Απόστολος Βαλτάς: Σημείο αναφοράς για την πρόληψη τα φαρμακεία, ως Μονάδες ΠΦΥ  

 Απόστολος Βαλτάς: Σημείο αναφοράς για την πρόληψη τα φαρμακεία, ως Μονάδες ΠΦΥ  

Το γεγονός πως τα φαρμακεία, ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούν σημείο αναφοράς για την πρόληψη με αποδεδειγμένα πλέον τα οφέλη για τη Δημόσια Υγεία, τόνισε ο Προέδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, που είχε θέμα την ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου».

Όπως υπογράμμισεο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ., η Πολιτεία οφείλει να «εκμεταλλευτεί» αυτό το πλεονέκτημα, «που πηγάζει από την επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευση του Φαρμακοποιού, από την προσβασιμότητα και τη χωροταξική κατανομή των φαρμακείων, καθώς και από το υψηλό βαθμό αποδοχής και εμπιστοσύνης που έχουν από τους πολίτες».

Ο ρόλος των φαρμακείων αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. και αναφέρθηκε με στοιχεία στη συνεισφορά των φαρμακοποιών στην ΠΦΥ:

·         382.000 περίπου δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής χωρίς ιατρική συνταγή,

·         241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς,

·         150.000 από τους εμβολιασμούς αυτούς, έχουν διενεργηθεί από φαρμακοποιούς,

·         850 από τους εμβολιασμούς αυτούς, έχουν διενεργηθεί από ιατρούς.

Ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που περιλαμβάνει ηλικίες 50-69 ετών, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 3.000.000. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα Φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό. 

Ο φαρμακοποιός είναι ο πρώτος επαγγελματίας Υγείας που συμβουλεύεται ο πολίτης

Αυτό τόνισε ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, ο οποίος επεσήμανε πως τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ έκανε λόγο για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και την επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών που επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στη διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν ενεργά σε καμπάνιες εμβολιασμού».   

Καθοριστικός ο ρόλος του φαρμακοποιού στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ο κ. Παπαπετρόπουλος αναφέρθηκε στον αντιγριπικό εμβολιασμό που έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση.

 Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Πρόσφατα, δόθηκε στους Έλληνες φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολισμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο  Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να αξιοποιήσουν οι πολίτες, προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες.        

Τα σύγχρονα φαρμακεία ως κέντρα προαγωγής της δημόσιας υγείας

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος ∆.Σ. του Φ.Σ. Ζακύνθου∆ρ, Ανδρέας Βίτσος, Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, που είναι το ευρωπαϊκό επιστημονικό όργανο των φαρμακοποιών.-

Είναι γεγονός ότι, μετά την πρόσφατη πανδημία, το σύνολο των πολιτών αναγνωρίζει τη σημασία της πρόληψης ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά των ασθενειών. Αυτό αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα φαρμακεία, με τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός. Στην Ευρώπη, ήδη σε πάνω από 15 χώρες, τα ιδιωτικά φαρμακεία παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού ενηλίκων, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στη μείωση της διστακτικότητας στον εμβολιασμό.

Οι Ευρωπαϊκοί φορείς, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού, έχουν αρχίσει να στοχεύουν στην προληπτική αγωγή υγείας ως κρίσιμο στοιχείο για τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Ο ρόλος των φαρμακείων σε αυτή τη διαδικασία είναι καθοριστικός.

Η PGEU, εξάλλου, οραματίζεται τα σύγχρονα φαρμακεία ως κέντρα προαγωγής της δημόσιας υγείας, με υπηρεσίες που, πέραν του εμβολιασμού, περιλαμβάνουν δράσεις πρόληψης του καρκίνου καθώς και άλλες υπηρεσίες προληπτικής αγωγής υγείας.  Οι ανάγκες των ασθενών και των συστημάτων υγείας είναι αυτές που θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό των φαρμακείων Πανευρωπαϊκά.

Σχετικά Άρθρα