Economist/ Γιατί φάρμακα όπως το Ozempic μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο- Τεράστιοι τζίροι

 Economist/ Γιατί φάρμακα όπως το Ozempic μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο- Τεράστιοι τζίροι

Τα φάρμακα GLP-1 όπως το Wegovy και το Mounjaro, πιο γνωστά για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τα πάντα, από καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις μέχρι Αλτσχάιμερ και εθισμό. Πώς μπορεί μια κατηγορία φαρμάκων να κάνει τόσα πολλά; Όπως εξηγεί η έρευνα του Economist , όχι μόνο δρουν στο έντερο, αλλά συνδέονται επίσης με υποδοχείς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Καθώς αυτά τα φάρμακα γίνονται φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση, υπόσχονται να βελτιώσουν δραματικά τη ζωή περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων – με βαθιές συνέπειες και για την οικονομία και την κοινωνία.

Στην ανάλυση του Economist σχετικά με αυτά τα φάρμακα, όπως και το Ozempic που έγινε ανάρπαστο στις δυτικές χώρες, επισημαίνει πως αυτά “μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο”. Και εξηγεί:

Πρώτα τα φάρμακα αντιμετώπισαν τον διαβήτη. Στη συνέχεια, με μια μόνο ένεση την εβδομάδα, αντιμετώπισαν παχυσαρκία . Τώρα βρέθηκε ότι θεραπεύουν καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις και ελέγχονται για Αλτσχάιμερ και εθισμό. Είναι ακόμη νωρίς, αλλά οι αγωνιστές του υποδοχέα glp -1 έχουν όλα τα στοιχεία μιας από τις πιο επιτυχημένες κατηγορίες φαρμάκων στην ιστορία. Καθώς γίνονται φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση, υπόσχονται να βελτιώσουν δραματικά τη ζωή περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων – με βαθιές συνέπειες για τη βιομηχανία, την οικονομία και την κοινωνία.

Στα τρία χρόνια από τότε που εγκρίθηκε η σεμαγλουτίδη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, έχει κατακλύσει την Αμερική. Μετά από δεκαετίες απογοητευτικών «θαυματουργών θεραπειών», αυτά τα φάρμακα λειτουργούν. Οι επιρροές που έχουν επίγνωση της εικόνας και οι καλοπροαίρετοι χρηματοδότες δεν είναι οι μόνοι χρήστες τους. Ήδη ένας στους οκτώ Αμερικανούς ενήλικες έχει πάρει φάρμακα glp -1. Η Novo Nordisk, κατασκευαστής σεμαγλουτίδης, με την επωνυμία Ozempic για τον διαβήτη και Wegovy για απώλεια βάρους, και η Eli Lilly, η οποία κάνει την τιρζεπατίδη, μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση, έχουν προσθέσει μαζί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αγοραία αξία από το 2021.

Από τον διαβήτη στην παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και το Αλτσχάϊμερ;

Η δράση κινείται πλέον πέρα ​​από την Αμερική. Με πάνω από τα δύο πέμπτα του κόσμου να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η ζήτηση για φάρμακα glp -1 είναι αδηφάγα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται για να τα κάνουν να λειτουργούν ως χάπια, τα οποία θα ήταν φθηνότερα να παραχθούν από τα εμβόλια, και να μειώσουν τις παρενέργειές τους. Οι γενικές εκδόσεις για παλαιότερους αγωνιστές GLP -1 εισέρχονται στην αγορά . Το Semaglutide πρόκειται να βγει από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία το 2026. Οκτώ τέτοια φάρμακα βρίσκονται υπό κατασκευή στην Κίνα.

Ο περιορισμός της παχυσαρκίας θα ήταν επακόλουθος. Ωστόσο, τα φάρμακα glp -1 υπόσχονται να κάνουν πολλά περισσότερα. Οι υπέρβαροι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη έχει βρεθεί ότι υποφέρουν λιγότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά. Τα οφέλη, εκπληκτικά, φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από το πόσο βάρος χάνεται. Η τιρζεπατίδη βελτιώνει την άπνοια ύπνου. Οι δοκιμές δείχνουν ότι οι αγωνιστές glp -1 μειώνουν τη χρόνια νεφρική νόσο σε διαβητικούς. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και τη γνωστική έκπτωση στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μελέτες των αρχείων υγείας δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν και με εθισμούς. άτομα που ήδη έπαιρναν φάρμακα glp -1 στην Αμερική ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν υπερβολική δόση οπιοειδών ή να κάνουν κατάχρηση κάνναβης ή αλκοόλ. Οι ερευνητές μιλούν ακόμη, με σιωπηλούς τόνους, για τα αντιγηραντικά τους αποτελέσματα.

Πώς μπορεί μια κατηγορία φαρμάκων να κάνει τόσα πολλά; Όπως εξηγούν κάποιοι ειδικοί, τα φάρμακα όχι μόνο δρουν στο έντερο, αλλά συνδέονται επίσης με υποδοχείς σε όλο το σώμα και στον εγκέφαλο. Τα φάρμακα φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και αλληλεπιδρούν με μηχανισμούς που συνδέονται με πόθους και αισθήματα ανταμοιβής. Με κάθε νέο εύρημα, οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα για τη λειτουργία της νόσου και τους δεσμούς μεταξύ του σώματος και του εγκεφάλου.

Ακριβά αλλά σύντομα πιο φθηνά υπόσχονται οι φαρμακευτικές- Οι πιθανές παρενέργειες

Προς το παρόν τα φάρμακα είναι ακριβά: η τιρζεπατίδη κοστίζει πάνω από 500 δολάρια το μήνα στην Αμερική. Οι άμεσες παρενέργειές τους, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, παγκρεατίτιδα, διάρροια και απώλεια μυών, μπορεί να είναι απογοητευτικές. Τα αποτελέσματα από δεκαετίες λήψης τους είναι αβέβαια. Κάποιοι ανησυχούν για την ιατρικοποίηση της καθημερινής ζωής και για το αν οι άνθρωποι θα καταναλώσουν υπερβολική δόση, γνωρίζοντας ότι μπορούν να επιστρέψουν σε μια θεραπεία.

Ωστόσο, με τον καιρό, τον πειραματισμό και την καινοτομία, τα οφέλη θα γίνουν πιο ξεκάθαρα και το κόστος θα μειωθεί. Οι υγιεινές συνήθειες και οι καλές συμβουλές για τη δημόσια υγεία θα εξακολουθούν να έχουν σημασία. Αλλά οι ασκούμενοι έχουν από καιρό απελπιστεί ότι τίποτα δεν λειτουργεί για πολλούς παχύσαρκους ανθρώπους. Εάν τα φάρμακα ανταποκριθούν στην αρχική τους υπόσχεση, θα ήταν διεστραμμένο και σκληρό να στερηθούν οι ασθενείς φάρμακα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά τη ζωή τους. Τα φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν την ίδια υπόσχεση για τον εθισμό.

Ο συνολικός λογαριασμός για τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να είναι τεράστιος. Ωστόσο, για τις κυβερνήσεις θα μείωναν κάποιο άλλο κόστος: ο άμεσος ιατρικός λογαριασμός μόνο για την παχυσαρκία ανέρχεται σε 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην Αμερική. Η κατάχρηση ουσιών αποτελεί τεράστιο βάρος για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Το κράτος θα συγκέντρωνε λιγότερα έσοδα από τους φόρους στο αλκοόλ, αλλά τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος θα αυξάνονταν, καθώς το εργατικό δυναμικό γινόταν πιο υγιές.

Σχετικά Άρθρα