Μέση Ανατολή: Οι τελευταίες αναλύσεις για την αντίδραση του Ιράν στο “μετρημένο” χτύπημα του Ισραήλ
Μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν το Σάββατο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν και τις δύο χώρες να μην διαιωνίσουν τον κύκλο της βίας, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η διαρκής αποκλιμάκωση δεν είναι δεδομένη. Το Ιράν φάνηκε να υποβάθμισε την ισραηλινή επίθεση. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν ηρεμία στους δρόμους της Τεχεράνης, με τον κόσμο να κάνει τις καθημερινές του δουλειές.
Η πολύ μετρημένη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν το Σάββατο δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ στην περιοχή «όταν το θέλουν», δήλωσε στο CNN ο γεωπολιτικός αναλυτής H. A. Hellyer.
Σε ανάλυσή του στο CNN ο Νικ Ρόμπερτσον αναφέρει: «Το τι θα συμβεί στη συνέχεια στην κλιμακούμενη αλλά σποραδική αργοπορία των πυραύλων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπορεί να εξαρτηθεί πολύ από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ σε 10 ημέρες από τώρα.
Καθώς η σκόνη πέφτει στο Ιράν, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αμερικανική διπλωματία, προς το παρόν, έχει αποτρέψει τους φόβους για αντίποινα. Μια περιφερειακή πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, η οποία προέβλεψε γρήγορα και με ακρίβεια το Ιράν δεν θα απαντούσε στο τελευταίο χτύπημα του Ισραήλ στη χώρα τον Απρίλιο, λέει στο CNN Το Ιράν θα «περιορίσει» και αυτό το χτύπημα.
Οι Ισραηλινοί είναι διχασμένοι σχετικά με την αποστολή, η οποία θα μπορούσε να κάνει τα επόμενα πλήγματα πιο ασφαλή, αλλά δεν έπληξε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εκεί που συμφωνούν είναι ότι η κατάργηση της λίστας στόχων είναι αποτέλεσμα της πίεσης των ΗΠΑ.
Από τότε που το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έπληξε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους πριν από σχεδόν ένα μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει μια «αναλογική» απάντηση. Εάν η παρέμβαση του Μπάιντεν απέδωσε καρπούς, είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη εδώ και ένα χρόνο πολέμου ότι ο Λευκός Οίκος διατηρεί κάποια επιρροή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Αυτό έρχεται μετά από μια ως επί το πλείστον μάταιη – ή στην καλύτερη περίπτωση πολύ περιορισμένη – επιτυχία στο να πειστεί ο Νετανιάχου να ελαφρύνει τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 42.000 έχουν σκοτωθεί καθώς ο ισραηλινός στρατός διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χαμάς.
⚡️The moment of the flight of 🇮🇱Israeli fighters (presumably F-35I Adir) at low altitude over the territory of Jordan before striking 🇮🇷Tehran. pic.twitter.com/muBWgmzPMj
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) October 26, 2024
Δεν είναι μυστικό ο Νετανιάχου προτιμά τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ένα γεράκι του Ιράν, από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις στις ερχόμενες εκλογές.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδιάζει να διώξει και τελικά να προσγειώσει τις θανατηφόρες συγκρούσεις του με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν θα μπορούσε να εξαρτηθεί από αυτά που θα ακούσει από τον Λευκό Οίκο. Αυτό που ίσως είδαμε χθες το βράδυ είναι μια απεργία κράτησης θέσης από τον Νετανιάχου.
Η μπάλα προς το παρόν, ωστόσο, είναι σταθερά στο γήπεδο του Ιράν.»
Sky News: Γιατί απομακρύνεται η πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου
Τα στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στρατιωτικές βάσεις του Ιράν που πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μέρες Μετάνοιας» τα ξημερώματα του Σαββάτου (26.10.24) και το γεγονός ότι η Τεχεράνη φαίνεται ότι δεν αντιδρά, για την ώρα, δυναμικά, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν για να απομακρυνθεί η Μέση Ανατολή από τον ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως τονίζει σε ανάλυσή του το βρετανικό δίκτυο Sky News.
Στην επίθεση κατά του Ιράν, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμμετείχαν περίπου 100 ισραηλινά F-15, F-16, F-35, αεροσκάφη προειδοποίησης, ηλεκτρονικού πολέμου και διάσωσης. Τα αεροσκάφη έμειναν έξω από τον εναέριο χώρο του Ιράν, ενώ οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε τρεις μεγάλες πόλεις: Τεχεράνη, Χουζεστάν και Ιλάμ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Axios το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει, μέσω τρίτων (μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών) το Ιράν από την Παρασκευή για την επικείμενη επίθεση, ενώ σύμφωνα με τη «Washington Post» οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλέσουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση.
«Μπορεί να ακούγεται περίεργο, διότι επί ώρες, όπως φαίνεται, ισραηλινά αεροσκάφη διέσχιζαν ελεύθερα τον ιρανικό εναέριο χώρο, επιτιθέμενα προφανώς κατά βούληση σε στόχους και αεράμυνα. Ήταν, θα μπορούσατε να σκεφτείτε, ακριβώς το είδος της κλιμάκωσης που θα οδηγούσε το Ιράν να ανεβάσει τους τόνους και να εκτοξεύσει χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους που θα έπεφταν βροχή στις πόλεις του Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί», τονίζει στην ανάλυσή του ο Βρετανός δημοσιογράφος του Sky News, Dominic Waghorn.
Όπως εξηγεί, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο. «Εδώ και μήνες, το Ισραήλ και το Ιράν προσπαθούν να συμπεριφέρονται σκληρά, ενώ προσπαθούν απεγνωσμένα να τον αποφύγουν. Η χθεσινοβραδινή επιχείρηση δεν είναι διαφορετική».
مشاهد أولية لآثار القصف الإسرائيلي على شمس آباد جنوب #طهران #إيران pic.twitter.com/cWcyUolfg2
— التلفزيون العربي (@AlarabyTV) October 26, 2024
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κλιμάκωση
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Llyod Austin δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην αποτροπή της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ο Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μετά την επίθεση και είπε σε ανάρτηση του Σαββάτου στο X ότι ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να έχει ενισχυμένη παρουσία στην περιοχή.
«Επιβεβαίωσα τη σιδερένια δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», είπε ο Όστιν για την κλήση του με τον Γκάλαντ. «Έκανα σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια ενισχυμένη στάση δύναμης για να υπερασπιστούν το αμερικανικό προσωπικό, το Ισραήλ και τους εταίρους σε όλη την περιοχή απέναντι στις απειλές από το Ιράν και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν οποιονδήποτε παράγοντα να εκμεταλλευτεί τις εντάσεις ή επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή».
Bloomberg: Σε νέα φάση η σύγκρουση
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg η σύγκρουση εισήλθε σε μια νέα επικίνδυνη φάση με το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς, την οποία υποστηρίζει το Ιράν. Αυτός ο αγώνας έχει προσελκύσει και άλλες μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς και το ίδιο το Ιράν. Οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά τη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο, ενώ επισκεπτόταν το Ιράν, πιθανότατα από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ και το Ιράν ήταν σύμμαχοι ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου μονάρχη του Ιράν, του Σάχη Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί, αλλά η φιλία τους έληξε απότομα με την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν το 1979. Οι νέοι ηγέτες της χώρας υιοθέτησαν μια ισχυρή αντι-ισραηλινή στάση, καταδικάζοντας το εβραϊκό κράτος ως ιμπεριαλιστική δύναμη στη Μέση Ανατολή.
https://twitter.com/LegitTargets/status/1849981006087901427?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1849981006087901427%7Ctwgr%5E8721aa35573e06e5f7a9318c1e49f82b7863848d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F11764130%2Fpos-i-sygkrousi-israil-kai-iran-diamorfonei-ti-mesi-anatoli-analysi-tou-bloomberg-gia-ton-polemo-anamesa-stis-dyo-chores
New York Times: Διαχειρίσιμη σύγκρουση
Όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι New York Times, το Ισραήλ αναγνώρισε για πρώτη φορά δημόσια ότι διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό του Ιράν, μετά από χρόνια διατήρησης μιας στρατηγικής σιωπής σχετικά με τις δολοφονίες και τις πράξεις δολιοφθοράς του στο ιρανικό έδαφος. Είναι επίσης μια από τις σπάνιες φορές από τον πόλεμο με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980 που το Ιράν δέχεται αεροπορική επίθεση.
Αν και επρόκειτο για μια κομβική στιγμή στο πεδίο της σύγκρουσης των δύο μακροχρόνιων εχθρών, η επίθεση σε πρώτη φάση δεν προκάλεσε κλιμάκωση στη ρητορική της Τεχεράνης για αντίποινα, αμβλύνοντας τους φόβους ότι δύο από τους πιο ισχυρούς στρατούς στη Μέση Ανατολή θα εμπλακούν σε μία ανεξέλεγκτη σύγκρουση.
«Τα χρόνια του σκιώδους πολέμου έχουν δώσει τη θέση τους στην ανοιχτή σύγκρουση — αν και μια διαχειρίσιμη σύγκρουση, προς το παρόν», δήλωσε η Ellie Geranmayeh, ειδική στο Ιράν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Βερολίνο. «Η Τεχεράνη μπορεί να αποδεχτεί αυτά τα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, χωρίς αντίποινα που θα προκαλούσαν περαιτέρω ισραηλινή αντίδραση», πρόσθεσε.
Μετά από εβδομάδες πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσει το εύρος της επίθεσής του, το Ισραήλ απέφυγε να χτυπήσει ευαίσθητες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού πυρηνικών και εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου ως αντίποινα για το μεγάλο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ στις αρχές αυτού του μήνα.
Τι αναφέρουν οι αναλυτές
«Τα χρόνια του σκιώδους πολέμου έχουν εισέλθει πλήρως σε ανοιχτή σύγκρουση – αν και η σύγκρουση είναι ελεγχόμενη, τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε η Έλλη Γερανμαγιέ, εμπειρογνώμονας για το Ιράν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Βερολίνο.
«Η Τεχεράνη μπορεί να καταπιεί αυτά τα χτυπήματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, χωρίς να ανταποδώσει με τρόπο που να προσκαλεί περαιτέρω ισραηλινή δράση», πρόσθεσε η ίδια.
Η αρχή μίας νέας φάσης
«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης, μιας επικίνδυνης φάσης, με πολλές περισσότερες ευαισθησίες», δήλωσε ο Γιοέλ Γκουζάνσκι, Ισραηλινός εμπειρογνώμονας για το Ιράν στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Τελ Αβίβ.
«Αλλά η μουσική που ακούω από το Ιράν ουσιαστικά λέει: «Ω, αυτό δεν είναι τίποτα»». Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, «είναι πιθανό για τις δύο πλευρές να κλείσει τουλάχιστον αυτός ο γύρος και να μην δούμε ιρανικά αντίποινα – ή αν τα δούμε, θα είναι μικρής κλίμακας».
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ακόμη και αν η τελευταία κλιμάκωση υποχωρήσει, έχει οδηγήσει το Ιράν και το Ισραήλ πιο μακριά σε μια πορεία προς μια μη διαχειρίσιμη σύγκρουση.