ΣΥΡΙΖΑ: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τους συσχετισμούς του Συνεδρίου

 ΣΥΡΙΖΑ: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τους συσχετισμούς του Συνεδρίου

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εν αναμονή εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε στις 24 Οκτωβρίου και όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη παρά τον αποκλεισμό του από την Κεντρική Επιτροπή όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Παράλληλα το επόμενο Σαββατοκύριακο, 2 και Νοεμβρίου,  ίσως είναι το πιο καθοριστικό για τις εσωκομματικές εξελίξεις, γιατί οι Οργανώσεις Μελών του κόμματος θα εκλέξουν τους αντιπροσωπους στο έκτακτο Συνέδριο (8-9-10/11), με το τόπο διεξαγωγής του αλλά και τον αριθμό τους να είναι νεφελώδες.

Από την ανάδειξη των Συνέδρων θα προκύψει ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ “κασσελακικών” και “87” και συνεπώς προς τα που γέρνει η πλάστιγγα για κρίσιμες αποφάσεις όπως για το αν ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είναι τελικά υποψήφιος ή όχι.

  • Οι “87” θεωρούν  ότι το θέμα έχει λήξει με την απόφαση της Κ.Ε., ωστόσο η Επιτροπή Δεοντολογίας ήρθε να ανατρέψει τα δεδομενα λέγοντας ότι το Συνέδριο θα κρίνει τις υποψηφιότητες ως το ανώτατο όργανο.

Για “αντιδημοκρατικές” και “αντικαταστατικές” πρακτικές και μεθοδεύσεις κάνουν λόγο πηγές της πλευράς Κασσελάκη και μιλούν για “ευκαιριακή πλειοψηφία” που επιχειρεί να παρεμποδίσει την υποψηφιότητα Κασσελάκη και κατηγορούν  τα στελέχη της Κουμουνδούρου ότι διαρρέουν σε “μέσα φιλικά προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη” αυτή την ερμηνεία. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ο φάκελος Κασσελάκη κατατέθηκε εμπρόθεσμα με τις υπογραφές και το πόθεν έσχες και τονίζουν πως “παρά τις προσπάθειες από συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων, οι ψηφοφόροι κατανοούν ότι η αποκατάσταση της δημοκρατικής διαδικασίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του Συνεδρίου”.

Αναλυτικά από το περιβάλλον Κασσελάκη λένε ότι:

“Με αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές πρακτικές και μεθοδεύσεις, οι οποίες φτάνουν πλέον έως και τη φίμωση των απλών μελών, η ευκαιριακή πλειοψηφία της Κ.Ε επιχειρεί να παρεμποδίσει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για τις εκλογές προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η τακτική, που αποκαλύπτει την ανησυχία όσων επιθυμούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του κόμματος ακόμη και ενάντια στη βούληση των μελών του, δυναμιτίζει τη δημοκρατική διαδικασία και υποσκάπτει τις αξίες μας. Μάλιστα, η ευκαιριακή αυτή “πλειοψηφία” διαρρέει σε φιλικά προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη Μέσα Ενημέρωσης ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι δήθεν μόνο τέσσερεις, επιμένοντας να λειτουργούν με αντικαταστατικούς όρους και να παρερμηνεύουν το καταστατικό του κόμματος.

Είναι εξαιρετικά θλιβερό ότι προβάλλονται ισχυρισμοί πως η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτατο όργανο, όταν στην πραγματικότητα το Συνέδριο είναι εκείνο που έχει την εξουσία να εγκρίνει και ανακηρύξει υποψηφιότητες για την προεδρία. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ μάχεται καθημερινά για τις δημοκρατικές αξίες τόσο στη χώρα όσο και στο κόμμα.

Παρά τις προσπάθειες από συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων, οι ψηφοφόροι κατανοούν ότι η αποκατάσταση της δημοκρατικής διαδικασίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του Συνεδρίου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, με πλήρη διαφάνεια, έχει καταθέσει εμπρόθεσμα τον φάκελό του, συνοδευόμενο από 87 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Στον φάκελο συμπεριλαμβάνεται και το πόθεν έσχες του, το οποίο μάλιστα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, και μόνο μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών το κόμμα μας μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Η ανατροπή αυτών των αντικαταστατικών μεθοδεύσεων είναι πια επιτακτική, καθώς η ενότητα και η δημοκρατία οφείλουν να είναι οι πυλώνες της πορείας μας”.

Σε άρθρο του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστοσελίδα neakriti.gr, με τίτλο “Ο δρόμος για μια νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη-Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός στις μέρες μας”, οποίο τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, θέτοντας και τους όρους που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση.  

Ο κ. Κασσελάκης λίγες μέρες μετά τη ομιλία του Αλέξη που τάχθηκε με ένα Νέο Λαϊκό Μέτωπο…αλα γκρέκα,  επιρρίπτει τις ευθύνες στην “εσωκομματική γραφειοκρατία” για το ότι στη θητεία του δεν προχώρησε το άνοιγμα στον χώρο του προοδευτικού κέντρου, σημειώνοντας ότι με τον ίδιο τρόπο εμποδίστηκε και ο προκάτοχος του Αλέξης Τσίπρας. Και σε ότι αφορά τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σημειώνει ότι αυτή, κάνει το διαχωρισμό απ’ ότι έχει καταγγείλει ως “νεφελώδη κεντροαριστερά” και σημειώνει ότι θα πρέπει να θέτει το “εμείς” πάνω από το “εγώ” ώστε να απαλλαγεί η χώρα από την καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

“Για μένα, γράφει, η διέξοδος από την κρίση μπορεί να προκύψει από το συναπάντημα των προοδευτικών δυνάμεων, με έναν διμέτωπο σχεδιασμό: Καταρχάς με τη συνεννόηση των δύο μεγάλων προοδευτικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για την εκπόνηση σειράς δράσεων εντός του Κοινοβουλίου, με ένα παράλληλο άνοιγμα στην κοινωνία, προκειμένου ο λαός ο ίδιος να αποφασίσει το μέλλον του” και προσθέτει “Σε κάθε περίπτωση, είμαι κάθετα αντίθετος σε “συνεννοήσεις κορυφής” οι οποίες θα αγνοούν τη λαϊκή βούληση και θα θελήσουν να επιβάλλουν “ανακυκλωμένες”, “σημιτικές” λύσεις”.

Προτείνει μάλιστα, 6 σημεία ως μια βάση συνεννόησης για κοινή δράση και συγκεκριμένα:

–  την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης ακρίβειας και της αισχροκέρδειας των εκλεκτών της κυβέρνησης.
– την άμεση ανάσχεση της στεγαστικής κρίσης, απέναντι στο μοντέλο της χώρας-γραφείο real estate, που προωθεί η Νέα Δημοκρατία.
– την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με σκοπό μια δίκαιη πράσινη μετάβαση και όχι με το χάος που έχει δημιουργήσει ο κύριος Μητσοτάκης.
– την εδραίωση μιας εξωτερικής πολιτικής αρχών, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο που να προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, σε αντίθεση με την ανεύθυνη μυστική διπλωματία Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη, που ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό.
– την εξασφάλιση της πραγματικής ανεξαρτησίας και αποτελεσματικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, κόντρα στις διαρκείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
– τον πολιτικό αγώνας για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς έξαρσης στην Ελλάδα, είτε αυτή εμφανίζεται ως κυβερνητική (πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας), είτε εμφανίζεται ως φιλορωσική (Ελληνική Λύση), είτε εμφανίζεται ως θρησκόληπτη, που καπηλεύεται την Ορθοδοξία (Νίκη), είτε εμφανίζεται ως Λεπενική (Φωνή Λογικής), είτε αποτελεί συνέχεια της ναζιστικής Χρυσής Αυγής (Σπαρτιάτες). Το πλέον σημαντικό σε αυτόν τον αγώνα είναι όχι μόνο να απομονώσουμε πολιτικά την ακροδεξιά, αλλά και να την εμποδίσουμε να αποτελέσει το επόμενο κυβερνητικό δεκανίκι του κυρίου Μητσοτάκη.

“Διάλεξα την Κρήτη προκειμένου να απευθύνω το κάλεσμα αυτό στους προοδευτικούς πολίτες, σταθμίζοντας τη μεγάλη προσφορά του νησιού στην πολιτική ιστορία αυτού του τόπου. Καλώ, λοιπόν, όλους όσους θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό, και θέλουν να δουν μια κυβερνώσα αριστερή παράταξη, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της κοινωνικής προκοπής, να γραφτούν μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουν συνέδρους και να πάρουν την υπόθεση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης στα χέρια τους, όπως ακριβώς έκαναν το 2015. Και κυρίως, να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους υποκαταστήσει και να τους καπελώσει, προβάλλοντας τις απαιτήσεις απομονωμένων γραφειοκρατιών, ως παλλαϊκά αιτήματα” τονίζει παράλληλα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σήμερα Σάββατο (26/10),  θα επισκεφθεί τη Χαλκιδική και αύριο Κυριακή (27/10) θα παρακολουθήσει την μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν θα συναντηθεί με κόσμο στις 5 το απόγευμα στην Δράμα στο καφέ “Μαντον”. Τη Δευτέρα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη και το βράδυ θα πραγματοποιήσει ομιλία στο καφέ “Κυβερνείο” στην Ξάνθη.

Στο μεταξύ μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αποκαλύψει τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, μια κίνηση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στο κόμμα της αξιωματικής η αντιπολίτευσης και επί της ουσίας και για το timing, με αφορμή σύγκρουση Μητσοτάκη-Σαμαρά για τα εθνικά θέματα.

Για “ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων, που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί  προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος, τονίζοντας ότι “Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου  αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα”, γιατι “Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής”.

Και σημειώνει με νόημα “Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης” καθώς “Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων.”.

Επίσης για “Κράτος μαφίας που εκδικείται αυτούς που αποκάλυψαν σκάνδαλα!!” μιλά με ανάρτησή του στα social media ο Πάυλος Πολάκης και επισημαίνει “Με διάταξη Φλωρίδη η οικονομική εισαγγελέας ΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ που ανάγκασαν τη Νοβάρτις να πληρώσει 350 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες!! ΑΝΑΓΚΑΙΑ η πτώση του «επιτελικού» παρακράτους!!”.

Σχετικά Άρθρα