Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Στο στόχαστρο της Εφορίας αναμένεται να βρεθούν πάνω από 1.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν διαθέσει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς έχουν εντοπιστεί να μην έχουν δηλώσει όλα τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.Η ΑΑΔΕ έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης εργαλεία που παρέχουν ποιοτικά δεδομένα για την αγορά. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, 6.200 νομικά πρόσωπα έχουν δηλώσει πάνω από τρία ακίνητα, με την εικόνα συμμόρφωσης στη νομοθεσία να είναι καλή, καθώς το 90% έχει ανοίξει βιβλία, περίπου 500 έχουν δώσει λάθος κωδικούς, ενώ άλλοι 500 δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια. «Τους έχουμε εντοπίσει και θα τους ενοχλήσουμε το επόμενο διάστημα για να συμμορφωθούν» σημείωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε ομιλία του στο συνέδριο Prodexpo, προσθέτοντας ότι πλέον μόνο το 12% των καταχωρίσεων στις πλατφόρμες αυτές είναι προβληματικό.

Τεράστια είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση, με τα έσοδα, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, να έχουν υπερδεκαπλασιαστεί από το 2017 μέχρι σήμερα.

«Το 2017 τα φορολογικά έσοδα ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι έφτασαν τα 740 εκατ. ευρώ. Φέτος, στο πρώτο 9μηνο, έχουμε έσοδα 742 εκατ. ευρώ (έναντι 640 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2023) και εκτιμούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε τα 830 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, παρέθεσε μία σειρά από στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με τα οποία 100.000 κατοικίες διαθέτουν μοναδικό ΑΜΑ και μισθώνονται βραχυχρόνια, με 40.000 Αριθμούς Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) να έχουν προστεθεί την τελευταία τετραετία.

«Από αυτά τα 100.000 ΑΜΑ, το 1/4 τα μισθώνει πάω από 90 ημέρες ετησίως, γι’ αυτό και αποφασίσαμε τελικά να μη θεσμοθετήσουμε χρονικό περιορισμό» δήλωσε ο κ. Πατέλης. Εξήγησε ότι σε φυσικά πρόσωπα ανήκουν τα 80.000, εκ των οποίων τα ⅘ νοικιάζονται κάτω από 90 ημέρες. Αντίστοιχα, σε νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, με τα μισά τουλάχιστον να μισθώνονται πάνω από 90 ημέρες, γι’ αυτό και έχει σφίξει το πλαίσιο στα νομικά πρόσωπα.

Ο κ. Πατέλης οριοθέτησε το μέσο έσοδο ανά ΑΜΑ σε 7.350 ευρώ ετησίως, ενώ σχετικά με τους περιορισμούς σε τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων εξήγησε πως στο κέντρο ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού. «Στις γειτονιές αυτές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν το 5%. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2025 και στο τέλος του έτους θα κρίνουμε αν το μέτρο έχει αποτέλεσμα και πρέπει να παραταθεί» συμπλήρωσε ο κ. Πατέλης. Από την πλευρά του ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κουβέντα που έχει ανοίξει τόσο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όσο και για τον «δήθεν» υπερτουρισμό. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει βελτιώσει την εικόνα σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση στα τρία διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε πολλά ακίνητα από μισθώσεις που θα λήξουν και από τη διακοπή της συνεργασίας με τον διαχειριστή, στο όνομα του οποίου είναι ο ΑΜΑ.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Σχετικά Άρθρα