To “hope and change” του Ομπάμα στην υπηρεσία Χάρις- Ο πρώην πρόεδρος το… πήρε πάνω του 

 To “hope and change” του Ομπάμα στην υπηρεσία Χάρις- Ο πρώην πρόεδρος το… πήρε πάνω του 

Μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα και την επισημοποίηση της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, ήταν φανερό ότι η νυν αντιπρόεδρος χρειαζόταν ένα επικοινωνιακό boost έτσι ώστε οι Δημοκρατικοί να πείσουν ότι η η υποψήφιά τους μπορεί να προσφέρει πράγματι την ελπίδα, κόντρα μάλιστα σ’ έναν αντίπαλο όπως ο Ντόναλντ Τραμπ που χρησιμοποιεί πολλές φορές την τακτική των χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη και κάνει μία προεκλογική εκστρατεία απίστευτα τοξική.

Η λύση ήταν εύκολη. Οι πάντες έβλεπαν στο πρόσωπο του Μπάρακ Ομπάμα το πρόσωπο εκείνο το οποίο μπορεί να “ξανασυστήσει” την Κάμαλα Χάρις στο αμερικανικό κοινό και ιδιαίτερα σε κοινωνικές κατηγορίες όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες, οι ισπανόφωνοι κτλ.Το γιατί είναι απλό να απαντηθεί.

  • Ο Ομπάμα διαθέτει ακόμη λάμψη και χάρισμα, στοιχεία που άλλωστε τον οδήγησαν σε δύο άνετες νίκες το 2008 και το 2012. Το Hope and Change, κεντρικός άξονας της εκστρατείας του Ομπάμα το 2008, είναι εδώ, παρών και “δουλεύει” για τη Χάρις.

Τον τελευταίο μήνα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ πραγματοποιεί στοχευμένες ομιλίες στις πολιτείες-κλειδιά που αναμένεται να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα της προεδρικής κούρσας στις 5 Νοεμβρίου. Ο Ομπάμα, που εξακολουθεί να χειρίζεται το λόγο με μία απίστευτη άνεση και τα media με επιδεξιότητα, βρέθηκε και στην Πενσυλβάνια, και στο Μίσιγκαν, και στο Ουισκόνσιν και στη Νεβάδα. Στους λόγους του τονίζει μία σειρά από πράγματα που εκφράζει η υποψηφιότητα της Χάρις σε σχέση με αυτή του Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος θεωρεί ότι η ηγεσία της Χάρις προσφέρει μία εναλλακτική που ενσαρκώνει την ειλικρίνεια, τη δύναμη χαρακτήρα και τη δέσμευση για την πρόοδο και τα δικαιώματα των πολιτών. Ομως, επειδή η παραπάνω “θετική” ατζέντα δεν φτάνει, ο Ομπάμα επιδιώκει και καταφέρνει με την πειστικότητά του να αποδομήσει τα επιχειρήματα του Τραμπ τα οποία είναι έτσι και αλλιώς “χοντροκομμένα”, άρα και εύκολα προς αποδόμηση.

“Ο Τραμπ” δήλωσε πρόσφατα ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ “θέλει να δείξει ότι η χώρα είναι διαιρεμένη και να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο συναισθήματα όπως η οργή των πολιτών. Ξέρει καλά ότι όσο περισσότεροι θυμωμένοι και διχασμένοι άνθρωποι υπάρχουν στις ΗΠΑ, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να επανεκλεγεί.Προφανώς και δεν ενδιαφέρεται ποιους πληγώνει από αυτές τις αναφορές που έχουν πάντως ως στόχο το συναίσθημα” συμπλήρωσε.

  • Ομως, ο Ομπάμα έχει ακόμα πιο πρακτικά πράγματα να πει, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προεδρική θητεία του Τραμπ ο οποίος τον διαδέχθηκε στο Λευκό Οίκο το 2017.

Πολύ συχνά ο Αμερικανός μεγιστάνας υποστηρίζει ότι έβαλε την αμερικανική οικονομία σε ράγες μεγάλης ανάπτυξης και ότι επί των ημερών του η ανεργία μειώθηκε στην ελάχιστη δυνατή τιμή. “Μην τον πιστεύετε” φωνάζει ο Ομπάμα. “Διαδέχθηκα τους Ρεπουμπλικανούς το 2008 και ξέρω καλά τι άφησαν πίσω τους. Μου πήρε οκτώ χρόνια για να καθαρίσω το χάος που δημιούργησαν. Μην έχετε καμία αμφιβολία. Ο Τραμπ δεν έκανε απολύτως τίποτα για την οικονομία και τους Αμερικανούς”.

Φυσικά ο πρώην γερουσιαστής του Ιλινόις δεν μπορεί να ξεχάσει ότι κλήθηκε να χειριστεί την πολύ μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 η οποία εν πολλοίς εκπορεύτηκε απο τον εντελώς απείθαρχο τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδίως στον τομέα των στεγαστικών δανείων. Ο Ομπάμα, άρα, φέρεται να πιστεύει ότι οι πολιτικές Τραμπ στην οικονομία μπορεί να απορυθμίσουν και πάλι τον αμερικανικό καπιταλισμό σε μία εποχή σαφώς επικίνδυνη και με τον έτερο πόλο των BRICS να σηκώνει ανάστημα κόντρα στην αμερικανική κυριαρχία.

  • Επειδή όμως στην κούρσα για την προεδρία εκτός από το καθαρά πολιτικό παίζει ρόλο και το…καθαρά οικονομικό, ο Ομπάμα μπορεί να ισχυρίζεται έντονα ότι ενισχύει την υποψηφιότητα της Χάρις όχι μόνο με πολιτικό κεφάλαιο αλλά και με ζεστά δολάρια.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2024, η δραστηριοποίηση του πρώην προέδρου έχει φέρει στα ταμεια της υποψηφιότητα Χάρις ένα ποσό της τάξης των 80εκ δολαρίων. Καθόλου άσχημα δηλαδή. Ο Ομπάμα, κατά το κοινώς λεγόμενο (και μιλώντας τη γλώσσα του πολιτικού μάρκετινγκ) πουλάει ακόμα. “Ο κόσμος τον θέλει και τον χρειάζεται. Γι’ αυτό τον ζητά σε όλο και περισσότερες συγκεντρώσεις της Χάρις” σημείωνε προ ημερών Αμερικανός αναλυτής.

Σε τελική ανάλυση ο πρώην πρόεδρος παραμένει μία εμβληματική φιγούρα για την αμερικανική πολιτική σκηνή. Εγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και φιλοδοξεί να οδηγήσει στο Λευκό Οίκο την πρώτη γυναίκα πρόεδρο η οποία μάλιστα έλκει την καταγωγή της εκτός των ΗΠΑ. Οι συμβολισμοί έχουν πάντα σημασία στο πολιτικό παιχνίδι, πολύ περισσότερο τώρα που η επικοινωνία και τα media διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις προτιμήσεις του κοινού.

  • Στις λίγες μέρες που απέμειναν μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο Ομπάμα θα πατήσει ακόμη περισσότερο το γκάζι για να καταστήσει την υποψηφιότητα της Χάρις όσο γίνεται πιο δημοφιλή. Και επειδή ακριβώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη σώμα με σώμα, ψήφο με ψήφο και…εκλέκτορα με τον εκλέκτορα, ακόμα και οι λεπτομέρειες αναμένεται να παίξουν ρόλο.

Μερικά ακόμη μπλουζάκια με το πρόσωπο της Χάρις να πουλήσουν οι Δημοκρατικοί στις πολιτείες-κλειδιά και ο τελικός στόχος της νίκης ίσως πλησιάσει ακόμη περισσότερο. Ποιος θα πουλήσει τα περισσότερα; Μα ο Ομπάμα φυσικά. Οπου και αν μιλούσε, οι σχετικές πωλήσεις έπαιρναν την ανηφόρα γιατί ως γνωστόν (σημειώθηκε και προηγουμένως) “ο Ομπάμα πουλάει”. Μεταφορικά και κυριολεκτικά…  

Σχετικά Άρθρα