Όταν το άγχος δεν είναι πάντα κακό και μπορεί να βοηθήσει…

 Όταν το άγχος δεν είναι πάντα κακό και μπορεί να βοηθήσει…

Όλοι βιώνουμε το άγχος στην καθημερινότητά μας και παρόλο που το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, εν τούτοις υπάρχουν καταστάσεις όπου μπορεί να αποδειχθεί τελικά ευεργετικό. Νιώσατε ποτέ μαλακές παλάμες ή… κόμπο στο στομάχι σας; Τις στιγμές πριν μπείτε σε μια συνέντευξη για δουλειά, πριν ζητήσετε από κάποιον να βγείτε ραντεβού ή ανεβείτε στο πόντιουμ για να μιλήσετε σε ένα πλήθος, η απόκρισή σας στο άγχος μπορεί να ξεκινήσει και να δημιουργήσει αυτές τις σωματικές αισθήσεις.

Ο Dan Harris, οικοδεσπότης του podcast “10% Happier”, θυμάται μια περίπτωση νευρικότητας πριν από μια πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση. Ένιωσε τον καρδιακό του ρυθμό να αυξάνεται. «Τα δευτερόλεπτα πριν συνεχίσω, περπατούσα γύρω μου», λέει, νιώθοντας νευρικός.

Και το αποτέλεσμα; «Η εμφάνιση πήγε υπέροχα». Ο Χάρις λέει ότι είναι… εδώ για να ερμηνεύσει ορισμένες από τις φυσιολογικές πτυχές του στρες ως κάτι καλό. «Υπάρχει μια ενδυναμωτική εσωτερική κίνηση jujitsu», λέει, για να επαναπροσδιορίσει το άγχος.

«Αντί να λέτε στον εαυτό σας ότι έχετε άγχος, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας μια πιο ενδυναμωτική ιστορία, η οποία είναι, ‘είμαι ενθουσιασμένος’!» λέει.

Η απόκρισή σας στο στρες μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μια πρόκληση, εξηγεί ο Τζέρεμι Τζέιμισον, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Μελετά πώς οι αντιδράσεις στο στρες μπορούν να «βελτιστοποιηθούν».

Καύσιμο για να συνεχίσετε…

«Δεν είμαστε παθητικοί δέκτες άγχους», εξηγεί ο Jamieson. «Είμαστε ενεργοί παράγοντες για να κάνουμε τη δική μας απάντηση στο στρες».

Ο Jamieson λέει ότι το άγχος που νιώθουμε σε δύσκολες καταστάσεις μπορεί να μας δώσει καύσιμο για να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις που αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή περισσότερου οξυγόνου στον εγκέφαλο και τους μύες σας.

«Το οξυγόνο είναι πολύ καλό για να μας βοηθά να επεξεργαζόμαστε γρήγορα τις πληροφορίες», εξηγεί ο Jamieson. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποδώσουν.

Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν απειλές και η αντίδρασή μας για μάχη ή φυγή εξελίχθηκε για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε από αυτούς τους κινδύνους. Αλλά τα είδη των στρεσογόνων παραγόντων που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν αλλάξει. Στη σύγχρονη εποχή, μέρος του άγχους μας προέρχεται από προκλήσεις που ο Jamieson λέει ότι μπορούν να θεωρηθούν «ευκαιρίες ανάπτυξης». Η συνέντευξη για δουλειά, η παρουσίαση, η τηλεοπτική εμφάνιση.

«Για να καινοτομείτε πραγματικά και να κάνετε δύσκολα πράγματα, η απόκρισή σας στο άγχος είναι εκεί για να βελτιστοποιήσετε την απόδοσή σας», λέει.

Στρες και καλύτερα τεστ

Όταν πρόκειται για το άγχος, «το πλαίσιο έχει σημασία», λέει η ερευνήτρια Wendy Berry Mendes, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αντιδράσεων στο στρες και διαφορετικοί τύποι στρες.

Επισημαίνει μελέτες από τη Σκανδιναβία, που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, που διαπίστωσαν ότι οι ορμόνες του στρες συνδέονται με την καλύτερη απόδοση των μαθητών που κάνουν τεστ.

«Μια μεγαλύτερη αύξηση στις κατεχολαμίνες, [συμπεριλαμβανομένης] της επινεφρίνης, της νορεπινεφρίνης, το πρωί της εξέτασης συνδέθηκε με καλύτερη απόδοση σε αυτό το τεστ», λέει.

Αλλά εδώ είναι η πρόκληση: Δεν ανταποκρίνονται όλοι στους στρεσογόνους παράγοντες με τον ίδιο τρόπο. Το άγχος των εξετάσεων είναι πραγματικό για μερικούς ανθρώπους και μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στην απόδοσή τους. Μέρος της εξίσωσης είναι το πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι για να κάνουν το τεστ. Ένα άλλο κομμάτι είναι το πώς αντιλαμβάνονται το άγχος.

Ο Jamieson επισημαίνει στοιχεία ότι οι άνθρωποι μπορούν να διδαχθούν να «εκτιμούν ξανά» το άγχος. Αυτός και οι συνεργάτες του μελέτησαν μαθητές κοινοτικών κολεγίων που προετοιμάζονταν για ένα τεστ μαθηματικών. Όταν οι μαθητές έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τα «λειτουργικά οφέλη» του στρες πριν από το τεστ, τα πήγαν καλύτερα.

«Ενημερώνοντας τους ανθρώπους για τα οφέλη από τις αντιδράσεις στο στρες σε αυτές τις ρυθμίσεις, προσηλώθηκαν στην ιδέα, μπορώ να κλίνω στο άγχος μου», λέει ο Jamieson και να το χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω να κάνω σημαντικά πράγματα.

Οι μαθητές που διδάχτηκαν να «εκτιμούν ξανά το άγχος τους ως πηγή», όχι μόνο είχαν καλύτερες επιδόσεις αλλά είχαν και λιγότερο άγχος για το κείμενο.

Όταν το καλό άγχος γίνεται κακό

Έτσι, όταν το άγχος προκύπτει από μια πρόκληση ή μια ευκαιρία, μπορεί να είναι χρήσιμο. Αλλά όταν η απόκρισή σας στο στρες παραμένει ενεργοποιημένη σε περιόδους που δεν τη χρειάζεστε, αυτό γίνεται προβληματικό.

  • Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια μεγάλη παρουσίαση σε τρεις μέρες. Ολοκληρώσατε τις προετοιμασίες, αλλά το άγχος της πρόβλεψης ξεκινά. Το να φαντάζεστε τον εαυτό σας να κάνετε την παρουσίαση σας προκαλεί νευρικότητα. Μπορείτε να νιώσετε έναν ενισχυτή απόκρισης στο στρες.

«Το σώμα σου υπερτονίζεται πριν το χρειαστείς», λέει ο Mendes. Και αυτό μπορεί να εξαντλήσει το φυσιολογικό σας σύστημα. «Φανταστείτε να περπατούσατε με ταχύτητα στη σαβάνα, προσπαθώντας να ξεφύγετε από ένα λιοντάρι», λέει ο Mendes, αλλά το λιοντάρι δεν εμφανίζεται για τρεις ημέρες! Αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Δεν είναι επίσης χρήσιμο να ανησυχείτε για μια παράσταση αφού τελειώσει. «Το σώμα σας δεν χρειάζεται πλέον να είναι σε υπερένταση», λέει ο Mendes, αλλά η ανησυχία κρατά την απόκριση στο στρες ενεργοποιημένη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κυκλοθυμία και εξάντληση. Το χρόνιο στρες μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν να δέχεστε συνεχώς επίθεση. Συνδέεται με τα πάντα, από αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως κατάθλιψη, πονοκεφάλους και προβλήματα ύπνου.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους είναι το κλειδί. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις δύσκολες καταστάσεις που μας φέρνει η ζωή, αλλά μπορούμε να μάθουμε δεξιότητες που ενισχύουν την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε, ακόμη και να αναπηδάμε και να ευδοκιμούμε.

Πηγή: npr.org

Σχετικά Άρθρα