Μητσοτάκης: “Επίσημη” ρήξη με Σαμαρά μέσω σφοδρής επίθεσης σε Παππά- Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Μητσοτάκης: “Επίσημη” ρήξη με Σαμαρά μέσω σφοδρής επίθεσης σε Παππά- Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Συνήθως οι συζητήσεις στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δεν μας κάνουν σοφότερους επί του θέματος που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως χθες επί της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της πολιτικής προστασίας με αφορμή τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, καθώς συμπολίτευση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη βάση της επιχειρηματολογίας που είναι ήδη γνωστή. Ωστόσο η χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκανε πιο καθαρή την εικόνα της στρατηγικής του Μαξίμου για το επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα:

– “επισημοποιώντας” τη ρήξη του Κ. Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
– και αναδεικνύοντας  την επιλογή του πρωθυπουργού να..”καθαιρέσει” τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Παππά από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναγορεύοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη σε βασικό αντίπαλο του.

Όσον αφορά τα εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να διαχωρίσει τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη  Σαμαρά παρά  το κοινό πλαίσιο κριτικής που του ασκούν για τους χειρισμούς στα  εθνικά θέματα, “χαϊδεύοντας” τον πρώτο καθώς τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε τη χώρα, άποψη απόλυτα ταυτισμένη με τα όσα ισχυρίζεται το στρατόπεδο Καραμανλή από την πρώτη στιγμή της οικονομικής κρίσης. “Για το ποιος έσωσε τη χώρα, όταν γυρνάτε στο 2010, η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών. Ψηφίσατε προϋπολογισμό που προβλέπει αύξηση δαπανών γιατί “λεφτά υπήρχαν” και η χώρα 4 μήνες μετά έσκασε στα χέρια σας.” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός..

Και σχετικά με τον κ. Σαμαρά μπορεί να μην τον κατονόμασε ωστόσο τον “κάρφωσε” με αφορμή το πρόσφατο ενσταντανέ του με το Νίκο Παππα στα βραβεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τους λόγους που αποχώρησε την ώρα της πρωτολογίας του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια. “Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το ειδικό δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του” ανέφερε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο λίγη ώρα μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ολομέλειας στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά κατηγόρησαν εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό ότι αυτός …”χαριεντίζεται” με την Τουρκία! “Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρα όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση… Άλλωστε η δηλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Νοβαρτις, ότι θα παει ολους τους υπεύθυνους «μέχρι τέλος», ισχύει στο ακέραιο” ανέφεραν και τόνιζαν “Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Οπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε οτι οχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η  Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα!”.

Και επισήμαναν “Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις.”.

  • Το μήνυμα σαφές και προφανώς οι μέρες και οι εβδομαδες που έρχονται δεν θα είναι ρόδινες για τον πρωθυπουργό, όχι εξαιτίας της κριτικής της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως εξαιτίας της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” υπό τον Α. Σαμαρά, ενόψει μάλιστα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 που έχει χαρακτήρα ψηφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά και της  της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με το νέο έτος, καθώς τον Μάρτιο λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αναφορικά με τη  σπουδή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει την ώρα που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επρόκειτο για μια προειλημμένη απόφαση επειδή το Μαξίμου δεν αναγνωρίζει για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο με 13-0  για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση για  τη στημένη συμμετοχή του Χρήστου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Μάλιστα βουλευτές της ΝΔ στα “πηγαδάκια” που στήθηκαν στο Περιστύλιο  θεωρούσαν ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έπρεπε να αποχωρήσει.

Ο πρωθυπουργός όπως είπε “έχουμε να κάνουμε με έναν «αρχηγό» αντιπολίτευσης ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί: του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Πολάκη, του κ. Γκλέτσου;” και δίνοντας μια εικόνα της στάσης που θα τηρήσει είπε πως όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “βρει αρχηγό και έναν στοιχειώδη βηματισμό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά θεσμική, πολιτική αντιπαράθεση”.

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο κατηγορώντας τον για “ανοίκεια κριτική” στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς νωρίτερα στην πρωτολογία ο κ. Μητσοτάκης επιχειρώντας να προλάβει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κάλεσε συνολικά την αντιπολίτευση να σταματήσει να μηδενίζει και να μιλά με κορώνες, από τη στιγμή που  κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και πρέπει ενωμένοι να τη αντιμετωπίσουμε και να υπάρξει κοινός τόπος.

“Δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί” είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό “ασεβή ως προς τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, δειλό γιατί έφυγε εκ νέου από την αίθουσα για να μην αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ενοχικό γιατί εφαρμόζει μέχρι σήμερα τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες πλην του τιμήματος”.

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αρνητική του στάση στο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ λέγοντας ότι ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές. “Τον ιδιο πολιτικό λόγο εκφέρετε. Κάνατε στροφή 360 μοιρών γύρω από τον εαυτό σας και καταλήξατε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν” είπε απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη ρωτώντας τον σε ποια ακριβώς σημεία διαφωνεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. “Μην γίνεστε πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” κατέληξε ο κ Μητσοτάκης καλώντας το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει σε ουσιαστικές προτάσεις του Συντάγματος όπως και για την ηγεσία του Συνηγόρου του Πολίτη.  

Αναφερόμενος στον πατριωτισμό και στην κριτική που δέχθηκε από τα δεξιότερα της ΝΔ,  ο κ Μητσοτάκης είπε ότι ο πατριωτισμός αυτής της κυβέρνησης φαίνεται στην πράξη. “Όσοι αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες στην πρώτη κρίση θα βάλουν την ουρά στα σκέλια” ανέφερε ενώ επιτέθηκε και στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση λέγοντας ότι “η ΝΔ δεν θα γυρίσει στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 με τις “Μόριες”, τα “ασυνόδευτα παιδιά” που κακοποιούνταν και τις εικόνες εξευτελισμού”.

Στην ομιλία του επί του θέματος της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε με στοιχεία της κυβερνητικής  πολιτικής στον τομέα της πολιτικής προστασίας, τονίζοντας πάντως ότι “δεν εξωραϊζει, δεν πανηγυρίζει” και αναφέροντας ότι  “Είναι και οι πολίτες υπεύθυνοι, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι “ο ενορχηστρωτής της λήθης των πεπραγμένων του”, επισημαίνοντας με νόημα ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ για να σας θυμίζει τις πολιτικές σας αμαρτίες”.

Για “ανοχύρωτη χώρα” έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση επειδή όπως είπε τα πεπραγμένα της συνοψίζονται στη φράση “χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες, χαμένοι πόροι” για την ελληνική κοινωνία. Πάντως εμφανίστηκε και συναινετικός σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για ένα “διακομματικό σχέδιο” για τα θέματα πολιτικής προστασίας.  Κατά τον κ. Ανδρουλάκη “οι μέρες παντοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη έχουν τελειώσει” και τον κάλεσε “να ξεκαβαλήσει το καλάμι της αλαζονείας”, προβλέποντας “έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου”.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι “οι λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται από ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος” στιγματιζοντας το αφήγημα του πρωθυπουργου περί “ατομικής  ευθύνης” των πολιτών, ενώ “το κράτος εξυπηρετεί συμφέροντα” και στον κρίσιμο  αυτό τομέα.

Για “επικοινωνιακή επιλογή της κυβέρνησης να μιλήσει για ένα μείζον θέμα σε άσχετο χρόνο προκειμένου να κάνει το μαύρο-άσπρο” μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι “ο πρωθυπουργός απέτυχε” και επισήμανε ότι “καλή η συναίνεση, αλλά δεν είδα ανάληψη πολιτικής ευθύνης”. Μάλιστα αναφερόμενος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτική είπε χαρακτηριστικά “κάποιος επιτέλους να κηρύξει τον “πόλεμο” στην Τουρκία, γιατί θα φτάσουν μέχρι το Σούνιο”!

“Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” ήταν ο τίτλος που έβαλε στην ομιλία του πρωθυπουργού ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί στη Μέση Ανατολή και τη γενοκτονία στη Γάζα, αλλά και στα εθνικά θέματα που αποτελούν αντικείμενο ενδοπαραταξιακών συγκρούσεων στη ΝΔ. “Ο εθνολαϊκισμός και η δημαγωγία βλάπτουν” τόνισε.

Η πύρινη κόλαση ξεγύμνωσε την κρατικό μηχανισμό” τόνισε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, αμφισβητώντας τα περί κλιματικής κρίσης, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μη  υπογράψει αυτο που ακούγεται για “Πρέσπες του Αιγαίου”, εκτιμώντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο “το μέλλον του κ. Μητσοτάκη θα είναι χειρότερο από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα”.

“Τα κουπόνια συγνώμης φαίνεται να τα έχει εξαντλήσει ο πρωθυπουργός. Δεν κάηκε όλη η Ελλάδα κ. Μητσοτάκη φέτος; Πάνω από 3 εκατ. 700.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί επί δικών σας ημερών. Εσείς αναφέρεστε στα πεπραγμένα σας χωρίς να λογαριάζεται τους πολίτες”  ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σχετικά Άρθρα