Ο γρίφος των φύλων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

 Ο γρίφος των φύλων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το προβλεπόμενο χάσμα ψήφου μεταξύ των δύο φύλων διευρύνεται. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ψηφίσουν υπέρ της υποψήφιας αντιπροέδρου των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι είναι πιθανότερο να ψηφίσουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις και οι συγκρίσεις με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές δείχνουν ότι ο παράγοντας φύλο θα μπορούσε να ενισχύσει την τύχη της Χάρις σε πέντε από τις επτά πολιτείες που αμφιταλαντεύονται, αφήνοντας δύο πολιτείες για τον Τραμπ. Έτσι, η κούρσα θεωρητικά θα ευνοήσει την υποψήφια των Δημοκρατικών, παρά το γεγονός ότι είναι πρώτον γυναίκα και δεύτερον μαύρη γυναίκα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής.

  • Από τη δεκαετία του 1980 έχει παρατηρηθεί σαφώς η στερεοτυπική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες γενικά ψηφίζουν, καθώς οι γυναίκες τείνουν να ψηφίζουν συχνότερα υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων, ενώ οι άνδρες τείνουν να προτιμούν τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους.

Από το 1980, το μέγεθος του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων κυμαίνεται από 4 έως 12 μονάδες. Οι φετινές εκλογές φαίνεται ότι θα μετατρέψουν το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων σε άβυσσο, ωθώντας την στο προσκήνιο της εκλογικής μάχης για τρεις λόγους καθώς η Χάρις αποτελεί μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία επειδή είναι αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής. Αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν πρόκληση για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι θα λάβουν υπόψη τους και έναν τρίτο παράγοντα αφού η άμβλωση είναι βασικό ζήτημα για τις γυναίκες και θα μπορούσε να αυξήσει την προσέλευσή τους.

Με την Χάρις και τον Τραμπ να βρίσκονται τόσο κοντά στις επτά πολιτείες που επηρεάζουν την κατάσταση, ο παράγοντας αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα αποφασιστικό αποτέλεσμα στην Αριζόνα, την Πενσυλβάνια, τη Γεωργία, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Νεβάδα. Έτσι, ο παράγοντας αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως αφαίρεση εμποδίων στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο.

Προηγούμενες εμπειρίες

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ του ποσοστού των γυναικών και των ανδρών που ψηφίζουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, συνήθως τον υποψήφιο που κερδίζει. Ακόμη και όταν οι γυναίκες και οι άνδρες προτιμούν τον ίδιο υποψήφιο, μπορεί να το κάνουν σε διαφορετικά ποσοστά, διευρύνοντας το χάσμα.

Σε όλες τις προεδρικές εκλογές από το 2000, οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν προτιμήσει διαφορετικούς υποψηφίους, με εξαίρεση το 2008, όταν οι άνδρες ήταν σχεδόν ισομερώς μοιρασμένοι στις προτιμήσεις τους για τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μακέιν. Το 2020, η πλειοψηφία των γυναικών προτίμησε τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ενώ η πλειοψηφία των ανδρών ψήφισε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα στοιχεία από προηγούμενες εκλογές δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν αποτελούν ένα ομοιογενές ψηφοδέλτιο. Μεταξύ των λευκών, των μαύρων, των Λατίνων και των Ασιατών ψηφοφόρων, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να ψηφίσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των λευκών γυναικών ψήφισε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο από τις προεδρικές εκλογές του 2000, όταν η ομάδα αυτή ήταν σχεδόν ισομερώς μοιρασμένη μεταξύ του Δημοκρατικού Αλ Γκορ και του Ρεπουμπλικάνου νικητή Τζορτζ Μπους.

  • Αντίθετα, οι μεγάλες πλειοψηφίες των Αφροαμερικανίδων, των Λατίνων και των Ασιάτιδων υποστήριξαν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών καθ’ όλη τη χρονική περίοδο για την οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ανά φύλο και φυλή.

Υπάρχει ένας ανεμοστρόβιλος σύγκλισης και αστάθειας που δείχνουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις, όπως οι νέοι Δημοκρατικοί που αποφεύγουν να ψηφίσουν, οι Λατίνοι που συρρέουν στους Ρεπουμπλικάνους ή οι μαύροι άνδρες που απομακρύνονται από τον Χάρις.

  • Αν και οι δημοσκόποι χρησιμοποιούν το φύλο και άλλες δημογραφικές πληροφορίες για να «σταθμίσουν» τα αποτελέσματά τους, η προσέλευση το 2024 δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμη. Ωστόσο, εάν άνδρες και γυναίκες ψηφίσουν σε ίσους αριθμούς, η προσδοκία είναι ότι εάν οι άνδρες προτιμήσουν τον Τραμπ με την ίδια διαφορά που οι γυναίκες προτιμούν τον Χάρις, οι ψήφοι θα αλληλοεξουδετερωθούν και, τελικά, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων δεν θα έχει σημασία.

Στην πραγματικότητα, στις πρόσφατες εκλογές, περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες έχουν προσέλθει στις κάλπες, καθιστώντας τον αντίκτυπο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων κρίσιμο. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, οι γυναίκες αποτελούσαν το 54,7% του εκλογικού σώματος έναντι 44% των ανδρών. Στις επτά πολιτείες που ταλαντεύονται, οι γυναίκες αποτελούσαν μεγαλύτερο ποσοστό του εκλογικού σώματος το 2020 από ό,τι οι άνδρες, με μία εξαίρεση, το Ουισκόνσιν, όπου τα ποσοστά ψήφου ήταν 50 τοις εκατό άνδρες και 50 τοις εκατό γυναίκες.

Αν αυτές οι προβλέψεις είναι σωστές, η Χάρις θα κερδίσει πιθανότατα την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, τη Νεβάδα και ενδεχομένως ακόμη και τη Βόρεια Καρολίνα. Ο Τραμπ θα κερδίσει την Αριζόνα και τη Τζόρτζια. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η Χάρις να κερδίσει το Κολλέγιο Εκλεκτόρων και, συνεπώς, τον δρόμο προς τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, ο εξαιρετικά στενός χαρακτήρας της κούρσας ανοίγει την πόρτα σε όλα τα σενάρια, ιδίως με τα υψηλά επίπεδα πρόωρης προσέλευσης στην ψηφοφορία στις πολιτείες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σχετικά Άρθρα