Politico: Βία και νοθεία στις εκλογές στη Γεωργία -Κλίμα μίσους και εκφοβισμού

 Politico: Βία και νοθεία στις εκλογές στη Γεωργία -Κλίμα μίσους και εκφοβισμού

Μια κρίσιμη εθνική ψηφοφορία που οδήγησε το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας να ισχυρίζεται μια συντριπτική νίκη επισκιάστηκε από την πολιτική βία και τις παρατυπίες, προειδοποίησε η δυτική αποστολή παρακολούθησης εκλογών στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου, όπως αναφέρει το Politico. Σε συνέντευξη Τύπου στην Τιφλίδα την Κυριακή, ο Pascal Allizard, Γάλλος γερουσιαστής και ειδικός συντονιστής για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), είπε ότι η εξαγορά ψήφων και οι «ανισορροπίες στους οικονομικούς πόρους, μια διχαστική ατμόσφαιρα εκστρατείας και οι πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις προκάλεσαν σημαντική ανησυχία σε όλη αυτή την εκλογική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Antonio López-Istúriz White, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε αντιδυτική και εχθρική ρητορική, στοχεύοντας τους δημοκρατικούς εταίρους της Γεωργίας, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους πολιτικούς και διπλωμάτες της. ρωσική παραπληροφόρηση, χειραγώγηση και θεωρίες συνωμοσίας».

«Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στη Γεωργία. Η διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών είναι δυστυχώς απόδειξη για αυτό. Φοβόμαστε ότι το κλίμα μίσους και εκφοβισμού που είδαμε την ημέρα των εκλογών θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την πολιτική διαδικασία στη Γεωργία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «ένα περίπλοκο, διαδεδομένο και καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο» είχε παιχτεί.

Η κοινή αποστολή του ΟΑΣΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ανέπτυξε περίπου 500 παρατηρητές σε όλη τη χώρα.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο πήρε το 53% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός της ενωμένης αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το 38%. Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο πρόεδρος του Γεωργιανού Ονείρου, είπε στο POLITICO ότι το αποτέλεσμα ήταν μια «μεγάλη νίκη» για το κόμμα του.

Το Γεωργιανό Όνειρο είχε δεσμευτεί να απαγορεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους βουλευτές τους να λάβουν τις έδρες τους εάν λάβει αρκετά σημαντική πλειοψηφία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινήθηκαν για να απορρίψουν το αποτέλεσμα των εκλογών εν μέσω εκτεταμένων αναφορών για γέμισμα ψηφοδελτίων, εξαγορά ψήφων και εκφοβισμό. Η Τίνα Μποκουτσάβα, ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, είπε ότι αυτή και οι σύμμαχοί της δεν θα αποδεχτούν τα αποτελέσματα μιας «κλεμμένης εκλογής».

«Οι εκλογές έκλεψαν. Η εξουσία σφετερίστηκε, αυτό είναι πραξικόπημα. Το Γεωργιανό Όνειρο θα πρέπει να παραδεχτεί τη νίκη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο αρχηγός του Συνασπισμού για την Αλλαγή, Νίκα Γκβαραμία.

Δύο ξένοι παρατηρητές που μίλησαν στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι υπήρξαν προσωπικά μάρτυρες παρατυπιών στην καταμέτρηση και σωματική βία στα εκλογικά τμήματα.

«Οι αναφορές για παρατυπίες στις εκλογές της Γεωργίας προκαλούν σοβαρή ανησυχία», δήλωσε ο Μάργκους Τσάχνα, υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Παρακολουθώντας στενά τις αξιολογήσεις διεθνών και τοπικών παρατηρητών.

Η αντιπολίτευση θα χρειαστεί να παρουσιάσει ισχυρά στοιχεία για παραβιάσεις εάν θέλει να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα και να καλέσει σε διαδηλώσεις, δήλωσε ο Κορνέλι Κακάτσια, επικεφαλής του Γεωργιανού Ινστιτούτου Πολιτικής.

«Η διαμαρτυρία μπορεί να μην αποκτήσει έλξη εκτός εάν η αντιπολίτευση παρουσιάσει στοιχεία παραβιάσεων. Εάν αποδείξουν ότι οι παραβιάσεις ήταν συστηματικές, θα υποστηριχθεί από το ευρύ κοινό».

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν αργότερα το απόγευμα της Κυριακής με τη φιλοδυτική πρόεδρο, Salome Zourabichvili, η οποία έχει δηλώσει ότι η νίκη ανήκει στην αντιπολίτευση «παρά τις προσπάθειες νοθείας εκλογών». Αναμένονται διαμαρτυρίες, αυξάνοντας την προοπτική επανέναρξης ενός μακροχρόνιου κινήματος διαδηλώσεων που είδε την αστυνομία να χτυπά βίαια τους ακτιβιστές στους δρόμους το καλοκαίρι.

Η Γεωργία, η οποία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, είδε την αίτησή της για ένταξη στο μπλοκ να αναστέλλεται εν μέσω προειδοποιήσεων για υποχώρηση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Georgian Dream εισήγαγε ένα πακέτο νομοθεσίας ρωσικού τύπου τους τελευταίους μήνες που χαρακτηρίζει ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από τη Δύση ως «ξένους πράκτορες» και επιβάλλει σαρωτικούς περιορισμούς στην κοινότητα LGBTQ+.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε πολιτικούς και αστυνομικούς του Γεωργιανού Ονείρου που λένε ότι ήταν υπεύθυνοι για καταστολές και βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών στον απόηχο της εισαγωγής των νέων νόμων.

Σχετικά Άρθρα