Σαουδική Αραβία: Μια συνάντηση με υψηλό συμβολισμό και ουσία για το μέλλον της Παλαιστίνης

Σαουδική Αραβία: Μια συνάντηση με υψηλό συμβολισμό και ουσία για το μέλλον της Παλαιστίνης

Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ θα φιλοξενήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Εφαρμογή της Λύσης των Δύο Κρατών, που αποτελείται από διπλωμάτες και απεσταλμένους από διάφορες χώρες και περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, με σκοπό να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την οικοδόμηση και την εφαρμογή του παλαιστινιακού κράτους και της λύσης των δύο κρατών στην πορεία προς μια διαρκή και συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φεϊσάλ μπιν Φαρχάν θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη της συνάντησης, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του Φιλίπε Λαζαρίνι, γενικού επιτρόπου της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Σαουδική Αραβία, εξ ονόματος των αραβικών και ισλαμικών χωρών και των ευρωπαίων εταίρων, ανακοίνωσε την έναρξη του «Διεθνούς Συνασπισμού για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών» κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης για το παλαιστινιακό ζήτημα και τις ειρηνευτικές προσπάθειες, στο περιθώριο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές η συνάντηση του Ριάντ, η οποία είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου «συνάντηση παρακολούθησης», αποσκοπεί στη συγκέντρωση πρακτικών στοιχείων, την παρουσίασή τους σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, την ανάπτυξη μιας επισκόπησης όλων των προτεινόμενων συνιστωσών υπό την ομπρέλα της παγκόσμιας συμμαχίας και την έναρξη της πρακτικής προετοιμασίας.

Άλλες συναντήσεις παρακολούθησης που θα ξεκινήσουν από το Ριάντ και θα ακολουθήσουν στις Βρυξέλλες, το Κάιρο, το Αμμάν, το Όσλο, την Άγκυρα και ενδεχομένως αλλού, αναμένεται να επικεντρωθούν σε ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία του έργου της παγκόσμιας συμμαχίας για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.

Η συνάντηση του Ριάντ αποσκοπεί επίσης στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς των αποτελεσμάτων των συναντήσεων σε πολιτικό επίπεδο και την εφαρμογή τους, την παροχή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την οικοδόμηση και την υλοποίηση του παλαιστινιακού κράτους και της λύσης των δύο κρατών και τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση της δυνατότητας λύσης των δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διασφάλισης της λογοδοσίας όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τη φιλοξενία της συνάντησης, το Βασίλειο συνεργάζεται πλήρως με τους άλλους εμπνευστές του Παγκόσμιου Συνασπισμού, όπως τα μέλη της κοινής ομάδας επαφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για τη Γάζα (Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιορδανία, Ινδονησία, Παλαιστίνη, Κατάρ, Τουρκία, Αίγυπτος, Νιγηρία, Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών και Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας), καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νορβηγία.

Σύμφωνα με πηγές της Μέσης Ανατολής, η συνάντηση στο Ριάντ θα επικεντρωθεί επίσης στο έργο της UNRWA ως του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού παράγοντα στη Γάζα σήμερα και της ραχοκοκαλιάς της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης έως ότου εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φεϊσάλ μπιν Φαρχάν τόνισε ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι ένα εγγενές και θεμελιώδες δικαίωμα για την ειρήνη και όχι ένα τελικό αποτέλεσμα που πρέπει να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο μιας άπιαστης πολιτικής διαδικασίας.

«Εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς τις χώρες που αναγνώρισαν πρόσφατα την Παλαιστίνη και καλούμε όλες τις χώρες να έχουν το θάρρος να λάβουν την ίδια απόφαση και να ενταχθούν στη διεθνή συναίνεση των 149 χωρών που έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη», είπε.

Η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών είναι η καλύτερη λύση για να σπάσει ο κύκλος των συγκρούσεων και των δεινών και να επιβληθεί μια νέα πραγματικότητα στην οποία ολόκληρη η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, θα απολαμβάνει ασφάλεια και συνύπαρξη».

Ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του ανακοινώνοντας την έναρξη του Διεθνούς Συνασπισμού για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, λέγοντας ότι «σήμερα, εξ ονόματος των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και των Ευρωπαίων εταίρων μας, ανακοινώνουμε την έναρξη του Διεθνούς Συνασπισμού για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι θα κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε μια αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη πορεία προς μια δίκαιη και συνολική ειρήνη. Ανυπομονούμε να ακούσουμε τι έχετε να συνεισφέρετε για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης προς το συμφέρον της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Σχετικά Άρθρα