Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στη συνάντηση Γεραπετρίτη με τους βουλευτές της ΝΔ

 Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στη συνάντηση Γεραπετρίτη με τους βουλευτές της ΝΔ

Κατά την τρίωρη και πλεόν συνάντηση με βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι κόκκινες γραμμές της χώρας είναι σαφείς και δεδομένες και στο τραπέζι του διαλόγου δεν μπαίνει τίποτα άλλο εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ενόψει της συνάντησης του στις 8 Νοεμβρίουμε τον Τούρκο ομόλογο του στην Αθήνα σημείωσε ότι αν τεθούν από την Άγκυρα ζητήματα που παραβιάζουν τις αυτές τις κόκκινες γραμμές τότε δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος.   

Οι βουλευτές από την πλευρά τους είχαν την ευκαιρία να είχαν την ευκαιρία να θέσουν όλα τα ερωτήματα στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, να εγείρουν ανησυχίες αλλά και να λάβουν απαντήσεις και διευκρινίσεις.

Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι στο ραντεβού της Αθήνας αυτό που θα διερευνήσει με τον κ. Φιντάν είναι το πλαίσιο της προσέγγισης και αν οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν στους όρους και τους κανόνες που θα διέπουν τα επόμενα βήματα. «Είμαστε μακριά από συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη», σημείωσε σύμφωνα με πηγές ο κ. Γεραπετρίτης. Άλλωστε, θύμισε ότι είναι η 12η φορά που θα συναντηθεί με τον κ. Φιντάν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως οι δύο πλευρές έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν με ειλικρίνεια και ακρίβεια για το τι θέλουν και τι επιδιώκουν. 

Πάνω από 9 Βουλευτές τοποθετήθηκαν και έθεσαν στοχευμένα ερωτήματα στον Υπουργό για πολλαπλές πτυχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ο Υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να καθησυχάσει σε κάθε ευκαιρία τους Βουλευτές πως η Ελλάδα «προφανώς δεν έχει υποχωρήσει ποτέ στα κυριαρχικά της δικαιώματα» και πως το μόνο που θα συζητήσει είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

«Στις βασικές μας θέσεις δεν υποχωρούμε, τελεία και παύλα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών ενώ σημείωσε πως για να προχωρήσει ουσιαστικά ο διάλογος «κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει, αλλά αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες διαβεβαίωσε τους γαλάζιους Βουλευτές πως η Αθήνα είναι «αμετακίνητη ως προς το εύρος της συζήτησης με την Τουρκία» πως θα βασιστεί στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας και πως αν εν τέλει δεν βρεθεί κοινός τόπος με την Άγκυρα τότε θα επιδιωχθεί να διατηρηθεί το καλό κλίμα με την απέναντι πλευρά.

Ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και πρώην υφυπουργός Άγγελος Συρίγος ειδικός στα ελληνοτουρκικά ρώτησε τον κ. Γεραπετρίτη αν θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό ένα συνυποσχετικό ανάμεσα στις δύο πλευρές ή μία συνεννόηση χωρίς προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Υπουργός Εξωτερικών φέρεται να διαβεβαίωσε πως η Αθήνα προχωρά σε έναν δομημένο διάλογο μέσα σε ένα δομημένο πλαίσιο για τη μία και μόνη διαφορά, ενώ εξήγησε πως το συνυποσχετικό για την ώρα βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, καλός γνώστης των ελληνοτουρκικών, ρώτησε τον Υπουργό σύμφωνα με πληροφορίες «ναι αλλά στο διάλογο που κάνεις τι θέματα βάζεις»; εννοώντας εάν μπαίνουν στο τραπέζι και ζητήματα εκτός ατζέντας, δηλαδή πέραν της διαφοράς που αναγνωρίζει η χώρα μας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών φέρεται να απάντησε πως θέματα χωρικών υδάτων ή αποστρατικοποίησης δεν έχουν συζητηθεί. «Μα σας είπα, δε βάζουμε θέματα για χωρικά ύδατα, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κλπ. Δεν έχουμε μιλήσει για τα θέματα που λέει η Τουρκία ότι θα εγείρει», φέρεται να απάντησε ο κ.Γεραπετρίτης.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών ζήτημα για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και συγκεκριμένα φέρεται να αναφέρθηκε στις αντιδράσεις για την απαγόρευση οικονομικής/τουριστικής δραστηριότητας σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων με τον Υπουργό Εξωτερικών να απαντά πως αν υπάρχει ζήτημα αυτές οι διατάξεις θα επανεξεταστούν.

Βουλευτές κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό Α.Σαμαρά όπως για παράδειγμα ο Μίλτος Χρυσομάλλης δεν τοποθετήθηκαν στη συζήτηση, αλλά περιορίστηκαν στο να ακούν.

Ο Υπ. Εξωτερικών φέρεται διαβεβαίωσε πως στις αρχες του 2025 θα παρουσιάσει η χώρα τα θαλάσσια πάρκα απαντώντας σε ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων.

Η συζήτηση δεν είχε αιχμές σύμφωνα με πολλούς Βουλευτές που συμμετείχαν ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε και το χειροκρότημα των γαλάζιων στο τέλος της συζήτησης.

Σχετικά Άρθρα