Κασσελάκης/ Προετοιμάζει το νέο κόμμα- Ποιοί βουλευτές σκέφτονται να τον ακολουθήσουν, ποιοί διστάζουν

Κασσελάκης/ Προετοιμάζει το νέο κόμμα- Ποιοί βουλευτές σκέφτονται να τον ακολουθήσουν, ποιοί διστάζουν

Καθώς μαίνεται η παρασκηνιακή μάχη συσχετισμών ενόψη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η μεν εσωκομματική πλειοψηφία φαίνεται πως “κλειδώνει” την υπεροχή της, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, η δε πλευρά του πρώην προέδρου έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνει συνθήκες για την καταγγελία των αντιδημοκρατικών και αντικαταστατικών, όπως ισχυρίζεται, μεθοδεύσεων ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη με αιχμές περί αποκλεισμού συνέδρων και το προσκλητήριο προς τους οπαδούς του για “Δημοκρατική επαγρύπνηση” είναι ένα δείγμα τέτοιων προθέσεων. Το σοβαρότερο, ωστόσο, είναι η δήλωση του ίδιου (Talk Radio) ότι “εάν αποκλειστεί η υποψηφιότητά του και ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε προφανώς πρέπει να υπάρξει ένα νέο σύγχρονο προοδευτικό κόμμα”. Φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να παραταθεί τελικά το μισθωτήριο συμβόλαιο για τον χώρο στην οδό Πειραιώς όπου ο Στέφανος Κασσελάκης εγκατέστησε το στρατηγείο του μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας. Εκεί, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα δημιουργηθεί ο οργανωτικός πυρήνας για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

Ο Πέτρος Παππάς έδειξε τον δρόμο…

Το ερώτημα είναι πλέον πόσοι βουλευτές θα ακολουθήσουν τον κ. Κασσελάκη σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο αρχικός ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα φαίνεται να έχουν μειωθεί, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις -τελευταία της Marc στον Ant1- δείχνουν πως ο πρώην πρόεδρος διαθέτει ισχυρότατη επιρροή στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, σε τέτοιο βαθμό που θα κέρδιζε …διά περιπάτου την μάχη της ηγεσίας. Άλλο, όμως, τι δείχνουν οι μετρήσεις και άλλο η πραγματική πολιτική. Δεν διέλαθε της προσοχής, για παράδειγμα, ότι το “νούμερο 3” (μετά την “υπαρχηγό” Θεοδώρα Τζάκρη) της ομάδας του πρώην προέδρου, βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, έσπευσε να φωτογραφηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη στο περιθώριο της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα να αναρτήσει στους λογαριασμούς του στα social το σχετικό ενσταντανέ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παππάς επιθυμεί να “μετακομίσει” από το Κιλκίς στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και προσπαθεί να προσεγγίσει προς τούτο το ανερχόμενο δημοσκοπικά ΠΑΣΟΚ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδουν βεβαίως τέτοια σενάρια, ωστόσο οι μετρήσεις δείχνουν πως απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται προς το όμορο κόμμα που ήδη εμφανίζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση με το δημοσκοπικό ποσοστό του να αγγίζει το 20%.

Ο Πέτρος Παππάς έχει ματαιώσει όλες τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις μέχρι το συνέδριο και προτίθεται να ανακοινώσει τις προθέσεις του αμέσως μετά. Το γεγονός, όμως, ότι απέχει από την εσωτερική σύγκρουση και κρατά αποστάσεις μάλλον επιβεβαιώνει τις δεύτερες σκέψεις του. Το κενό του στο άτυπο διευθυντήριο της πλευράς Κασσελάκη σπεύδει να καλύψει ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης που έχει ενεργοποιηθεί ακόμα εντονότερα και υπερασπίζεται τον πρώην πρόεδρο κατηγορώντας την εσωκομματική πλειοψηφία για “πραξικόπημα”. Απούσα το τελευταίο διάστημα από τα τηλεοπτικά πάνελ είναι και η Νίνα Κασιμάτη που από την πρώτη στιγμή είχε σταθεί στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία διαθέτει επιρροή στην εκλογική της περιφέρεια στον Πειραιά και περιμένει να δει προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα. Μεγαλύτερη αξία αποκτούν οι μετοχές της Ραλλίας Χρηστίδου που έχει εκτεθεί δυναμικά απέναντι στους 87/100 και αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

Η σιωπή του “ναυάρχου”

Αιδημόνως σιωπηλός παραμένει εδώ και καιρό και ο βουλευτής επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, ένα πρόσωπο που στάθηκε δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία και, όπως λέγεται, είναι το πρόσωπο που σύστησε τον πρώην πρόεδρο σε ισχυρούς παράγοντες του δημοσίου βίου. Όμως, ο “ναύαρχος” (όπως τον αποκαλούν φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ) αναγνωρίζει πως εξελέγη βουλευτής με το ψηφοδέλτιο επικρατείας ως επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον τοποθέτησε υπουργό Άμυνας και τον είχε δίπλα του ως σύμβουλο στα αμυντικά θέματα. Στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης ιδρύσει νέο κόμμα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Αποστολάκης θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι πως θα ζυγίσει όσα συμβαίνουν στο ευρύτερο δημόσιο περιβάλλον.

Νέο κόμμα, αλλά με ποιούς…

Οι βουλευτές που στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο λαμβάνουν υπόψη τους ότι το εγχείρημα ίδρυσης νέου κόμματος είναι παράτολμο και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει την απήχηση που φαντάζονται πολλοί ότι διαθέτει ο κ. Κασσελάκης. Κι αυτό διότι η εσωκομματική πλειοψηφία, εφόσον …κρατήσει το ΑΦΜ, έχει μακρά πολιτική και οργανωτική εμπειρία ώστε να διατηρήσει το κόμμα, έστω και σε ποσοστά κάτω από το 10%, και σταδιακά να επιχειρήσει να στήσει γέφυρες συνεννόησης με όμορους χώρους. Ή ακόμα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς, όπως έχει περιγράψει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος θα είναι μακρύς και αβέβαιος, με το ΠΑΣΟΚ, πλέον, πρωταγωνιστή στον χώρο της αντιπολίτευσης, ωστόσο διαμορφώνονται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις μικρής ανάκαμψης.

Ένα νέο κόμμα Κασσελάκη, από την άλλη, πρέπει να πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά και μοναδικό του όπλο είναι η “φωτογένεια” του ίδιου. Πολιτικό υπόβαθρο και ακόμα περισσότερο σχέδιο και στρατηγική δεν φαίνεται να υπάρχει, οι δε καλές επαφές με μιντιακά συγκροτήματα δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν εάν ο κ. Κασσελάκης πάψει να απασχολεί ως παράγοντας που μπορεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος. Η ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επέλθει, οι συσχετισμοί άλλαξαν, οπότε η “περσόνα” του πρώην προέδρου δεν είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να είναι ελκυστική.

Και οι …έδρες;

Αυτά τα συνυπολογίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την επανεκλογή τους σε ένα κόμμα με αβέβαιο μέλλον, ως εκ τούτου οι αποχωρήσεις μετά το συνέδριο -εφόσον θα έχει οριστικά αποκλειστεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη- μπορεί να είναι αρκετά λιγότερες απ΄ ότι προβλεπόταν πριν λίγο καιρό. Ακόμα και η κ. Τζάκρη που έχει εκτεθεί ως “αντ’ αυτού” και έχει συγκρουστεί σκληρά με την εσωκομματική πλειοψηφία θα αναγκαστεί να το σκεφτεί, παρότι πολύ λιγότερο από άλλους καθώς διαθέτει στέρεη προσωπική εκλογική βάση στην Πέλλα. Όλοι οι βουλευτές που σκέφτονται να αποχωρήσουν, πάντως, πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι θα κατηγορηθούν πως δεν παρέδωσαν τις έδρες τους στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, κάτι που οι ίδιοι έκαναν με βαριές κατηγορίες περί “κλοπής” και “υπονόμευσης” στους προ έτους αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς. Άλλωστε, με τις αποχωρήσεις τους θα αφαιρέσουν και τυπικά από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της κοινοβουλευτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα