ΕΡΕΥΝΑ/Χάρις ή Τραμπ; Ποιον “ψηφίζουν” οι Έλληνες για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ

 ΕΡΕΥΝΑ/Χάρις ή Τραμπ; Ποιον “ψηφίζουν” οι Έλληνες για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ

Η έρευνα της εταιρείας aboutpeople κατέγραψε τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μεταξύ των ερωτημάτων που διερευνώνται είναι το πόσο σημαντικές θεωρούν οι Έλληνες τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου για τον υπόλοιπο κόσμο, ποιος Αμερικανός πρόεδρος θεωρείται ο πιο δημοφιλής, καθώς και ποιες είναι οι απόψεις τους για τους δύο κύριους υποψηφίους.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για το News 24/7, προσφέρει μια συνολική εικόνα των αντιλήψεων του ελληνικού κοινού σχετικά με το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ και τη σημασία των εκλογών αυτών σε διεθνές επίπεδο.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας:

  • Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες επιθυμούν τη νίκη της Κάμαλα Χάρις.
  • Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται μακράν ο καλύτερος πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών.
  • Οι Έλληνες θεωρούν τις εκλογές στις ΗΠΑ πολύ σημαντικές για ολόκληρο τον πλανήτη.

Εκλογές σημαντικές για όλο τον κόσμο

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (89,8%) θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι πολύ ή αρκετά σημαντικό για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Ομπάμα ο δημοφιλέστερος πρόεδρος με τεράστια διαφορά

Όσον αφορά στους τελευταίους πέντε προέδρους των ΗΠΑ, οι Έλληνες δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στον Μπαράκ Ομπάμα.

Το 60,4% των ερωτηθέντων τον θεωρεί τον καλύτερο πρόεδρο, ενώ ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με 16,5%. Ο Μπιλ Κλίντον συγκεντρώνει 4,7%, ο Τζο Μπάιντεν 2,6% και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος 0,8%.

Η άποψη  των Ελλήνων για τους δύο υποψήφιους προέδρους

Η άποψη των Ελλήνων για τον Ντόναλντ Τραμπ κρίνεται ως αρνητική και μάλλον αρνητική σε ποσοστό 72,8%, ενώ το 22,8% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη.

Όσον αφορά στην Κάμαλα Χάρις, οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες των Ελλήνων συγκεντρώνουν το 49,7% και οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές το 35,8% ενώ το «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ»  για την υποψήφια των Δημοκρατικών, ανέρχεται στο 14,5%.

Αρνητική αξιολόγηση της προεδρίας Μπάιντεν

Η προεδρία του Τζο Μπάιντεν αξιολογείται αρνητικά από την πλειοψηφία των Ελλήνων, με το 64,2% των ερωτηθέντων να εκφράζουν αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τη θητεία του. Οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες ανέρχονται στο 28,4%.

Οι Έλληνες «ψηφίζουν» Χάρις

Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί τη νίκη της Κάμαλα Χάρις στις επερχόμενες εκλογές, ενώ το 23% προτιμά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ συγκεντρώνει σχεδόν 10% περισσότερη υποστήριξη σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα της aboutpeople το 2020 (13,4%).

Σχετικά Άρθρα