Ο πόλεμος των Fake News: Η Ρωσία στοχοποιεί τη Χάρις, το Ιράν μισεί τον Τραμπ

Ο πόλεμος των Fake News: Η Ρωσία στοχοποιεί τη Χάρις, το Ιράν μισεί τον Τραμπ

Εδώ και μήνες, οι αμερικανικές αρχές, ιδίως η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών, έχουν προειδοποιήσει για απόπειρες από χάκερ ή δυτικούς λογαριασμούς να επηρεάσουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Πολλές φήμες και ψεύτικες ειδήσεις, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο παραποιημένα από τεχνητή νοημοσύνη έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας είτε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ είτε την αντίπαλό του των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.

Ως υπεύθυνους σύμφωνα με παλαιότερες αλλά και νεότερες εκτιμήσεις της Microsoft καταδεικνύει τους Ρώσους και τους Ιρανούς ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις που δέχονται οι δυο υποψήφιοι.

Όμως η στόχευση για τις δυο υποτιθέμενες υπεύθυνες χώρες είναι διαφορετική. Καθώς οι Ρώσοι χάκερς ή οι ρωσικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύουν συγκεκριμένα τη Χάρις, οι Ιρανοί χάκερς στοχεύουν ειδικά τον Τραμπ.

  • Η Τεχεράνη έχει ένα ιστορικό σκληρών κυρώσεων που επέβαλε εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ειδικά μετά την αποχώρησή της Ουάσινγκτον με απόφαση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία το 2018.

Διέταξε επίσης τη δολοφονία του διοικητή της δύναμης Quds των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, το 2020, με τη Τεχεράνη που τον επικρίνει συστηματικά, δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Όσον αφορά τη Μόσχα, αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι εναπόκειται στους Αμερικανούς ψηφοφόρους να επιλέξουν πρόεδρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνούμενη να εκφράσει τη γνώμη της επί του θέματος, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι έχει καλή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει επαινέσει περισσότερες από μία φορές την ευφυΐα του, αν και επιβεβαίωσε ότι ήταν σκληρός μαζί του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Όμως ρωσικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψαν ότι ο πρώην αντιδήμαρχος της κομητείας Παλμ Μπιτς, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα και έγινε ένας από τους πιο ηχηρούς υποστηρικτές του Κρεμλίνου, συνεργάστηκε απευθείας με τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες για τη διάδοση ειδήσεων και παραπληροφόρησης σχετικά με τη Χάρις και την εκστρατεία της, ανέφερε την Πέμπτη η Washington Post.

Τα έγγραφα έδειξαν ότι ο Τζον Μαρκ Ντούγκαν, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε επίσης στους πεζοναύτες των ΗΠΑ και εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι εργάζεται ανεξάρτητα από τη ρωσική κυβέρνηση, έλαβε χρηματοδότηση από αξιωματικό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, προκειμένου να στοχεύσει τις αμερικανικές εκλογές μέσω ειδησεογραφικών ιστότοπων και ψευδών πληροφοριών.

Η Microsoft ανέφερε σε ανάρτηση στο ιστολόγιο της την Τετάρτη ότι μια ιρανική ομάδα χάκερ παρακολουθεί ιστότοπους και μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με τις αμερικανικές εκλογές καθώς πλησιάζουν οι κάλπες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δραστηριότητα υποδεικνύει «προετοιμασίες για πιο άμεσες επιχειρήσεις επιρροής».

Το ιστολόγιο σημείωσε επίσης ότι οι χάκερς, που ονομάστηκαν Cotton Sandstorm από τη Microsoft και συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, πραγματοποίησαν περιορισμένη αναγνώριση και σάρωση πολλαπλών «σχετικών με τις εκλογές» ιστότοπων σε μια σειρά από μη κατονομαζόμενες πολιτείες που ταλαντεύονται.

Τον Μάιο, σάρωσαν επίσης έναν άγνωστο ειδησεογραφικό ιστότοπο των ΗΠΑ για ευπάθειες.

Η Εθνική Εκτίμηση Πληροφοριών (National Intelligence Estimate) των ΗΠΑ, η οποία συντονίζει τις ομοσπονδιακές προσπάθειες για την υπεράσπιση των εκλογών, έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για ξένη επιρροή.

«Οι ξένοι παράγοντες, ιδίως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, εξακολουθούν να έχουν την πρόθεση να τροφοδοτήσουν διχαστικές αφηγήσεις για να διχάσουν τους Αμερικανούς και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη τους στο αμερικανικό δημοκρατικό σύστημα», ανέφερε πριν από μήνες.

Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2016 όταν ο Τραμπ είχε κερδίσει τις εκλογές υπήρξε έρευνα για Ρωσική παρέμβαση στις Αμερικανικές εκλογές όμως τελικά τον Μάρτιο του 2020, λόγω έλλειψης στοιχείων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σταμάτησε τη δίωξη δύο ρωσικών εταιρειών που συνδέονταν με την υποτιθέμενη παρέμβαση στις εκλογές του 2016.  

Σχετικά Άρθρα