Παγκόσμια αγωνία: Θα σπάσει to “tit-for-tat cycle” Ισραήλ-Ιράν;Η Τεχεράνη απειλεί, ο Νετανιάχου απορρίπτει αμερικανική επιρροή

 Παγκόσμια αγωνία: Θα σπάσει to “tit-for-tat cycle” Ισραήλ-Ιράν;Η Τεχεράνη απειλεί, ο Νετανιάχου απορρίπτει αμερικανική επιρροή

Με τις απειλές Ισραήλ και Ιράν να συνεχίζονται αδιάκοπα μετά το ισραηλινό χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους η παγκόσμια κοινλή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία τη συνέχεια ελπίζοντας σύμφωνα με αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι το η Τεχεράνη θα απαντήσει στρατιωτικά, αλλά με περιορισμένο τρόπο και θα επιτρέψει στους δύο αντιπάλους να σπάσουν τον κύκλο του «tit-for-tat cycle». Η απάντηση πρέπει να είναι η τελευταία πράξη των άμεσων εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σχολίασαν πηγές του Λευκού Οίκου (και το ίδιο διεμήνυσε η Ουάσιγκτον τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Τεχεράνη…).

  • Η επίθεση διήρκεσε τρεις ώρες, σε ιρανικούς στόχους -μονάδες αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων, εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων, συστήματα αεράμυνας και διοικητήριο των Φρουρών της Επανάστασης. στη συνέχεια το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι τα αντίποινα ολοκληρώθηκαν και όλα τα αεροπλάνα επέστρεψαν ασφαλή στις βάσεις τους.
  • Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios υπήρξε ισχυρό πλήγμα σε κρίσιμο εξοπλισμό του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Έπληξε 12 «πλανητικούς αναμικτήρες» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν.
  • Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι η ιρανική αεράμυνα απέκρουσε με επιτυχία την επίθεση και δεν υπήρξαν παρά μόνο περιορισμένες ζημιές σε ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί στρατιώτες από τα ισραηλινά πλήγματα.
  • Η Ουάσιγκτον έκανε γνωστό ότι είχε ενημερωθεί για την επίθεση αλλά δεν συμμετείχαν σε αυτήν αμερικανικές δυνάμεις.
  • Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της.

Τελευταία εξέλιξη η δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ επέλεξε μόνο τους στόχους στους οποίους επιτέθηκε στο Ιράν με βάση τα εθνικά του συμφέροντα και όχι υπακούοντας στις προσταγές των ΗΠΑ. Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε αυτήν την ανακοίνωση με αφορμή ένα «εντελώς λανθασμένο», όπως το χαρακτήρισε, ρεπορτάζ τοπικής τηλεόρασης σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου λόγω των πιέσεων που δέχτηκε από τις ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ επιλέγει εκ των προτέρων τους στόχους των επιθέσεων με βάση τα εθνικά συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τις αμερικανικές εντολές. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι» ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαιρέτισε τις ΗΠΑ, τον ιστορικό σύμμαχο του Ισραήλ, για τη «δημόσια και μυστική» συνεργασία των δύο χωρών, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν. «Θέλω ειδικά να ευχαριστήσω τον μεγάλο μας φίλο, τις ΗΠΑ, που είναι ένας πραγματικός σύμμαχος, και τη δημόσια και μυστική συνεργασία μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

  • Το ερώτημα μετά την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν είναι αν θα ανταπαντήσει η Τεχεράνη. Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που λαμβάνουν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και οι βασικοί σύμβουλοί του, σημειώνει σε ανάλυσή το BBC.
  • Σε νέα επικίνδυνη φάση έχει εισέλθει πλέον η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, σύφμωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το ένα σενάριο η Τεχεράνη είναι να απαντήσει με ένα ακόμη κύμα βαλλιστικών πυραύλων. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει ήδη απειλήσει ότι θα προβεί και πάλι σε αντίποινα αν συμβεί αυτό. Το άλλο να αποφασίσουν να βάλουν τέλος στις καταστροφικές ανταλλαγές άμεσων χτυπημάτων. Αυτό όμως, σύμφωνα με το ΒΒC, θα κάνει το Ιράν να φανεί αδύναμο και εκφοβισμένο από την στρατιωτική ισχύ και την πολιτική αποφασιστικότητα του Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανώτατος ηγέτης της Τεχεράνης και οι σύμβουλοί του είναι πιθανό να λάβουν την απόφαση που, κατά την άποψή τους, βλάπτει λιγότερο την επιβίωση του ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν…

  • Το Ιράν δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό του, προειδοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

Η ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση καταλήγει: «Το Ιράν, διατηρώντας το νόμιμο και θεμιτό δικαίωμα να αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή, δίνει έμφαση στην εφαρμογή μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός τη Γάζα και τον Λίβανο».

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συνέργεια» στην ισραηλινή επίθεση επειδή τα ισραηλινά αεροπλάνα επιτέθηκαν από τον ιρακινό εναέριο χώρο. «Ο εναέριος χώρος του Ιράκ είναι υπό την κατοχή, τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατού των ΗΠΑ. Συμπέρασμα: η συνέργεια των ΗΠΑ σε αυτό το έγκλημα είναι σίγουρη» ανέφερε σε μια ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα από τη Φιλαδέλφεια ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους στην επίθεσή του στο Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να είναι «το τέλος» της αντιπαράθεσης.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και ζήτησε να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση στην περιοχή, μετά τα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

  • Η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή βρίσκει το Ιράν και το Ισραήλ σε μια άμεση εμπλοκή ενώ στο ερώτημα για την ισχύ των δύο χωρών, απαντά το globalfirepower.com.

Η διαφορά στην ισχύ μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

  Ιράν Ισραήλ
Γενικός Πληθυσμός 8.759.0873 9.043.387
Διαθέσιμο ένοπλο δυναμικό 49.050.889 3.798.223
Καταλληλότητα για υπηρεσία 41 εκατομμύρια 3,1 εκατομμύρια
Ενεργό προσωπικό 610.000 άνθρωποι 170.000 άνθρωποι
Έφεδρο προσωπικό 350.000 άνθρωποι 465.000 άνθρωποι
Αμυντικός προϋπολογισμός 9,9 δις δολάρια 24,4 δις δολάρια
Σύνολο αεροσκαφών 551 612
Μαχητικά αεροσκάφη 186 241
Ελικόπτερα 129 146
Άρματα μάχης 1996 1470
Τεθωρακισμένα οχήματα 65.765 43.407
Κινητοί προβολείς πυραύλων 77 150
Υποβρύχια 19 5
Φρεγάτες 7 0
Σκάφη περιπολίας 21 45
Αεροδρόμια 319 42

Σχετικά Άρθρα