Ισραήλ: Η αμείλικτη πραγματικότητα πίσω από την ευφορία Νετανιάχου για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις 

Ισραήλ: Η αμείλικτη πραγματικότητα πίσω από την ευφορία Νετανιάχου για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις 

Οι ισραηλινές επιθέσεις που συνεχίζονται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας και λιγότερο διάστημα στο νότιο Λίβανο δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τους στόχους που είχε θέση από την αρχή του πολέμου ο Μπένιαμιν Νετανιάχου για την «απόλυτη νίκη» εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Παρά την ευφορία του Νετανιάχου μετά τις μεγάλες και ποιοτικές επιθέσεις που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός εναντίον των δυο οργανώσεων, όπως η δολοφονία ηγετών και η επίτευξη επιτυχιών σε θέματα ασφάλειας, η αποτυχία εξακολουθεί να τον στοιχειώνει και να τον κυριαρχεί καθώς αντιμετωπίζει τα γεγονότα επί του εδάφους που τον φέρνουν κάθε φορά πίσω στο σημείο μηδέν.

Υπό το πρίσμα των χιλιάδων θανάτων αμάχων σε Γάζα και Λίβανο και οι συστηματικές καταστροφές σε υποδομές και κτήρια που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός σε εφαρμογή των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ, προκύπτουν ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει επί του πεδίου και τα επιτεύγματα των οργανώσεων Χαμάς και Χεζμπολάχ, τα οποία αποτελούν αγκάθι για τον Νετανιάχου που τον ανησυχεί και του χαλάει την ευφορία.

Εκτός από τις απώλειες που καταγράφει το Τελ Αβίβ στην εξωτερική πολιτική και σχετίζονται με την τοποθέτηση του Ισραήλ στον διεθνή χάρτη των χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν τουλάχιστον επτά ζητήματα που συνεχίζουν να επηρεάζουν άμεσα τον Νετανιάχου ως πρόσωπο, καθώς και την κυβέρνησή του, τον στρατό και την ισραηλινή κοινή γνώμη.

Υψηλό κόστος σε ανθρώπινες απώλειες

Από την αρχή του πολέμου, οι ισραηλινοί αναλυτές δεν έχουν σταματήσει να μιλούν για το μέγεθος των ανθρώπινων απωλειών τόσο μεταξύ των ισραηλινών πολιτών όσο και του στρατού, οι οποίες υπολογίζονται σε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, καθώς η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot ανέφερε ότι περίπου χίλιοι στρατιώτες εντάσσονται κάθε μήνα στο τμήμα αποκατάστασης του Υπουργείου Άμυνας.

Δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για μια ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας που κυριαρχεί στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, εν μέσω φόβων ότι ο Νετανιάχου «σέρνει το Ισραήλ στο άγνωστο» την ώρα που δέχεται πλήγματα από την Γάζα, το Ιράν, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι την Υεμένη και τις φατρίες της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ.

Παρά τη συσκότιση των μέσων ενημέρωσης που επιβάλλει ο ισραηλινός στρατός για τις λεπτομέρειες των τραυματισμών και των απωλειών που καταγράφονται καθημερινά, αυτά που διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης είναι από μόνα τους αρκετά για να ανησυχήσουν τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες.

Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό περιοδικό «National Interest», ο ισραηλινός πολιτικός αναλυτής Σαλόμ Λάιπνερ δήλωσε ότι «περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς, τα συναισθήματα απογοήτευσης και ανασφάλειας εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πλειοψηφία των Ισραηλινών».

Χτυπήματα στο εσωτερικό του Ισραήλ

Οι πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ βαθιά μέσα στο Ισραήλ σηματοδότησαν μια νέα πορεία στη σύγκρουση, ενώ κατάσταση πανικού καταγράφηκε στους ισραηλινούς κύκλους μετά τη στοχοποίηση του σπιτιού του Νετανιάχου στην Καισάρεια, από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές θεώρησαν το γεγονός ότι ένα drone της Χεζμπολάχ έφτασε σε ένα μέρος όπου ζει ο πρωθυπουργός ως μια μεγάλη αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η επίθεση με drone της Χεζμπολάχ στη βάση Μπινιάμινα της ταξιαρχίας Γκολάνι στη Χάιφα πριν από λίγες ημέρες ήταν μια οδυνηρή στρατιωτική έκπληξη για το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε την επιχείρηση «ποιοτική και πολύπλοκη», καθώς το drone κατάφερε να διαπεράσει απαρατήρητο τα ισραηλινά ραντάρ αεράμυνας και να φτάσει στο στόχο του.

«Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του ιρανικού άξονα του κακού, πληρώνουμε ένα οδυνηρό τίμημα, αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα», δήλωσε ο Νετανιάχου, ενώ ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι χαρακτήρισε την επίθεση δύσκολη και τα αποτελέσματά της οδυνηρά.

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις αυτές αποκαλύπτουν «προηγμένη ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών, τεράστια πολυπλοκότητα του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ και επαγγελματισμό στις στρατιωτικές τακτικές».

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά από επανειλημμένες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ότι κατάφερε να εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο Ισραήλ

Για να αποφύγει τα πλήγματα με ρουκέτες από τη Γάζα και το Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση κατέφυγε στην εκκένωση χιλιάδων Ισραηλινών από τα σπίτια τους και για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ισραήλ κατέγραψε αριθμό ρεκόρ εκτοπισμένων.

  • Σύμφωνα με ισραηλινές εφημερίδες, ο αριθμός των εκτοπισμένων από τους οικισμούς κοντά στη Γάζα και από τα σύνορα με τον Λίβανο έφτασε 120.000, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε στο μισό εκατομμύριο, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως ο ισραηλινός στρατός.

Η παρουσία αυτών των εκτοπισμένων, τα έξοδα και οι δαπάνες των οποίων καλύπτονται από την κυβέρνηση κατά την περίοδο του εκτοπισμού τους για περισσότερο από ένα χρόνο, θα επιδεινώσει το οικονομικό και ηθικό βάρος της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία έχει νοικιάσει δωμάτια ξενοδοχείων και ξενώνες γι’ αυτούς και έχει καταφύγει στη δημιουργία σκηνών για τη φιλοξενία τους.

Δύο εκατομμύρια Ισραηλινοί σε καταφύγια

Οι επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στα μέτωπα της Γάζας και του Λιβάνου αναζωπύρωσαν τα ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα του ισραηλινού εσωτερικού μετώπου για τις επιθέσεις με ρουκέτες. Οι επιθέσεις επιδείνωσαν επίσης την κρίση δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Ισραηλινών, καθώς αντί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως υποσχέθηκε ο Νετανιάχου, προστέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες που κοιμούνται σε καταφύγια.

Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της αεράμυνας στρατηγό Ραν Κοτσάβ, που μίλησε στο ισραηλινό κανάλι 12, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν παγιδευτεί σε καταφύγια και αποθήκες σε περισσότερες από 190 πόλεις, οικισμούς και κωμοπόλεις.

Κύμα φυγής εκτός Ισραήλ

Ένα άλλο σκηνικό που στοιχειώνει τον Νετανιάχου είναι η «αντίστροφη μετανάστευση», η οποία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, το οποίο βασίζεται κυρίως στην πολιτική του εποικισμού και της προσέλκυσης Εβραίων από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Ναϊέφ μπιν Ναχάρ, διευθυντή του Κέντρου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Ιμπν Καλντούν του Πανεπιστημίου του Κατάρ, οι επιχειρήσεις των ισλαμικών οργανώσεων έχουν πλήξει τη «θέληση για παραμονή» των Ισραηλινών, η οποία βασίζεται κυρίως στην παροχή μιας ασφαλούς οντότητας.

Παρόλο που η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ δεν αποκαλύπτει τον πραγματικό αριθμό των Ισραηλινών που έχουν μεταναστεύσει, ισραηλινές εφημερίδες αποκάλυψαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των Ισραηλινών έχουν σκεφτεί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

Οι Times of Israel επικαλέστηκαν στοιχεία της Αρχής Πληθυσμού και Μετανάστευσης (PIA) σύμφωνα με τα οποία μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί εγκατέλειψαν το Ισραήλ τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου.

Ένοπλες επιθέσεις εντός του Ισραήλ

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων αυτοκτονίας, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία των ισλαμικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση της κατοχής, αλλά η αντίσταση απέφυγε για ένα διάστημα τις επιχειρήσεις αυτοκτονίας «σύμφωνα με τις αλλαγές που σχετίζονται με τη διεθνή κοινή γνώμη και τις απώλειες αμάχων που μπορεί να προκύψουν από αυτές τις επιχειρήσεις», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Μοχάμεντ Γκαζί αλ-Τζαμάλ.

Ωστόσο, η κλίμακα των σφαγών που έλαβαν χώρα στη Γάζα εν μέσω διεθνούς σιωπής και συνενοχής ώθησε την αντίσταση να επανεξετάσει αυτή τη στρατηγική ως αποτελεσματικό εργαλείο πίεσης στην ισραηλινή κοινωνία.

Η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, και των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, της στρατιωτικής πτέρυγας της Τζιχάντ, ότι οι επιχειρήσεις αυτοκτονίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη θα επανέλθουν στο προσκήνιο ως απάντηση στις ισραηλινές σφαγές, τον εκτοπισμό των αμάχων και την ισραηλινή πολιτική δολοφονιών κατά των ηγετών των αντιστασιακών παρατάξεων στη Λωρίδα της Γάζας, αποτέλεσε στρατηγική αλλαγή στη μάχη.

Η ανακοίνωση αυτή βρήκε ανταπόκριση στο εσωτερικό του Ισραήλ, αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο βαθμό φόβου στο σύστημα ασφαλείας για την εισαγωγή εκρηκτικών μηχανισμών στην καρδιά των μεγάλων πόλεων του Ισραήλ, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλές ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

Επιπλέον, η επιτυχία των επιχειρήσεων με πυροβολισμούς που διεξάγονται από μέλη των οργανώσεων εντός του Ισραήλ επιτείνει τους φόβους των Ισραηλινών ηγετών για τις αρνητικές επιπτώσεις τους στο ισραηλινό κοινό, κάτι που φάνηκε μετά την επιχείρηση στη Γιάφα, όπου σκοτώθηκαν 7 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 16.

Ανυπολόγιστες οικονομικές απώλειες

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες στην ισραηλινή οικονομία. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος του πολέμου έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 67,3 δισεκατομμύρια δολάρια και σε αυτό δεν περιλαμβάνονται άλλα έξοδα που σχετίζονται με τον στρατό, όπως η περίθαλψη των τραυματιών και η παροχή καταφυγίων και καταφυγίων.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, επικαλούμενο αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, εν μέσω απειλών ότι θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα.

Στην αρχή του πολέμου, ο Fitch έθεσε την αξιολόγηση του κρατικού χρέους του Ισραήλ σε αρνητική παρακολούθηση και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε σημαντική κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση.

Σχετικά Άρθρα