ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/Έντι Ζεμενίδης: Ο νικητής κάθε λεπτό αλλάζει-Τέτοιο διχασμό δεν τον έχουμε ζήσει ποτέ ως τώρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/Έντι Ζεμενίδης: Ο νικητής κάθε λεπτό αλλάζει-Τέτοιο διχασμό δεν τον έχουμε ζήσει ποτέ ως τώρα

Ο Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μιλά στο libre για τις Αμερικανικές εκλογές. Περιγράφει το συγκρουσιακό τοπίο και το διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εντός της Αμερικανικής κοινωνίας.

Αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για το αποτέλεσμα και δηλώνει ότι η Κάμαλα Χάρις έχει τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού προσώπου σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ που είναι, όπως λέει, ανεξέλεγκτος.

Συνέντευξη

-Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι κρίσιμες και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής;

Όποιος σας λέει ότι ξέρει ποιος θα είναι νικητής, είναι ψεύτης. Αυτό μπορεί και κάθε λεπτό να αλλάζει.

Πιστεύω ότι μέχρι την ημέρα της εκλογής θα έχει σημασία ακόμη και ο καιρός σε κάποιες Πολιτείες. Αυτές οι εκλογές μου θυμίζουν πιο πολύ τις εκλογές του 2000 με τον Μπους και τον Αλ Γκορ. Πιστεύω ότι θα είναι και πάλι όπως το 2000. Δεν θα ξέρουμε τον νικητή την βραδιά των εκλογών και  δεν ξέρω αν θα τον μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Εξαρτάται πόσοι θα ψηφίσουν και με την διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Ήδη βλέπουμε ρεκόρ συμμετοχής και συνεχίζεται και φαίνεται και ότι ο Τραμπ έχει αλλάξει τη στάση του ως προς τη συμμετοχή των εκλογέων με την επιστολική ψήφο. Πριν από τέσσερα χρόνια έλεγε «μην το κάνετε, δεν το εμπιστεύομαι». Τώρα μπορεί και ο Elon Musk να τον έχει επηρεάσει.

  • Οι εκλογές θα είναι πραγματικό ντέρμπι και θρίλερ και τα προγνωστικά θα αλλάζουν ημέρα με τη ημέρα. Υπάρχουν πρόσωπα που επηρεάζουν όπως για παράδειγμα, ο Τζον Κέλι, στρατηγός των πεζοναυτών ε.α., ο οποίος υπήρξε προσωπάρχης της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κέλι  τον αποκάλεσε φασίστα και είπε ότι δεν θα τον ψηφίσει. Όλα αυτά επηρεάζουν.

Αλλά όποιος και να νικήσει, θεωρώ ότι έχει χάσει λίγο και η Δύση και η Αμερική. Με όλους αυτούς του πολέμους που αναφέρατε στην ερώτησή σας, στην ουσία έχουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Δύση και η δημοκρατία χρειάζονται έναν ηγέτη. Τώρα, η Αμερική πρέπει να αποδείξει ότι είναι πυλώνας σταθερότητας. Έτσι όπως έχει γίνει η πολιτική δεν το δείχνει. Και φαντάζομαι όλοι οι σύμμαχοί μας, όχι μόνο τώρα έχουν αγωνία αλλά και αρκετή ανησυχία για το ότι και αν γίνει στις 5 Νοεμβρίου».

-Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων;

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Ας πάρουμε την κλιματική αλλαγή. Ο Τραμπ δεν πιστεύει καν ότι υπάρχει κλιματική κρίση. Είδαμε όμως τις συνέπειες τυφώνα που κατέστρεψε την Β. Καρολίνα, πριν από λίγες εβδομάδες. Βλέπουμε τι έχει κάνει η κλιματική κρίση στην Ελλάδα, την ανατολική Μεσόγειο.

  • Η βασική διαφορά είναι ότι αν βγει ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υπάρχει έλεγχος καθόλου. Και όταν άτομα που εργάστηκαν για τον Τραμπ, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τον υποστηρίξουν ξανά για πρόεδρο, τότε δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής στα διάφορα θέματα.

Η Δύση και η Αμερική χρειάζονται σταθερότητα. Πιστεύω ότι η Κάμαλα Χάρις έχει τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού προσώπου. Έχει θητεύσει αντιπρόεδρος και υπηρέτησε στο Κογκρέσο που και για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό. Είναι σεβαστό πρόσωπο. Είναι μια πιο σταθερή επιλογή και χρειαζόμαστε σταθερότητα στην Αμερική. Χρειαζόμαστε ένα πρόεδρο που θα ελέγχεται και θα σέβεται αυτό τον έλεγχο.   

-Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί; Οι υποσχέσεις για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική ή θέματα που σχετίζονται με τη Δημοκρατία;

Αυτό εξαρτάται από την Πολιτεία. Η Αμερική είναι όπως η Ευρώπη. Ας πούμε το μεταναστευτικό στην Αριζόνα θα παίξει πολύ διαφορετικό ρόλο από ότι παίζει στην Ουάσιγκτον ή στο Κολοράντο. Η οικονομία, οι τιμές των κατοικιών θα παίξουν κρίσιμο ρόλο σε διάφορες Πολιτείες της Αμερικής. Για τους νέους, το Μεσανατολικό, τα δάνεια, η εκπαίδευση θα παίξουν διαφορετικό ρόλο απ’ ότι θα παίξουν για τους ηλικιωμένους στα προάστια.

  • Η οικονομία παίζει πάντα ένα βασικό ρόλο. Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός. Η κρίση στο σύστημα υγείας που έχουμε και πολλοί στην Ευρώπη δεν το καταλαβαίνουν, όπως η ασφάλεια για την ιατρική περίθαλψη που πληρώνουμε.

Ανάπτυξη είχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, οι μισθοί αυξήθηκαν, ανεργία δεν έχουμε αλλά ακόμα υπάρχει δυσαρέσκεια με την οικονομία του Μπάιντεν. Υπάρχει πληθωρισμός. Είναι λοιπόν θέμα πολιτείας.

Τον διχασμό που υπάρχει στην Αμερική δεν τον έχουμε ζήσει ποτέ έως τώρα σε τέτοιο βαθμό. Και οι εκλογές στο μέλλον θα είναι όπως αυτές που ζούμε τώρα.

Σχετικά Άρθρα