Πού το πάει ο Σαμαράς;

Πού το πάει ο Σαμαράς;

Είναι αλήθεια πως μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, Αθήνα και Άγκυρα φάνηκε πως σήκωσαν ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η κυβέρνηση υιοθέτησε αυτό το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, ίσως και να το πριμοδότησε, άλλοτε με διαρροές, άλλοτε με δημόσιες δηλώσεις. Είτε έγινε για να μετρηθούν αντιδράσεις, είτε για να ακουστεί στην Ουάσιγκτον και κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που πιέζουν για κάτι περισσότερο από τα “ήρεμα νερά”, στο εσωτερικό της Ν.Δ αλλά και σε κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργήθηκε η εντύπωση πως γίνεται κάποιο παρασκηνιακό “παζάρι”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός κατά την πρόσφατη ενημέρωση βουλευτών της Ν.Δ. “Εάν ο Χακάν Φιντάν (σ.σ που επισκέπτεται την Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου) βάλει στο τραπέζι οτιδήποτε άλλο από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, που αποτελεί την πάγια εθνική θέση, θα φύγουμε από τον διάλογο”, φέρεται να είπε ο υπουργός, κάτι που έγινε δεκτό με θετικά σχόλια ακόμα και από ανησυχούντες γαλάζιους βουλευτές. Ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, για παράδειγμα, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις, η δε Ντόρα Μπακογιάννη συνυπέγραψε τις δεσμεύσεις Γεραπετρίτη προσθέτοντας το ειδικό πολιτικό βάρος της.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όμως, φαίνεται ότι δεν έχει πεισθεί, η ομιλία του, μάλιστα, στη Λευκωσία έδειξε πως υποθέτει πως τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Έφτασε στο σημείο να αφήνει υπονοούμενα για υποχωρητικότητα, για “φουρτούνες” και “υποκλίσεις”. Βαριές κουβέντες και ως εκ τούτου ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μιλήσει για “πατριώτες της φακής” και “εμπόριο πατριωτισμού”, δείχνοντας προς τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ, ωστόσο όλοι κατάλαβαν πως οι αιχμές αφορούσαν και τον πρώην πρωθυπουργό.

Δεν είναι απολύτως κατανοητό εάν ο κ. Σαμαρά δρα προληπτικά εκτιμώντας πως υπάρχουν και προθέσεις που δεν ομολογούνται, ή εάν βρίσκει στα ελληνοτουρκικά το πρόσφορο έδαφος να υπομνήσει την επιρροή του στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Δεν είναι βέβαιο πως βρίσκει συμμάχους εάν κρίνει κανείς ότι ακόμα και οι πιστοί πολιτικοί του φίλοι, όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, κρατούν αποστάσεις. Αλλά και η ομάδα βουλευτών που στέκονται δίπλα του δεν φαίνεται να σκοπεύουν να σηκώσουν τους τόνους. Η φράση “πού το πάει ο Σαμαράς;”, ακούγεται συχνά μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών και είναι πράγματι απορίας άξιο.

Σχετικά Άρθρα