Το Εβραϊκό λόμπι και πώς επηρεάζει τις Αμερικανικές εκλογές

 Το Εβραϊκό λόμπι και πώς επηρεάζει τις Αμερικανικές εκλογές

Το φιλοϊσραηλινό λόμπι είναι ένα από τα λόμπι με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στην κοινή αντίληψη μεταξύ των υποστηρικτών του Ισραήλ για τη σημασία της χρησιμοποίησης του πολιτικού χρήματος για έναν και μόνο στόχο, που είναι πρώτα η επίτευξη των συμφερόντων του Ισραήλ.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των Εβραίων στην Αμερική δεν ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια, δηλαδή δεν υπερβαίνει το 2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, και ότι οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε προκαθορισμένες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, οι οποίες συνήθως ψηφίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους Εβραίους που δεν υποστηρίζουν το Ισραήλ και το θεωρούν κράτος κατοχής, και τους οποίους είδαμε να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε διάφορες πολιτείες και πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Ένας σημαντικός παράγοντας για την κατανόηση της δύναμης του λόμπι υπέρ του Ισραήλ, σε σύγκριση με το μέγεθος και την επιρροή των μουσουλμάνων σε πολιτικό επίπεδο, είναι η ρίζα των εβραϊκών οικογενειών που υποστηρίζουν το Ισραήλ από την πρώιμη ίδρυση της Αμερικής με τις ευρωπαϊκές μεταναστεύσεις στην Αμερική.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος Εβραίος άποικος ήταν ο Τζέικομπ Μπάρσιμσον, ο οποίος έφτασε τον Αύγουστο του 1654 με διαβατήριο από την Ολλανδική Εταιρεία Δυτικής Ινδίας. Όμως το μεγαλύτερο κύμα εβραϊκής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκε μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Β’ της Ρωσίας, το 1881, για την οποία πολλοί κατηγόρησαν «τους Εβραίους».

Αυτό επέτρεψε να οικοδομήσουν ένα ευρύ δίκτυο σχέσεων που επεκτάθηκε στην οικονομία και την πολιτική και αντανακλούσε στην κατανόηση της αμερικανικής κοινωνικής πραγματικότητας, γεγονός που τους επέτρεψε να εισέλθουν στον ιστό της λήψης αποφάσεων από νωρίς, ενώ οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι είναι πιο νεοφερμένοι αν συγκριθούν με τους πρώτους εποίκους της αμερικανικής γης.

Όμως οι Εβραίοι της Αμερικής έχουν κι άλλον ένα σημαντικό και πλειοψηφικό σύμμαχο τους Ευαγγελιστές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ευαγγελισμός είναι ένα κίνημα μεταξύ των προτεσταντών χριστιανών που πιστεύουν στην αναγκαιότητα της αναγέννησης, τονίζουν τη σημασία του ευαγγελισμού και επιβεβαιώνουν τις παραδοσιακές προτεσταντικές διδασκαλίες για την αυθεντία και την ιστορικότητα της Βίβλου.  

  • Οι Ευαγγελιστές που είναι το ¼ των Αμερικανών πολιτών, γενικά βλέπουν τη Μέση Ανατολή μέσα από έναν βιβλικό φακό του διαχωρισμού και υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ. Πιστεύουν ότι ο Θεός έδωσε τη γη του Ισραήλ στους Εβραίους και ότι οι ΗΠΑ θα ευλογηθούν αν ευλογήσουν το Ισραήλ.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις απόψεις μεταξύ των Ευαγγελιστών, με ορισμένους να έχουν πιο άκαμπτη στάση από άλλους. Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη και άλλοι διαφωνούν με ορισμένες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν εδαφικούς συμβιβασμούς.

  • Σε όλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε μια σειρά άλλων αλληλένδετων παραγόντων, των οποίων η μερική επίδραση συνδυάζεται για να διαμορφώσει την πλήρη εικόνα, όπως η αποικιακή διάσταση που βασίζεται στην ομοιότητα των ιδρυτικών μοντέλων της Αμερικής και του Ισραήλ, και ο παράγοντας της στενής συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού.

Πάντως το «Ισραηλινό λόμπι» είναι ένας ποικίλος συνασπισμός ομάδων και ατόμων που επιδιώκουν να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξη του σιωνισμού, του Ισραήλ ή των συγκεκριμένων πολιτικών της εκλεγμένης κυβέρνησής του.

  • Οι οργανώσεις αυτές έχουν συμπεριλάβει πολιτικές, κοσμικές και θρησκευτικές ομάδες Εβραίων Αμερικανών, καθώς και μη εβραϊκές οργανώσεις πολιτικών, κοσμικών και θρησκευτικών χριστιανών Αμερικανών. Οι ομάδες αυτές φέρονται να έχουν αυξηθεί σε μέγεθος και επιρροή με την πάροδο των ετών.

Παρόλο που οι Εβραίοι διχάζονται ως προς τη γνώμη τους για τους χειρισμούς του Τραμπ στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, τα στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών Εβραίων συνεχίζει να υποστηρίζει την άνευ όρων οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων και των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ διάφορα στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να μειωθεί ή ακόμη και να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

  • Όμως οι Εβραίοι των ΗΠΑ, ενώ είναι λιγότεροι από το 2,5% του αμερικανικού πληθυσμού, σύμφωνα με την Jerusalem Post το 2016 οι Εβραίοι δώρισαν το 50% της συνολικής χρηματοδότησης στο Δημοκρατικό Κόμμα και το 25% της συνολικής χρηματοδότησης στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δείχνοντας πως επηρεάζουν με τις χρηματοδοτήσεις την αμερικανική πολιτική.

Σύμφωνα με το Forbes, οι 15 κορυφαίοι δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις το 2024 είναι όλα άτομα που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως Εβραίοι. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, η οικογένεια Άντελσον που έχει ως επίκεντρο το Ισραήλ δώρισε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε σκοπούς που σχετίζονται με τον Τραμπ μεταξύ του 2016 και του 2024.

Σχετικά Άρθρα