Αμαλιάδα: Έκανε βόλτες με το νεκρό παιδί σε πανηγύρι – Ερωτήματα για τη στάση των Αρχών

 Αμαλιάδα: Έκανε βόλτες με το νεκρό παιδί σε πανηγύρι – Ερωτήματα για τη στάση των Αρχών

«Τρέχει» η εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο των αρχικά δύο μωρών μίας γυναίκας ηλικίας 24 ετών στην Αμαλίαδα, με τις αποκαλύψεις να μην έχουν τέλος, καθώς ο αριθμός των άψυχων μωρών έχει φθάσει πλέον τα πέντε. «Η συγκεκριμένη κυρία μαζί με δύο άλλες είχαν πάει σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και διασκέδαζαν, μία μέρα μετά την κηδεία του Παναγιωτάκη. Σε πανηγύρι στην Κάτω Αχαγιά, είχε πάρει το παιδί πεθαμένο και το έκανε βόλτες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο παππούς του άτυχου μωρού, δίνοντας μία ανατριχιαστική διάσταση της υπόθεσης.

«Όταν έφτασα στο Καρανδάνειο το 2021, 4 Φεβρουαρίου και μπήκα στο νοσοκομείο 17:40, είδα το παιδί νεκρό πάνω στο κρεβάτι. Τους ρώτησα τι συμβαίνει και μου λέει “το παιδί είναι εδώ και ώρα πεθαμένο, πάει”. Θα σας πω και κάτι άλλο που έμαθα από δικούς μου ανθρώπους, που ήρθαν κάτω στην κηδεία τον Αύγουστο. Την επόμενη μέρα, είχε πάει και γλεντούσε μαζί με άλλες δύο κυρίες σε νυχτερινό κέντρο. Είναι φυσιολογικό αυτό; Μην τρελαθούμε. Άνθρωποι είμαστε, όχι γαϊδούρια», είπε ακόμη ο άνδρας.

Το βράδυ της Τρίτης, το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξέδωσε ανακοίνωση για την 24χρονη γυναίκα. Σε αυτήν, αναφέρεται ότι είχαν γίνει κλήσεις για την συγκεκριμένη γυναίκα, πριν ακόμη γίνει μητέρα, καθώς ζούσε σε προβληματικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα εγείρονται για τη στάση των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών για το θέμα, ύστερα από ανακοίνωση – παρέμβαση του Χαμόγελου του Παιδιού.

Η οργάνωση αναφέρει ότι για την 24χρονη μητέρα που έχασε μέσα σε ένα χρόνο τα δύο κοριτσάκια της, 20 ημερών και δύο μηνών, και ερευνάται για ενδεχόμενη εμπλοκή της στους αιφνίδιους θανάτους δύο ακόμα βρεφών, είχε λάβει αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.

Μάλιστα οι αναφορές έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από το 2017 έως και το 2020 και ήταν ενήμερες τόσο οι αστυνομικές όσο και οι εισαγγελικές αρχές όπως και οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην ανακοίνωσή του, αφήνει σαφείς αιχμές για την κινητοποίηση και τον συντονισμό αστυνομίας, εισαγγελίας και κοινωνικών υπηρεσιών επισημαίνοντας ότι:«Στην συγκεκριμένη περίπτωση, είχαν δημιουργηθεί ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της 24χρονης μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα».

Όπως είπε η δικηγόρος της Ειρήνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «η Ειρήνη μεγάλωσε σε πολύ παθογενές» περιβάλλον και είχε προβλήματα με τη μητέρα της», ενώ μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε ότι και οι Αρχές ήταν ενήμερες για τις συνθήκες, πλην όμως ήταν υποστελεχωμένες και άρα «λίγες» μπροστά στο πρόβλημα, αφού δεν συνέδραμαν πριν τον θάνατο κάποιου από τα παιδιά, αλλά κατόπιν αυτών.

Η δικηγόρος της 24χρονης, Βούλα Δημητριάδου, διερωτήθηκε «γιατί τώρα» ,αφού όταν πέθαναν τα μωρά έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και βγήκαν τα ιατρικά πορίσματα.

Αναφερόμενη στο ένα από τα βρέφη της 24χρονης είπε πως, «το παιδί κατά τον τοκετό παρουσίασε πρόβλημα υγείας και μπήκε στη θερμοκοιτίδα, ξεκίνησε εισαγγελική, έγινε νεκροψία, έγινε τοξικολογική, βρέθηκε η αιτία θανάτου που ήταν πνευμονίτιδα».

«Για τον θάνατο του 2 μηνών μωρού έχει ανατεθεί στην εισαγγελία, έχει γίνει τοξικολογική και υπάρχει πόρισμα για τυχόν θάνατο από επιληπτική κρίση», είπε συμπληρώνοντας πως, «διατάχθηκε εξέταση γονιδιακού ελέγχου» καθώς όπως αποκάλυψε, η μητέρα της Ειρήνης είχε χάσει επίσης ένα νεογέννητο μωρό.

Τι λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Στην ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την υπόθεση αναφέρεται:

«Με αφορμή το νέο περιστατικό που ήρθε στο προσκήνιο, τον θάνατο ενός νέου μωρού στην περιοχή της Αμαλιάδας και την σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πιθανή συσχέτιση της 24χρονης μητέρας που και εκείνη είχε χάσει τα παιδιά της, με διάστημα ενός χρόνου μεταξύ τους στην περιοχή της Αχαΐας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπενθυμίζει πως:

Σχετικά με την υπόθεση στην περιοχή της Αχαΐας, είχε λάβει ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της. Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα. Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση. Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, είχαν δημιουργηθεί ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της 24χρονης μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα».

Σχετικά Άρθρα