Εκλογή ΠτΔ: Εισηγήσεις για επίσπευση της διαδικασίας- Φουντώνει ξανά η ονοματολογία

 Εκλογή ΠτΔ: Εισηγήσεις για επίσπευση της διαδικασίας- Φουντώνει ξανά η ονοματολογία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση, χαρακτηρίζοντας την «πρόωρη και προσβλητική για τον θεσμό και την κ. Σακελλαροπούλου» ωστόσο το ζήτημα της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας αναδεικνύεται μείζον στο εσωκομματικά της ΝΔ καθώς πολλοί βουλευτές έχουν εκδηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν δεύτερη θητεία Σακελλαροπούλου ενώ παράλληλα το Μαξίμου καλείται να ζυγίσει την συνταγματική επιταγή για πρόσωπο ευρύτερης πολιτικής αποδοχής και τις ισορροπίες εντός της παράταξης του.

Το τελευταίο διάστημα και όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν ξανά. Μάλιστα δεν λείπουν οι σκέψεις και οι εισηγήσεις η διαδικασία να επισπευστεί ώστε να κλείσει γρήγορα ένα θέμα που θα προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση και θα φέρει σε δύσκολη θέση και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.   

«Είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν υπάρχει καμία απόφαση από τον Πρωθυπουργό και δεν έχει και καμία αξία αυτή τη στιγμή να μπούμε σε καμία τέτοια διαδικασία σεναριολογίας. Ούτε παραγωγικό είναι, ούτε αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, προφανώς, που θα συζητηθεί στην ώρα του, η οποία δεν είναι τώρα», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα, χωρίς να το αποκλείσει.

Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνουν όλοι οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είναι πως δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του σε κανέναν και δεν αποκλείουν από την πλευρά του καμία έκπληξη, θυμίζοντας πως πάντα κινείται με θεσμικό τρόπο.

Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν να προταθεί εκ νέου η κ. Σακελλαροπούλου, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ονόματα που ακούγονται είναι ο Κώστας Τασούλας, ενώ ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά συγκεντρώνει το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα, αφού εκτιμάται ότι θα απολάμβανε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και την ακόμα πιο σημαντική για τα εσωκομματικά δεδομένα στήριξη του κ. Σαμαρά. Δεν είναι δεδομένη όμως από την πλευρά της Καραμανλικής πτέρυγας.

Στελέχη με πολυετή κοινοβουλευτική εμπειρία επισημαίνουν πάντως ότι τα ονόματα που κυκλοφορούν πρόωρα και έντονα, συχνά δεν επιβεβαιώνονται στο τέλος. 

Διαχωρίζουν Καραμανλή από Σαμαρά

Όσον αφορά στις σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά αν και δημόσια η κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως δεν σχολιάζει τις τοποθετήσεις του βάζει σαφείς κόκκινες γραμμές για τα εθνικά θέματα όπου τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο, αλλά και η στάση του στο ζήτημα της ψήφισης του Προϋπολογισμού.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα και να στραφεί στην καθημερινότητα, κάτι που δείχνει δύσκολο καθώς στην επικαιρότητα έχουμε Φιντάν, Novartis, προϋπολογισμό, τοποθετήσεις πρώην πρωθυπουργών. Από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν πάντως πως ο μόνος στόχος είναι η γρήγορη προώθηση του έργου για το οποίο εξελέγη η Κυβέρνηση.

Ως προς τον Κώστα Καραμανλή τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς με τη στάση που κράτησε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός τον διαχώρισε από τον Αντώνη Σαμαρά και στήριξε την διακυβέρνηση του 2009. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται νέο άνοιγμα με μία πιθανή παρουσία του Πρωθυπουργού αυτή την Πέμπτη (31/10) σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή.

  • Η ατμόσφαιρα αντιθέτως είναι κάτι περισσότερο από παγωμένη ανάμεσα στους κυρίους Μητσοτάκη και Σαμαρά. Μετά από τις αιχμές δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επικοινωνία των δύο ανδρών όπως επιβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας “δεν γνωρίζω για κάποια επικοινωνία” σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο “έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς, ούτε σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις του, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός, έχουμε απόλυτο σεβασμό και στην πορεία του και στη διαδρομή του”.

Όμως οι κόκκινες γραμμές του Μαξίμου στον κ. Σαμαρά και όχι μόνο, είναι πλέον σαφείς την ώρα που αρκετά στελέχη θεωρούν πως η σοβαρή μάχη που θα κληθεί να δώσει το κόμμα θα αφορά την ακροδεξιά και όχι την σοσιαλδημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα