Self test για καρκίνο παχέος εντέρου: Τι συμβαίνει τελικά; Διευκρινίσεις του υπ.Υγείας

 Self test για καρκίνο παχέος εντέρου: Τι συμβαίνει τελικά; Διευκρινίσεις του υπ.Υγείας

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Προλαμβάνω», που υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνεται σειρά προληπτικών ελέγχων που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο Υγείας. Στο πρόγραμμα, περιλαμβάνεται και ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, 50-69 ετών, οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. To πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δωρεάν διενέργεια self-test (αυτοδιαγνωστικού ελέγχουν) και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self-test, δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό γαστρεντερολόγο για κλινική εκτίμηση, διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης και διενέργεια βιοψίας.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους. Από τα φαρμακεία έχουν διανεμηθεί 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Στόχος είναι να μειωθεί η θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.

Είναι, ωστόσο, λογικό, όταν ο πολίτης κάνει έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, το πιθανό θετικό αποτέλεσμα να τον πανικοβάλλει, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για το ενδεχόμενο κακοήθειας. Όπως έχει τονίσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από την πρώτη στιγμή αποστολής των sms για την παραλαβή του self-test, ο συγκεκριμένος έλεγχος ανιχνεύει ένα βασικό σύμπτωμα (αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα), που αν υπάρχει, καλό είναι να συνεχίσουμε τον έλεγχο. Δεν σημαίνει, οπωσδήποτε, ανίχνευση κακοήθειας.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και να μιλήσουμε με τον γιατρό μας»

Επειδή τα 1.000 μέχρι στιγμής, θετικά αποτελέσματα των self tests έχουν προκαλέσει έναν σχετικό πανικό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προχώρησε σε διευκρινίσεις, σε τηλεοπτικές της εμφανίσεις στο Mega στο OPEN, σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους πολίτες, τονίζοντας πως σε περίπτωση που το test βγει θετικό, ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του και όχι να σπεύσει σε κάποιο νοσοκομείο.

«Υπάρχει ένας πανικός και έχουμε πολλά μηνύματα από τον κόσμο. Δεν σημαίνει ότι με θετικό τεστ κάποιος έχει καρκίνο. Πολλές φλεγμονώδεις νόσοι, μπορούν να βγάλουν θετικό το τεστ. Ψυχραιμία! Πρέπει να κλείσουμε ραντεβού με τον γιατρό μας, παίρνουμε το τεστ, βλέπει το ιστορικό μας και μας καθοδηγεί για να κλείσουμε ραντεβού για κολονοσκόπηση. Δεν τρέχουμε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Είναι αδύνατον να κάνουμε αμέσως κολονοσκόπηση χωρίς ραντεβού», ανέφερε αρχικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιάσιμος σε μεγάλο ποσοστό. Δεν χρειάζεται πανικός. Έρχονται άνθρωποι στο νοσοκομείο πανικόβλητοι για να κάνουν κολονοσκόπηση. Κάναμε πρόταση για να υπάρχουν συγκεκριμένα νοσοκομεία που θα πηγαίνουν όσοι θέλουν να κάνουν κολονοσκόπηση. Χρειάζεται μια διαδικασία για να γίνει η εξέταση. Χρειάζεται καθαρό έντερο για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του ο γιατρός. Δεν πάμε αμέσως μετά το τεστ να κάνουμε κολονοσκόπηση», κατέληξε η Ματίνα Παγώνη.  

Όταν ο Πρωθυπουργός δίνει ο ίδιος το παράδειγμα του αυτοελέγχου

Το self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Προλαμβάνω», προμηθεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος το πρωί της Παρασκευής (25/10) φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας.

«Σε μια εποχή που δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, η συνέχιση αυτού του προγράμματος και για άλλες ασθένειες έχει μεγάλη σημασία. Είναι μία πολύ εύκολη εξέταση», είπε ο πρωθυπουργός, παροτρύνοντας τους δικαιούχους που έχουν πάρει το μήνυμα για την εξέταση να μην το αγνοήσουν, «διότι η πρόληψη σώζει ζωές», όπως σχολίασε, ενώ και αυτός με τη σειρά του ήταν καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο θετικού αποτελέσματος: «Δεν σημαίνει το θετικό τεστ, σε καμία περίπτωση, ότι κάποιος έχει καρκίνο. Όμως, είναι μια ένδειξη ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξετάσεις. Να τονίσω, επίσης, ότι όλη η διαδικασία είναι δωρεάν και καλυμμένη σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θετική παρότρυνση από τον υπουργό Υγείας

 Νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο (11/10), με ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θέλοντας κι εκείνος να δώσει το προσωπικό του παράδειγμα πρόληψης στους πολίτες, ενημέρωνε για το sms που έλαβε από την ΗΔΙΚΑ και την πρόθεσή του να προβεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο:

«Μόλις έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο από την ΗΔΙΚΑ μνμ για το δικαίωμα να εκτελέσω δωρεάν προληπτική εξέταση για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους καρκίνους αλλά που αν τον προλάβεις στην αρχή θεραπεύεται. Όσοι λάβατε ένα παρόμοιο μήνυμα μην το προσπεράσετε χωρίς να του δώσετε σημασία, μπορεί και να είναι το μήνυμα που θα σας σώσει τη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο υπουργός.

Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4675/2020 και αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.
Μέλη της Επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους ιατροί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί στα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως άλλωστε και για κάθε άλλο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων) η Επιτροπή συνεργάστηκε με ομάδα εξειδικευμένων Γαστρεντερολόγων, ανάμεσα τους και Καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, η Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Επιτροπή, διαμόρφωσε το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα αφορά σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

Διενέργεια Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος). Τα είδη των self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά τα οποία σύστησε η Επιτροπή των ειδικών, έχουν υψηλή αξιοπιστία, είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και ακριβώς για αυτό, ο ΕΟΦ υπαγορεύει στο Υπουργείο Υγείας ποια συμπεριλαμβάνονται. Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει την χρήση τεστ FIT και FOB, όπως συνιστούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (CDC, WHO). Επιπλέον, σχετικά με αναφορές που κάνουν λόγο στην εξέταση Mayer κοπράνων, διευκρινίζεται ότι η Mayer κοπράνων δεν είναι ειδική για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης, ενώ η χρήση της θα οδηγούσε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Ακόμα και τα εργαστήρια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την παλιά Mayer κοπράνων και χρησιμοποιούν αντίστοιχα τεστ με αυτά του προγράμματος. Η λίστα με τα self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://colon.gov.gr/plirofories-gia-farmakopoioys/

Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι, επισημαίνουν ότι τα self test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το self test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι. Η παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει δώσει την οδηγία όταν ένας πολίτης έχει θετικό τεστ, να γίνεται κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο. Για τους πολίτες που έχουν θετικό τεστ, εκδίδεται αυτόματα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο.

Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο. Ο γαστρεντερολόγος κάνει την κλινική εκτίμηση του ατόμου λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά συμπτώματα, το ιστορικό και κάθε άλλη πληροφορία ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει κολονοσκόπηση. Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει η εξέταση, τότε εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για την εξέταση, αλλά και η συνταγή για την προμήθεια των καθαρτικών σκευασμάτων που απαιτούνται για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση.

Διενέργεια κολονοσκόπησης. Ο πολίτης κάνει την εξέταση της κολονοσκόπησης και σε περίπτωση ευρημάτων, εφόσον είναι εφικτό αφαιρούνται επιτόπου και προχωρά η δειγματοληψία για βιοψία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εξετάσεις (self test, επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, προμήθεια καθαρτικού, κολονοσκόπηση, βιοψία) είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ δε χρειάζεται καμία συνταγογράφηση. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή. Είναι κρίσιμο αυτές οι υπηρεσίες να μη γίνονται αντικείμενο πολιτικής ή συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά να παλέψουμε όλοι μαζί, η Πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, και οι πολίτες, ώστε να έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και να μη θρηνούμε συμπολίτες μας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά όταν εντοπίζονται έγκαιρα. Αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία της Πρόληψης: μας χαρίζει υγεία για να χαρούμε τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

ΕΚΠΑ: 10 ερωτήσεις & απαντήσεις για self test, παράγοντες κινδύνου, πρόληψη

Στους πολίτες που έχουν εύλογες απορίες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον ρόλο των σύγχρονων τεχνικών με το self test, οι ειδικοί του ΕΚΠΑ απαντούν σε 10 ερωτήσεις για τις μη επεμβατικές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου. Το σημαντικό είναι ότι, εκτός από το τι σημαίνει το θετικό αποτέλεσμα σε αυτή την εξέταση, επισημαίνουν και τι σημαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα, όπως και το ασαφές αποτέλεσμα, για τα οποία ελάχιστα έχουν ειπωθεί.

Ειδικότερα, η Παθολόγος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, η Παθολόγος – Ογκολόγος, Δρ. Μαρία Καπαρέλου, η Βιολόγος, Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, Θάνος Δημόπουλος, τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, παραθέτουν ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

1. Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου βρίσκεται στα τρία συχνότερα νεοπλάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU Science Hub, δεδομένα Οκτωβρίου 2023) μαζί με τον καρκίνο του μαστού (πρώτος σε συχνότητα) και τον καρκίνο του προστάτη (τρίτος σε συχνότητα).

2. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι θανατηφόρος;

Οι τέσσερις πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (19,5% όλων των θανάτων από καρκίνο), που ακολουθείται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12,3%), τον καρκίνο του μαστού (7,5%) και τον καρκίνο του παγκρέατος (7,4%).

3. Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα ο καρκίνος του παχέος         εντέρου;

Εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με μεγαλύτερη επίπτωση στους άνδρες. Παρουσιάζεται, κυρίως, μετά την ηλικία των 50 ετών, μπορεί όμως να παρουσιαστεί σπανίως και σε μικρότερη ηλικία, με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, σύμφωνα με τα European cancer mortality predictions (2024).

4. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου; Και επομένως ποια είναι η πρωτογενής πρόληψη;

Υπάρχουν μη τροποποιήσιμοι και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Knowledge for Policy (της Ε.Ε.).

Στους μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, ανήκουν η μεγαλύτερη ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το ιατρικό ιστορικό (όπως ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ύπαρξη αδενωματωδών πολυπόδων, ατομικό ιστορικό χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου), όπως και το μεγαλύτερο ύψος ενηλίκου.

Στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, ανήκουν η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, όπως και η παχυσαρκία με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

5. Ποιος είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί στο 90% των περιπτώσεων με την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου. Τη διενέργεια, δηλαδή, ελάχιστα επεμβατικών ή μη επεμβατικών εξετάσεων για τον εντοπισμό μιας αλλοίωσης σε προκαρκινικό στάδιο (πολύποδας) ή ενός καρκίνου σε αρχόμενο ή πιο προχωρημένο στάδιο και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, οπότε και η πρόγνωση του ασθενούς είναι καλύτερη και οι πιθανότητες ίασης ιδιαίτερα αυξημένες.

Οι πιο πρόσφατες συστάσεις της European Commission Initiative on Colorectal Cancer αναφέρουν ότι σε ασυμπτωματικούς ενηλίκους 50-69 ετών με μέτριο κίνδυνο καρκίνο του παχέος εντέρου συνιστάται προσυμπτωματικός έλεγχος με οργανωμένο πληθυσμιακά πρόγραμμα. Ειδικότερα, εξέταση επιλογής θεωρείται η ανοσοϊστοχημική (self test, Faecal Immunochemical Testing – FIT), η οποία, ανάλογα με το αποτέλεσμα, πρέπει να ακολουθηθεί με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση). Το FIT είναι ένα τεστ που αναζητά μικροσκοπικά ίχνη αίματος στα κόπρανα (δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό). Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να προκληθεί από μια σειρά ιατρικών παθήσεων, αλλά μπορεί, επίσης, να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό το self test (σε ειδική συσκευασία) μπορεί να διεξαχθεί στο σπίτι, με συλλογή δείγματος, ανάλυση του δείγματος αφού τοποθετηθεί στο ειδικό σημείο του self test και διαθεσιμότητα των αποτελεσμάτων σε λίγα λεπτά.

6. Τι σημαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα σε αυτή την εξέταση;

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης σημαίνει ότι δεν βρέθηκε αίμα στα δείγματα και προς το παρόν δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο καρκίνος του εντέρου ή ότι δεν θα εμφανιστεί ποτέ καρκίνος του εντέρου. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένοι καρκίνοι του εντέρου δεν αιμορραγούν ή αιμορραγούν μόνο μερικές φορές και διότι το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου ανιχνεύει τη συντριπτική πλειονότητα, αλλά όχι όλους τους καρκίνους του παχέος εντέρου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου να διεξάγεται ανά 1-3 χρόνια. Εάν το αποτέλεσμα δοκιμής είναι αρνητικό, δεν χρειάζεται κάποια άλλη ενέργεια. Εάν υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου του εντέρου (που δεν είναι ειδικά, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αίμα στα κόπρανα, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, απώλεια βάρους, κοιλιακά άλγη), ακόμη και μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης, χρειάζεται άμεση επίσκεψη σε γιατρό.

7. Τι σημαίνει το θετικό αποτέλεσμα σε αυτή την εξέταση;

Ένα θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής σημαίνει ότι κάποια μικρογραμμάρια αιμοσφαιρίνης (πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια) βρέθηκαν στα κόπρανα. Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει πάντα καρκίνο του εντέρου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει αίμα στα κόπρανα, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, θα πρέπει να προγραμματιστεί μία επίσκεψη στον γιατρό για να διερευνηθεί τι προκαλεί την αιμορραγία. Ο γιατρός πιθανότατα θα παραπέμψει σε κολονοσκόπηση.

8. Τι σημαίνει ασαφές αποτέλεσμα σε αυτή την εξέταση;

Το ασαφές αποτέλεσμα το αξιολογούμε ως θετικό αποτέλεσμα.

9. Σε τι μας βοηθά αυτή η εξέταση και ποια είναι τα μειονεκτήματά της;

Με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης, μη παρεμβατικές τεχνικές προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως είναι ο έλεγχος της αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και ο έλεγχος DNA στα κόπρανα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτές οι εξετάσεις, όμως, έχουν μικρότερη ευαισθησία και ειδικότητα, πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 1-3 χρόνια και προϋποθέτουν τον έλεγχο με κολονοσκόπηση επί θετικών αποτελεσμάτων.

10. Τι κάνουμε σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου;

Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου συνεννοούμαστε με τον γιατρό μας, ώστε να μας ενημερώσει για την ηλικία έναρξης, τη συχνότητα και τον τρόπο διεξαγωγής του προσυμπτωματικού ελέγχου. Η καθιερωμένη πρακτική προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνει τη διενέργεια κολονοσκόπησης ανά 5-10 έτη με ηλικία έναρξης τα 45 με 50 έτη για τον γενικό πληθυσμό. Η κολονοσκόπηση, όμως, αποτελεί ήπια επεμβατική διαδικασία και τα ποσοστά συμμόρφωσης με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ως εκ τούτου μικρότερα. Γι’ αυτό η χρήση καταρχήν self test μπορεί να συντελέσει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της προσυμπτωματικής διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σχετικά Άρθρα