Κώστας Υφαντής / Εκλογές στις ΗΠΑ: Επιστροφή στην εποχή του Εμφυλίου;

 Κώστας Υφαντής / Εκλογές στις ΗΠΑ: Επιστροφή στην εποχή του Εμφυλίου;

Γράφει ο Κώστας Υφαντής*

Στο βαθμό που οι δημοσκοπήσεις εθνικές, σε επίπεδο πολιτειών αλλά και περιφερειών είναι αξιόπιστες – και μάλλον είναι – η Αμερικανική προεδρική εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου θα κριθεί στο νήμα.

Όλα δείχνουν ότι θα είναι μια οριακή εκλογή και αυτό δεν θα βοηθήσει να επουλωθεί ο διχασμός που βιώνει το αμερικανικό πολιτικό σώμα. Αντίθετα, είναι μάλλον σίγουρο ότι θα οξυνθεί. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που επικρατήσει η Κάμαλα Χάρρις, μπορεί κανείς με ασφάλεια να προβλέψει ότι η άλλη πλευρά θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Κάποιοι δεν αποκλείουν αυτό να πάρει και την μορφή βίαιων διαβημάτων. Έτσι και αλλιώς, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει από την πρώτη στιγμή, σχεδόν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, έχει αρνηθεί να δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει μια ενδεχόμενη ήττα. Απ’ ότι φαίνεται, η νομιμοποίηση της επόμενης Διοίκησης θα υποφέρει από ένα τεράστιο έλλειμμα σε κάθε περίπτωση.

Αυτό το έλλειμμα, ή καλύτερα αυτή η διαδικασία απονομιμοποίησης της δημοκρατικής διαδικασίας είναι το σύμπτωμα μιας ιστορικής εξέλιξης, που ξεκινά από την δεκαετία του 1970 και την κατάρρευση της «αυτοκρατορικής» Προεδρίας λόγω του σκανδάλου Watergate, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής Προεδρίας Μπους (2001-2009) και της κατάκτησης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από τους «Νεοσυντηρητικούς» οι οποίοι σχετικοποίησαν τις δημοκρατικές αρχές και αξίες στην αμερικανική δημόσια σφαίρα, άνοιξαν το δρόμο για το διαβόητο «tea party» που μετακίνησε το «Μεγάλο Κόμμα» και το έθεσε υπό τον πολιτικό έλεγχο της αμερικανικής υπερσυντηρητικής δεξιάς. Εδώ και πολλά χρόνια, η εκλογή ενός ή μιας που εκπροσωπεί και εκφράζει παραδοσιακές ρεπουμπλικανικές μετριοπαθείς θέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη σε πολλές κόκκινες πολιτείες στην αμερικανική ενδοχώρα, στην αγροτική Αμερική. Σε μια αρκετά απλουστευτική αναλογία, ο τωρινός πολιτικός και κοινωνικός χάρτης των ΗΠΑ θυμίζει την εποχή του Εμφυλίου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο AnatropiNews

Σχετικά Άρθρα