Συνάντηση Γεραπετρίτη με βουλευτές της ΝΔ για ελληνοτουρκικά με υποβόσκουσες αντιδράσεις

Συνάντηση Γεραπετρίτη με βουλευτές της ΝΔ για ελληνοτουρκικά με υποβόσκουσες αντιδράσεις

Συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την Τρίτη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στην αίθουσα 151 της Βουλής, μετά από συνεννόηση του κ. Γεραπετρίτη με τον γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη. Το παρών θα δώσουν μόνο οι 33 βουλευτές που είναι μέλη της Επιτροπής.

Σκοπός της συνάντησης, ενόψει και της επικείμενης έλευσης του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου είναι να ενημερωθούν οι βουλευτές για την ατζέντα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν «παραφωνίες» σχετικά με τα εθνικά θέματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει και σε μια ευρύτερη συνεδρίαση με τους γαλάζιους βουλευτές, ώστε να τους μιλήσει και κυρίως να τους ακούσει για την εξωτερική πολιτική. Αναφορικά με το γιατί η συνάντηση γίνεται μόνο με τους βουλευτές ΝΔ της Επιτροπής, πηγές του ΥΠΕΞ σημείωσαν ότι μόλις στις 3 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσοι και για τη Μέση Ανατολή.

Πάντως η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή καθώς, η ενημέρωση γίνεται μόλις έξι ημέρες μετά τις δηλώσεις Σαμαρά για Κύπρο και Αιγαίο αλλά και την αντίδραση του Μαξίμου. Το δεύτερο είναι οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης όπου στη πραγματικότητα ο τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε ζήτημα Κύπρου, μουσουλμανικής μειονότητας, εναέριου χώρου, Κύπρου και ό,τι άλλο θέτει εδώ και 30 χρόνια η τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης όμως έχει έναν ακόμα «σκόπελο» να αντιμετωπίσει και αυτός δεν είναι άλλος από τον αρνητικό συσχετισμό της συγκεκριμένης επιτροπής. Σε αυτήν άλλωστε μετέχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είτε έχουν απευθείας αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, είτε που εδώ και καιρό έχουν πάρει την απόφαση να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του χώρου.

Μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών είναι οι: Νικήτας Κακλαμάνης, Αθανάσιος Δαβάκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Ευριπίδης Στυλιανίδης αλλά και ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η σκέψη για ερώτηση στα ελληνοτουρκικά χάνει έδαφος. Η νέα παρέμβαση Σαμαρά που ήταν ποιοτικά αναβαθμισμένη και συνοδευόμενη από ιδιαίτερα σκληρά λόγια έκανε τους γαλάζιους βουλευτές που επεξεργάζονταν ένα τέτοιο σενάριο να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το χαρτί της ερώτησης έχει «καεί» και η κατάθεσή της θα κριθεί από τα αποτελέσματα της συνάντησης Γεραπετρίτη και Φιντάν.

Επίσης στην κυβέρνηση αναμένουν τη νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στις 4 Νοεμβρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη συμπρωτεύουσα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και η Θεσσαλονίκη». Δεδομένου όμως πως η παρέμβαση του θα γίνει τέσσερα 24ώρα πριν την έλευση του Χακάν Φιντάν στην Ελλάδα, μοιάζει δεδομένη μια νέα του παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακούγεται μάλιστα έντονα πως εντός του Νοεμβρίου, οι δυο πρώην πρωθυπουργοί θα στείλουν νέο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό. Από τη πλευρά, μάλιστα, του μπλοκ Σαμαρά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν φοβάται ούτε τις αντεγκλήσεις, ούτε τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη συνεχίζοντας να λέει όσα πιστεύει και να προειδοποιεί για όσα θεωρεί ζητήματα εθνικής σημασίας.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης πάντως συνεχίζει την κριτική για την ακρίβεια ειδικά στο ρεύμα. Είπε χαρακτηριστικά: «όταν φθάνεις να έχεις τόσα κέρδη, ένα μεγάλο μέρος των κερδών πρέπει να επιστραφεί στον καταναλωτή», βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τον υπουργό Ενέργειας.

Αλλά και ο Γιώργος Βλάχος, ξεκαθάριζε ότι η θετική του ψήφος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ούτε σε ψηφοφορίες για νομοσχέδια, ούτε και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχετικά μάλιστα με τις ερωτήσεις για ζητήματα κόκκινων δανείων, ακρίβειας και χρηματιστηρίου ενέργειας, ανέφερε: «Δεν τίθεται θέμα »λαϊκής δεξιάς» αλλά κοινωνικού κράτους, το οποίο υπηρετεί η ΝΔ με βάση τις ιδρυτικές της αξίες. Υπάρχουν μέτρα τα οποία κι εμείς οι ίδιοι ψηφίσαμε ως βουλευτές. Όταν βλέπουμε όμως ότι ένα μέτρο το οποίο ψηφίσαμε δεν αποδίδει, υποδεικνύουμε αλλαγές επί του μέτρου αυτού στις οποίες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ως κυβέρνηση».

Σχετικά Άρθρα