία, και εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο εναντίον της, επέβαλε υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, υποσχέθηκε να τριπλασιάσει τους δασμούς αυτούς αν επανεκλεγεί, δήλωσε ότι θα ακυρώσει το προτιμησιακό καθεστώς της Κίνας (ένα εμπορικό καθεστώς που παραχώρησαν οι ΗΠΑ στην Κίνα όταν εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001), επιβεβαίωσε ότι θα υιοθετήσει ένα τετραετές σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των κινεζικών εισαγωγών βασικών αγαθών, και υποσχέθηκε να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικά ακίνητα και βιομηχανίες, και υποσχέθηκε να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικά ακίνητα και βιομηχανίες. Περιέγραψε αυτή την προσέγγιση κατά της Κίνας ως «οφθαλμόν αντί οφθαλμού, δασμόν αντί δασμού».

  • Οι ειδικοί φοβούνται το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τραμπ, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών και να εισέλθει σε οικονομική ύφεση.

Ο Τραμπ επικρίνει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, κατηγορώντας το για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, την παρακμή της αμερικανικής παραγωγής και την μεταφορά αμερικανικών θέσεων εργασίας στο εξωτερικό. Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ υποσχέθηκε να επιβάλει δασμούς 100% στα αυτοκίνητα που εισάγονται από το Μεξικό για να προστατεύσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Όσον αφορά τις φιλοδοξίες της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, ο Τραμπ πιστεύει ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα χρήματα για τα αμερικανικά όπλα και την αμερικανική προστασία στα Στενά της Ταϊβάν.

Η Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαμορφώσει την προσέγγισή του στη Μέση Ανατολή με ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ και ισχυρές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, εχθρότητα και μέγιστη πίεση προς το Ιράν και αυστηρή πολιτική για να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, ο Τραμπ χαρακτήρισε το Ιράν ως τον κορυφαίο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας, αποχώρησε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά το 2018, επέβαλε εκ νέου εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν και χαρακτήρισε την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χούθι ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι ο Τραμπ θα επαναφέρει και πάλι τις πολιτικές μέγιστης πίεσης κατά του Ιράν, εάν κερδίσει τις εκλογές.

  • Ο Τραμπ υπερηφανεύεται για την επιτυχία του να νικήσει τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS στο Ιράκ και να σκοτώσει τον στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Ο Τραμπ περιγράφει το Ισραήλ ως έναν ισχυρό και σημαντικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, καυχιέται για τις σχεδόν καθημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έχει επανειλημμένα επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν για την προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τον Νετανιάχου, παρ’ όλη τη στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.

Όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε τον πόλεμο κατά της Λωρίδας της Γάζας, ο Τραμπ δήλωσε την υποστήριξή του στο Ισραήλ και καυχήθηκε για όσα πέτυχε στην πρώτη του θητεία, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ εκεί και της αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν, ζητώντας από τους Εβραίους Αμερικανούς να τον ψηφίσουν.

Ο Τραμπ δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την παλαιστινιακή υπόθεση και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και αδιαφορεί για τη λύση των δύο κρατών και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς της Μέσης Ανατολής να φοβούνται ότι μπορεί να δώσει στον Νετανιάχου την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να του ασκεί πιέσεις ή περιορισμούς και ότι θα δώσει στο Ισραήλ περισσότερη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Ο Τραμπ δεν κρύβει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ στα σχέδιά του να απαλλαγεί από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Παρά τη θέση αυτή, ο Τραμπ θεωρείται νονός των «Συμφωνιών του Αβραάμ» και μιας σειράς συμφωνιών εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών χωρών. Υπόσχεται να συνάψει περισσότερες τέτοιες συμφωνίες αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και προωθεί την ικανότητά του να συνάπτει συμφωνίες και να πουλάει αμερικανικά όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σχετικά Άρθρα