Guardian: Πρώην υπάλληλοι του Τραμπ τον χαρακτηρίζουν φασίστα, απατεώνα και αρπακτικό

 Guardian: Πρώην υπάλληλοι του Τραμπ τον χαρακτηρίζουν φασίστα, απατεώνα και αρπακτικό

«Φασίστας», «απατεώνας», «αρπακτικό» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν στον Ντόναλντ Τραμπ 11 πρώην υπάλληλοί του. Ο «Guardian» σταχυολογεί τα όσα δηλώνουν πρώην συνεργάτες του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για τις αμερικανικές εκλογές, σε αντιπαραβολή με όσα δήλωναν όσο ήταν υπό την επίβλεψή του.

Τζον Κέλι, Προσωπάρχης (2017-2019)

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Ο Κέλι υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Τραμπ το 2017 και στη συνέχεια διορίστηκε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ρόλο που κατείχε από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2019. Μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ακούστηκαν φήμες για επιδείνωση της σχέσης του με τον Τραμπ. Το 2018, η «Wall Street Journal» ανέφερε ότι ο Τραμπ είπε σε έναν συνεργάτη του να «σταματήσει να καλεί τον Τζον για οτιδήποτε». Σύμφωνα με τον βετεράνο δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ στο βιβλίο του «Fear» (2018), ο Κέλι αποκάλεσε τον Τραμπ «ηλίθιο».

Τι λέει τώρα: Ο Κέλι δήλωσε πρόσφατα ότι το πρώην αφεντικό του ταιριάζει «στον γενικό ορισμό του φασίστα» που «προτιμά την προσέγγιση ενός δικτάτορα στην κυβέρνηση».

Μαρκ Μάιλι

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Ο Μάιλι, στρατηγός εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού, επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων επί Τραμπ, απασχόλησε την κοινή γνώμη τον Ιούνιο του 2020, όταν συμμετείχε στη φωτογράφιση του Τραμπ στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Ουάσινγκτον φορώντας στρατιωτική στολή, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς. Στη συνέχεια ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την εμφάνισή του, λέγοντας: «Δεν έπρεπε να ήμουν εκεί».

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: Ο Μάιλι αποκάλεσε τον Τραμπ «φασίστα μέχρι το κόκαλο» και είπε ότι έκανε «μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά».

Μαρκ Έσπερ (υπουργός Άμυνας 2019-20)

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας υπό τον Τραμπ από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο Τραμπ τον απέλυσε με… ένα tweet. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Έσπερ συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Τραμπ, αρνούμενος να στείλει «πυραύλους στο Μεξικό για να καταστρέψει τα εργαστήρια ναρκωτικών» και να αναπτύξει στρατεύματα σε όλη τη χώρα εν μέσω των διαδηλώσεων το 2020.

Ο Έσπερ αντιτάχθηκε δημοσίως στην απειλή του Τραμπ να επιστρατεύσει τον στρατό εναντίον των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας τον νόμο περί εξέγερσης του 1807, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Η δυνατότητα χρήσης δυνάμεων εν ενεργεία σε ρόλο επιβολής του νόμου θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο… στις πιο επείγουσες και τρομερές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις καταστάσεις».

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: «O Τραμπ έχει αυτές τις τάσεις προς τον φασισμό. Νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» δηλώνει τώρα ο Μαρκ Έσπερ.

Τζέιμς Μάτις – Yπουργός Άμυνας 2017-2019

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Ο Μάτις συγκρούστηκε με τον Τραμπ για τη μεταχείριση των συμμάχων από τις ΗΠΑ. Παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, μία ημέρα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Το 2020, ο Μάτις καταδίκασε δημοσίως τους χειρισμούς του Τραμπ στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ, λέγοντας: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη ζωή μου που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό – δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί. Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει».

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: Ο Μάτις είπε τώρα ότι ο Τραμπ κοροϊδεύει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Τζον Μπόλτον – Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας (2018-19)

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο Τραμπ φέρεται να άρχισε να τον αποκλείει από τις συναντήσεις για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τελικά τον απομάκρυνε εντελώς, αφού ο Μπόλτον προσπάθησε να τον εμποδίσει να καλέσει τους Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ για ειρηνευτικές συνομιλίες (μια ιδέα που ο Τραμπ τελικά απέσυρε).

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: Έχει πει ότι ο Τραμπ είναι «ακατάλληλος για πρόεδρος» και ότι «δεν έχει το μυαλό» για να γίνει δικτάτορας.

Ρεξ Τίλερσον – Υπουργός Εξωτερικών (2017-2018)

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Ο Τίλερσον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών υπό τον Τραμπ από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, όταν ο Τραμπ τον απέλυσε και αυτόν με ένα tweet. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Τίλερσον αποκάλεσε τον Τραμπ «ηλίθιο», με αποτέλεσμα εκείνος να τον προκαλέσει… σε τεστ IQ. Οι δύο άνδρες διαφώνησαν επίσης δημοσίως για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, με τον Τίλερσον να λέει: «Τους μιλάμε». Σε απάντηση, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Τίλερσον «χάνει τον χρόνο του» προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: Ο Τίλερσον αποκάλεσε τον Τραμπ «αρκετά απείθαρχο – δεν του αρέσει να διαβάζει, δεν διαβάζει τις ενημερώσεις» και πρόσθεσε: «Η κατανόηση των παγκόσμιων γεγονότων [και] η κατανόηση της ιστορίας των ΗΠΑ ήταν πραγματικά περιορισμένη».

Ομαρόσα Μανιγκό Νιούμαν – Βοηθός στον Λευκό Οίκο (2017-2018)

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Η Νιούμαν προσελήφθη ως κορυφαία σύμβουλος του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017, μέχρι που απολύθηκε ένα χρόνο αργότερα από τον Τζον Κέλι. Αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα μυστικά ηχογραφημένες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, μεταξύ των οποίων και μία στην οποία ο Τραμπ εξέφρασε την έκπληξή του για την απόλυσή της.

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: «Έπεσα πάνω σε έναν απατεώνα» δήλωσε για τον Τραμπ.

Μάικ Πενς – Αντιπρόεδρος (2017-2021)

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Yπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Τραμπ και ήταν ο πιο στενός του συνεργάτης για χρόνια. Μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο το 2021, πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ φώναζε «κρεμάστε τον Μάικ Πενς», έπειτα από παρότρυνση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, επειδή ήταν θυμωμένος που ο Πενς είχε αρνηθεί να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών υπέρ του, αρνούμενος να επικυρώσει την ψηφοφορία (μια εξουσία που δεν έχει καν ο αντιπρόεδρος).

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: «Όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα, δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και όποιος ζητά από κάποιον άλλο να τον βάλει πάνω από το Σύνταγμα, δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πρόεδρος».

Μάικλ Κόεν – Πρώην δικηγόρος του Τραμπ

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Ο Κόεν είχε τόσο στενή σχέση με τον μεγιστάνα, που κάποτε περιέγραψε τον εαυτό του ως το «σκυλί του Τραμπ με άδεια δικηγόρου». Αργότερα, έγινε ο βασικός μάρτυρας στην ποινική δίκη του Τραμπ για τα χρήματα που έδινε στη Στόρμι Ντάνιελς, υπόθεση για την οποία κρίθηκε ένοχος για 34 κατηγορίες και για παραποίηση στοιχείων σε μια προσπάθεια να παρέμβει στις εκλογές του 2016.

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: «Ένας απατεώνας, ένας ψεύτης, ένας νταής, ένας ρατσιστής, ένα αρπακτικό».

Κάσιντι Χάτσινσον – Βοηθός προσωπάρχη (2020)

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Η Χάτσινσον βρέθηκε στο επίκεντρο το 2022, όταν κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου ότι ο Τραμπ εν γνώσει του καθοδήγησε ένοπλους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο.

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: «Ως Αμερικανίδα, ήμουν αηδιασμένη» είπε για τον ρόλο του Τραμπ στην προσπάθεια της μαφίας ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών. «Ήταν αντιπατριωτικό. Ήταν αντιαμερικανικό».

Αλίσα Φάρα Γκρίφιν – Επικεφαλής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020)

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Εντάχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο του 2020, όπου έμεινε μέχρι την παραίτησή της τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Μιλώντας για την παραίτησή της στο Politico το 2021, η Γκρίφιν είπε: «Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ τον Δεκέμβριο, επειδή είδα πού οδηγούνταν όλα αυτά και δεν ένιωθα άνετα να συμμετέχω στο να στέλνουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να ήταν διαφορετικά».

Τι λέει τώρα για τον Τραμπ: Αποκάλεσε τα μηνύματά του προς τις γυναίκες «ανατριχιαστικά» και «παιδαριώδη» και προέβλεψε ότι ο Τραμπ «θα προσπαθήσει να κλέψει ξανά τις εκλογές».

Σχετικά Άρθρα