Ανοίγει η πλατφόρμα για δηλώσεις Πόθεν Έσχες του 2023

 Ανοίγει η πλατφόρμα για δηλώσεις Πόθεν Έσχες του 2023

Ύστερα από πολλούς μήνες αναμονής και με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων “Πόθεν Έσχες” αναμένεται να ανοίξει στις 4 Νοεμβρίου για το 2023 (φορολογική εικόνα 2022), ενώ στις 18 Νοεμβρίου θα ανοίξει για τις δηλώσεις του 2024 (φορολογική εικόνα 2023). Το πιο σημαντικό νέο στοιχείο που θα διευκολύνει τους υπόχρεους είναι η αυτόματη ενσωμάτωση βασικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, απλοποιώντας τη διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Γιώργος Φλωρίδης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Χρίστος Δήμας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία των υπόχρεων θα αντλούνται αυτόματα από το φορολογικό μητρώο κατά την υποβολή της δήλωσης. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν ΑΦΜ, στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνα και email.

Επιπλέον, άλλα στοιχεία όπως εισοδήματα, τραπεζικοί λογαριασμοί, οχήματα, σκάφη, συμμετοχές σε επιχειρήσεις και δάνεια θα μεταφέρονται αυτόματα μέσω της διασύνδεσης της πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ, το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και το ΓΕΜΗ.

Αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει τα εξής:

Στην πλατφόρμα www.pothen.gr θα υποβάλλονται:

  • Αντίγραφα συμβολαιογραφικών εγγράφων από τους συμβολαιογράφους, με την πλατφόρμα ήδη διαθέσιμη για την κατάθεσή τους.
  • Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) από τα υπόχρεα πρόσωπα.

Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να καταθέτουν ηλεκτρονικά κάθε συμβολαιογραφικό έγγραφο εντός 15 ημερών από την υπογραφή του.

Οι υπόχρεοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς τους κωδικούς για την υποβολή της δήλωσης.

Τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία θα εμφανίζονται αυτόματα, όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. Εάν υπάρχουν λάθη, οι υπόχρεοι θα πρέπει να τα διορθώσουν πριν από την υποβολή της δήλωσης. Τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως οικογενειακά και υπηρεσιακά, θα δηλώνονται σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν το έτος υποβολής ή κατά την ανάληψη της ιδιότητας.

Τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταφέρονται αυτόματα, περιλαμβάνοντας εισοδήματα, ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς, οχήματα, συμμετοχές σε επιχειρήσεις και δάνεια άνω των 5.000 ευρώ.
Ο υπόχρεος θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και να διορθώσει τα στοιχεία πριν από την οριστικοποίηση της δήλωσης, προσθέτοντας ή διαγράφοντας εγγραφές, καθώς και να επισυνάπτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στις δηλώσεις που ελέγχονται υποχρεωτικά, τα απαραίτητα έγγραφα θα επισυνάπτονται ηλεκτρονικά, εκτός αν έχουν μεταφερθεί αυτόματα. Οι υπόχρεοι θα επισυνάπτουν νέα στοιχεία μόνο σε περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής τους κατάστασης.

Η νέα διαδικασία αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους υπόχρεους, περιορίζοντας λάθη και παραλείψεις, ενώ θα ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στους ελέγχους. Παράλληλα, η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων διασφαλίζει την ορθότητα των δηλώσεων, ενισχύοντας τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων “Πόθεν Έσχες”.

Σχετικά Άρθρα