Διάσκεψη στο Παρίσι: Συγκεντρώθηκαν 1 δισ. δολάρια για τον Λίβανο

 Διάσκεψη στο Παρίσι: Συγκεντρώθηκαν 1 δισ. δολάρια για τον Λίβανο

Την Πέμπτη, 70 κυβερνητικές αντιπροσωπείες και 15 διεθνείς οργανισμοί συναντήθηκαν στο Παρίσι με αντικείμενο της διάσκεψης την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στον Λίβανο και την υποστήριξη του στρατού της χώρας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας να καλεί το Ισραήλ να λάβει υπόψη του το μήνυμα για παύση πυρός και να επικεντρωθεί στη διπλωματία, όπως ανέφερε το Reuters. «Το μήνυμα [για το Ισραήλ] είναι απλό: Παύσατε πυρ!», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Νοέλ Μπαρό, σε συνέντευξη Τύπου, επαναλαμβάνοντας ότι η γαλλοαμερικανική πρόταση για προσωρινή εκεχειρία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο Μπαρό δήλωσε ότι περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατ. δολαρίων από την Ουάσινγκτον, έχουν συγκεντρωθεί κυρίως για να βοηθηθούν έως και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι με τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Άλλα 200 εκατ. δολάρια θα διατεθούν στις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις (LAF), που θεωρούνται εγγυητές της εσωτερικής σταθερότητας και ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006, η οποία απαιτεί ο νότιος Λίβανος να είναι ελεύθερος από οποιαδήποτε στρατεύματα ή όπλα εκτός από εκείνα του λιβανέζικου κράτους.

Ιστορικοί δεσμοί Γαλλίας – Λιβάνου

Η Γαλλία έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο και συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον στην προσπάθεια να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός, αν και οι δύο σύμμαχοι διαφωνούν ως προς την προσέγγιση σχετικά με την απόφαση 1701.

«Η πολεμική “καταιγίδα” που βιώνουμε αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει με καμία άλλη, επειδή φέρει τους σπόρους της ολοκληρωτικής καταστροφής», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στους αντιπροσώπους, εκλιπαρώντας να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ.

Ανοίγοντας τη διάσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε προηγούμενους κύκλους βίας. «Περισσότερες ζημιές, περισσότερα θύματα και περισσότερα χτυπήματα δεν θα φέρουν το τέλος της τρομοκρατίας, ούτε θα εξασφαλίσουν ασφάλεια για όλους», είπε.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, την Πέμπτη δεν υπήρχαν σημάδια ύφεσης της σύγκρουσης. Τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στα σύνορα, ανακοίνωσε ο λιβανικός στρατός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παρέλειψε την διάσκεψη στο Παρίσι και φάνηκε να σημειώνει μικρή πρόοδο κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, μιας τελευταίας προσπάθειας για ειρήνη πριν από τις αμερικανικές εκλογές του επόμενου μήνα.

Σχετικά Άρθρα