Το έκτο απρόβλεπτο μέτωπο είναι αυτό που φοβάται περισσότερο το Ισραήλ

Το έκτο απρόβλεπτο μέτωπο είναι αυτό που φοβάται περισσότερο το Ισραήλ

Το τελευταίο πράγμα που θέλει το Ισραήλ, το οποίο έχει εμπλακεί σε πολλά μέτωπα τώρα, είναι ένα νέο μέτωπο στο σπίτι του με την αραβική κοινότητα- μια αντιπαράθεση για την οποία έχει προετοιμαστεί προηγουμένως, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι σαν οποιοδήποτε άλλο μέτωπο, καθώς δεν είναι χρήσιμα τα αεροπλάνα, τα τανκς ή οι χερσαίες δυνάμεις. Με απλά λόγια, είναι ένα μέτωπο που μπορεί να μπερδέψει όλους τους υπολογισμούς και είναι σχεδόν παρόμοιο με αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εμφύλιος πόλεμος» σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το περιστατικό κατά το οποίο ένας Παλαιστίνιος από την Καλανσούβα, εντός του Ισραήλ, παρέσυρε μια μεγάλη ομάδα Ισραηλινών βόρεια του Τελ Αβίβ την Κυριακή, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους 37, έχει τροφοδοτήσει τους φόβους ότι οι Παλαιστίνιοι εντός του Ισραήλ θα εμπλακούν στην τρέχουσα ανοιχτή αντιπαράθεση σε διάφορα μέτωπα.

  • Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων έξι σε σοβαρή κατάσταση, πέντε σε μέτρια κατάσταση και 20 σε ελαφριά κατάσταση, ενώ αργότερα το νοσοκομείο Ιτσίλοφ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός από τους τραυματίες.

Αν και η ισραηλινή αστυνομία δεν είχε ακόμη ανακοινώσει, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα πραγματικά κίνητρα του περιστατικού και αν επρόκειτο για μια συνηθισμένη παράσυρση ή είχε άλλα κίνητρα, ο εξτρεμιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβίρ έσπευσε να επαινέσει την εξόντωση του δράστη και πίστευε ότι η πολιτική του για την επέκταση της διανομής όπλων στους Ισραηλινούς ήταν αποτελεσματική.

Ο Ben-Gvir πρόσθεσε ότι «(εάν) ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό αναπτύσσει ταχύτητα στην περιοχή όπου υπάρχουν στρατιώτες ή πολίτες, και (υπάρχουν) αστυνομικοί ή πολίτες που το βλέπουν, πρέπει να πυροβολήσουν, τους υποστηρίζω πλήρως, ήταν μια καλή βολή».

Η Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι ώρες μετά το περιστατικό, δεν ήταν ακόμη σαφές αν επρόκειτο για επίθεση, κάτι που προκάλεσε διαμάχη.

Ενώ η αστυνομία δήλωσε ότι «ερευνώνται όλες οι κατευθύνσεις», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι περιμένει την «τελική διευκρίνιση».

Οι συγγενείς του επιτιθέμενου αρνήθηκαν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επιχείρηση, επιμένοντας ότι «υπέφερε από ιατρικό πρόβλημα», αλλά ο Μπεν-Γβιρ επέμεινε ότι επρόκειτο για «τρομοκρατική» επιχείρηση και το είδε ως απόδειξη της ορθότητας της απόφασής του να εξοπλίσει τους Ισραηλινούς εναντίον των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή Yediot Aharonot επικαλέστηκε την οικογένεια του οδηγού, η οποία δήλωσε ότι ο γιος τους «δεν διέπραξε καμία παράσυρση, αλλά μάλλον έχασε τον έλεγχο του φορτηγού λόγω ασθενειών».

Παρότι στη συνέχεια εξετάστηκε ότι ο οδηγός υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της οδήγησης και η σορός στάλθηκε για νεκροψία, ο Μπεν-Γκβίρ απείλησε ότι την Τρίτη θα εισαγάγει έναν «νόμο για την απέλαση οικογενειών τρομοκρατών», προσθέτοντας ότι «περιμένω από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποστηρίξει αυτόν τον νόμο και από όλα τα μέλη του Λικούντ να ψηφίσουν αυτόν τον νόμο».

Γιατί είναι σημαντικό το περιστατικό;

Με απλά λόγια, δεν υπάρχει πιο σύνθετο ζήτημα για την ισραηλινή ασφάλεια από την αντιμετώπιση επιθέσεων από το εσωτερικό. Δεν πρόκειται για τη Γάζα, η οποία πολιορκείται και καταστρέφεται, ούτε για τον Λίβανο, ο οποίος βρίσκεται πέρα από τα σύνορα, ούτε για το Ιράν ή την Υεμένη, που είναι πολύ μακριά, ούτε καν για τη Δυτική Όχθη, η οποία μπορεί να απομονωθεί σε κάποιο βαθμό με επιπλέον προσπάθεια.

Πρόκειται για ένα μέτωπο όπου Άραβες και Εβραίοι ζουν σε μια γειτονιά, περπατούν σε έναν δρόμο, αγοράζουν από ένα κατάστημα και εργάζονται μαζί, και το νόημα της αντιμετώπισης των Αράβων από τους Ισραηλινούς Εβραίους είναι ότι θα πρέπει να βάλουν έναν φρουρό ασφαλείας σε κάθε Εβραίο, για παράδειγμα.

  • Το Ισραήλ γνώριζε τον κίνδυνο του εσωτερικού μετώπου ακόμη και πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι.

Εβδομάδες πριν από την επίθεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι ο στρατός διεξήγαγε ασκήσεις προσομοίωσης μιας σύγκρουσης με Άραβες μαχητές στο Ισραήλ, στο πλαίσιο ενός πιθανού πολυμέτωπου πολέμου.

Εκείνη την εποχή, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για έναν πολυμέτωπο πόλεμο στον οποίο θα ξεσπάσει μια αντιπαράθεση με τη Γάζα, το Λίβανο, τη Συρία και πιθανώς το Ιράν, καθώς και με τη Δυτική Όχθη και το Εσωτερικό (όλα ή μέρος αυτών των μετώπων).

Ερωτηθείς εάν οι IDF προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο, σε περίπτωση πολυμερούς πολέμου, τμήματα της αραβικής κοινωνίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του Ισραήλ, ο Νετανιάχου απάντησε ότι «αυτό είναι ένα σενάριο για το οποίο εκπαιδεύονται στις IDF, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν τέτοιο πόλεμο», προσθέτοντας ότι «ο στρατός σίγουρα ασχολείται με αυτό, και λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την πιθανότητα και προετοιμάζονται γι’ αυτό».

  • Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι 10 στρατιωτικά τάγματα εκπαιδεύονται για το σενάριο της αντιμετώπισης των Αράβων εντός του Ισραήλ και υποστήριξε ότι «δεν είναι αρκετά», αλλά προετοιμάζονται για αυτή ακριβώς την ημέρα και εξοπλίζονται για το θέμα αυτό.

Τα λόγια του Νετανιάχου τότε και η θέση του Μπεν-Γκβίρ σήμερα επιβεβαιώνουν τις αραβικές κατηγορίες ότι το Ισραήλ τους αντιμετωπίζει από μια καθαρά σκοπιά ασφαλείας.

Στον 10ήμερο πόλεμο που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2021 εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από αυτό που έμοιαζε με αραβική εξέγερση στο εσωτερικό του ενάντια στην ισραηλινή επίθεση εναντίον της Λωρίδας, με αραβοεβραϊκές συγκρούσεις (με την αστυνομία και με Εβραίους), οι οποίες ήταν πρωτοφανείς σε βαθμό που ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τις χαρακτήρισαν «προάγγελους ενός καταστροφικού εμφυλίου πολέμου».

Τα τελευταία χρόνια, Παλαιστίνιοι από το εσωτερικό του Ισραήλ πραγματοποίησαν μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον Ισραηλινών στο πλαίσιο μιας σειράς επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται από Παλαιστίνιους γενικά.

Σχετικά Άρθρα