Πρώτο κρίσιμο “κρας τεστ” συναίνεσης Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη η ψηφοφορία για τον Συνήγορο του Πολίτη

 Πρώτο κρίσιμο “κρας τεστ” συναίνεσης Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη η ψηφοφορία για τον Συνήγορο του Πολίτη

Κρας τεστ για τις σχέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο ο πρωθυπουργός έχρισε ντε φάκτο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαξιώνοντας τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, αποτελεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, προκειμένου πέρα από το προγραμματισμό της Ολομέλειας να αποφασίσει τον ορισμό  νέου Συνηγόρου του Πολίτη στο πρόσωπο του καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλου.

Για τον ορισμό απαιτείται πλειοψηφία 3/5, δηλαδή ευρεία συναίνεση, ωστόσο όπως όλα δείχνουν αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί.  Κι΄αυτό γιατί παρά το γεγονός να εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές, ο συσχετισμός συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης μαζί με τη διπλή ψήφο του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, είναι 15-15, και  με βάση τον κανόνα των 3/5 όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής ο νέος Συνήγορος πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από 17 μέλη της Διάσκεψης.

Με δεδομένο ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκπροσωπούνται από 1 βουλευτή, τον προερχόμενος από τη Πλευσης Ελευθερίας Μιχάλη Χουρδάκη, ακόμη και αν συναινέσει, απαιτείται 1 ακόμη μέλος της Διάσκεψης, ενδεχομένως από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή από τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι απόψεις διίστανται, καθως η Όλγα Γεροβασίλη  και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος μέχρι πρότινος δεν ήταν τόσο τόσο αντίθετοι στον ορισμό  του καθηγητή Σωτηροπουλου στη θέση του ΣτΠ, που εδώ και μήνες είναι κενή καθώς έχει λήξει η θητεία του Ανδρέα Ποττάκη, εν αντιθέσει τμς τη Θεοδώρα Τζάκρη που διαφωνεί κάθετα.

Στην προσφατη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με του αρχηγου των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πολιτική προστασία και τις πυρκαγιές ο κ. Μητσοτακης απευθυνόμενος στον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε “σε κάποιες από τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας, να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, συμφωνώντας πραγματικά στο τι τελικά συνιστά πρόοδο και στο τι συνιστά οπισθοδρόμηση και αφού εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, εξέφρασε την ελπίδα του το ΠΑΣΟΚ να μην γίνει “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ”.

“Εδώ και τρεις μήνες” συνέχισε “προσπαθεί ο Πρόεδρος της Βουλής να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για να μπορέσουμε να επιλέξουμε καινούργιο Συνήγορο του Πολίτη, του οποίου η θητεία έχει λήξει εδώ και επτά μήνες. Εκτός αν πιστεύετε ότι είναι συνταγματικά πρέπον θητείες επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών να παρατείνονται εσαεί, επειδή δεν μπορούμε να βρούμε μία σχετική πλειοψηφία. Έχουμε προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο πιστεύουμε ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να μπορεί να επιτελέσει αυτό τον ρόλο και σίγουρα το πρόσωπο αυτό δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο. Αυτό δεν αμφισβητείται. Εδώ και τρεις μήνες δεν μπορούμε να πάρουμε μία απάντηση.”.

Και επισήμανε “Τι θέλετε, δηλαδή; Στην επόμενη αναθεώρηση να έρθουμε και να πούμε ότι καταργούμε τα 3/5 της πλειοψηφίας επειδή δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μία μίνιμουμ συνεννόηση, όταν έρχεται η Νέα Δημοκρατία να προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο, εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ πιο κοντά στο δικό σας πολιτικό χώρο; Θα ήθελα μία απάντηση. Και εύχομαι πραγματικά να με διαψεύσετε και να μπορέσουμε να βρούμε αυτή την απαραίτητη συναίνεση που το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει”.

Παρά τη πίεση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης, ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για τη χρηματοδότηση του μορφώματος των “Σπαρτιατών”, τόνισε “Ο λαλίστατος κ. Μαρινάκης μας εγκαλεί γιατί δεν ψηφίσαμε τον νόμο για το ΑΣΕΠ. Δεν είπε, βέβαια, ότι στηρίξαμε άρθρα σημαντικά που βελτιώνουν την κατάσταση. Πάμε, όμως, στην ουσία: εσείς μιλάτε για το ΑΣΕΠ; Τα έδρανά σας έχουν μνήμη και θυμούνται τι λέγατε, όταν καταγγέλλατε το ΠΑΣΟΚ ότι ο νόμος για το ΑΣΕΠ ήταν “πολιτικό κακούργημα”.

“Υπάρχει μνήμη και οι πολίτες σας θυμούνται, όταν αποχωρούσατε από τη Βουλή. Αλλά ας πάμε στα πιο πρόσφατα: το 2021 φέρατε τον νόμο 4765 που καταψηφίσαμε και τότε πάλι λέγατε ότι είμαστε αντιμεταρρυθμιστές. Τελικά ποιος είχε δίκιο; Εσείς που τον ψηφίσατε ή εμείς που τον καταψηφίσαμε; Αν είχατε δίκιο γιατί έχετε φέρει 30 τροποποιήσεις του νόμου, που λέγατε ότι είναι λύση;” επισήμανε και υπογράμμισε “Μάλλον τότε κάνατε λάθος και καλώς εμείς δεν ψηφίσαμε και τώρα με εκ νέου λάθη προσπαθείτε να μας κουνήσετε το δάχτυλο. Η ουσία είναι η εξής: προσπαθείτε να μεταβιβάσετε τις ευθύνες της κυβέρνησής σας στο ΑΣΕΠ. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: κύριε Λιβάνιε, οι 10.000 άνθρωποι που είναι υπό ομηρία με το νομοθέτημά σας, βρίσκουν λύση; Καμία λύση δεν βρίσκουν. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλώς καταψηφίσαμε επί της αρχής και ψηφίσαμε τα άρθρα που έπρεπε για να βελτιωθεί η όποια κατάσταση υπάρχει σήμερα.”.

Την ίδια ώρα και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνστανταντοπούλου θεωρεί σύμφωνα με τα όσα έχει πει και δημοσίως από του βήΜατος της Ολομέλειας ότι το Μαξίμου δεν θέλει να ανανεώσει τη θητεία Ποττάκη  “όχι γιατί έχει λήξει η θητεία του, αλλά διότι εξέδωσε πόρισμα για τις πυρκαγιές και για το που διατέθηκαν τα χρήματα στους πυρόπληκτους…” και επίσης “ενοχλεί ο κ. Ποττάκης διότι ερευνά το Έγκλημα της Πύλου και επιχειρήσατε να τον αντικαταστήσετε την παραμονή της απολογίας του Αρχηγού του Λιμενικού, ενοχλεί ο κ. Ποττάκης γιατί ερευνά τί γίνεται στα αστυνομικά τμήματα και τόσοι άνθρωποι βρίσκονται «αυτοκτονημένοι» ή πεθαμένοι και άγρια κακοποιημένοι, ενοχλεί ο κ. Ποττάκης διότι προφανώς δεν ελέγχεται κι επειδή σας ενοχλεί ο κ. Ποττάκης εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να μην τον αντικαταστήσετε. Γιατί ξέρουμε καλά και φάνηκε στην υπόθεση των υποκλοπών… ότι αν δεν ελέγχετε άνθρωπο δεν τον προτείνετε”.

Σχετικά Άρθρα