Φειδίας: Μάλλον δεν είναι και τόσο… viral- Κάλεσε μαθητές σε διαδήλωση αλλά δεν πάτησε κανείς- Η αποστομωτική απάντησή τους (vid)

 Φειδίας: Μάλλον δεν είναι και τόσο… viral- Κάλεσε μαθητές σε διαδήλωση αλλά δεν πάτησε κανείς- Η αποστομωτική απάντησή τους (vid)

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Φειδίας Παναγιώτου, επισκέφθηκε χθες σχολεία στη Λευκωσία, καλώντας τους μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων να διαδηλώσουν σήμερα ενάντια στην απόφαση της Βουλής που απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές και τις μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης. Αν και τα μαθήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια ολοκληρώνονται στις 13:35, ο Φειδίας Παναγιώτου προέτρεψε τους μαθητές να αποχωρήσουν κατά την τελευταία ώρα του μαθήματος και να συμμετάσχουν στη διαδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Λευκωσίας.

@fidiaspanayiotou

Όλοι στις 1:00 μ.μ στην Πλατεία Ελευθερίας να διαδηλώσουμε

♬ original sound – Fidias Panayiotou

Το υπουργείο Παιδείας προειδοποίησε μαθητές και γονείς ότι όσοι απουσιάσουν από τα μαθήματα θα πάρουν αδικαιολόγητες απουσίες. Επίσης η ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών) κάλεσε τους μαθητές να παραμείνουν στα σχολεία τους και να μην λάβουν μέρος στην διαδήλωση που οργάνωσε ο Ευρωβουλευτής.

@fidiaspanayiotou

Τρίτη στις 1:00μ.μ όλοι στην Πλατεία Ελευθερίας

♬ original sound – Fidias Panayiotou

Εν τέλει στην Πλατεία Ελευθερίας στις 13:00 ήταν μόνο ο Φειδίας Παναγιώτου με 4-5 φίλους του καθώς κανένας μαθητής δεν ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση του. Όταν ο Φειδίας Παναγιώτου άλλαξε την ώρα για τις 14:15 αντί 13:00 τότε ανταποκρίθηκε ο πενιχρός αριθμός των 36 ατόμων, εκ των οποίων κάποιοι δεν ήταν καν μαθητές.

Ενώ του ασκήθηκε και έντονη κριτική η οποία είχε να κάνει με το γεγονός ότι τάσσεται κατά της απαγόρευσης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, γιατί οι μαθητές είναι το κοινό που παρακολουθεί τα βίντεο που δημιουργεί και από τα οποία ο ίδιος έχει σημαντικά έσοδα.

Οι μαθητές απαντούν στον Φειδία – “Έχουμε φωνή, δεν ακολουθούμε βουλευτές, ευρωβουλευτές και influencers

Επανήλθε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και με ανακοίνωση της, σχολιάζει, με αρκετά αιχμηρό τρόπο, τα όσα δήλωσε ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου σχετικά με την εκδήλωση που διοργάνωσε μετά την απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία.

«Έχουμε φωνή» τονίζει στην ανακοίνωση της η ΠΣΕΜ υποδεικνύοντας στον ευρωβουλευτή ότι «οι μαθητές /ιες γνωρίζουν πώς, πότε και γιατί να διοργανώνουν διαμαρτυρίες και να κάνουν αγώνες για τα αιτήματα τους».

«Ως ΠΣΕΜ, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, ανταποκριθήκαμε σε δεκάδες κλήσεις δημοσιογράφων που επικοινώνησαν μαζί μας για το θέμα της στάσης μας απέναντι στην «διαμαρτυρία» που διοργάνωσε ευρωβουλευτής για την απαγόρευση των κινητών. Ξεκαθαρίσαμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αφορούσε τους οργανωμένους μαθητές και κάπου εκεί θα έπρεπε να τελειώσει το θέμα».

«Χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης», αναφέρει η ΠΣΕΜ, «πρέπει να διορθώσουμε κάποιες ανακρίβειες που ακούστηκαν σήμερα:

– Επανειλημμένα ο ευρωβουλευτής, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας του, είπε ότι οι μαθητές-μαθήτριες «δεν έχουν φωνή», για αυτό και έκανε ότι έκανε.

 Οι μαθητές – μαθήτριες έχουν φωνή. Τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια, τις Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών, την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών. Αυτή την φωνή την κέρδισαν οι αγώνες του μαθητικού κινήματος εδώ και χρόνια. Οι μαθητές εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους. Η ΠΣΕΜ και οι μαθητές /ιες γνωρίζουν πώς, πότε και γιατί να διοργανώνουν διαμαρτυρίες και να κάνουν αγώνες για τα αιτήματα τους. Το απέδειξαν στην πράξη, με τις νίκες που οι αγώνες αυτοί έφεραν (π.χ. εξετάσεις τετραμήνων).

– Ο κύριος Παναγιώτου είπε πως «μίλησε με την ΠΣΕΜ» και ότι ο λόγος που δεν συμμετείχαμε ήταν ότι δεν προλαβαίναμε γιατί μόλις χθες καταρτιστήκαμε.

– Αυτό δεν ισχύει γιατί αποτελεί μόνο τη μισή αλήθεια. Η ΠΣΕΜ δεν συμμετείχε γιατί οι μαθητές και τα εκλεγμένα σώματα τους δεν ακολουθούν βουλευτές, ευρωβουλευτές και influencers. Οι μαθητές αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας, στην βάση των απόψεων των μαθητών/ιων. Δεν επικοινώνησαν έγκαιρα μαζί μας για να ερωτηθεί η άποψη των οργανωμένων μαθητών πριν να ανακοινωθεί οτιδήποτε. Οι διαμαρτυρίες δεν πρέπει να είναι σπασμωδικές, πρέπει να έχουν ξεκάθαρα αιτήματα, μαζικότητα και να αποφασίζονται συλλογικά.  Το θέμα έχει τελειώσει και ο μόνος λόγος που τα αναφέρουμε αυτά, είναι για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις».

Επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία της για την απαγόρευση κινητών, η ΠΣΕΜ προσθέτει στην ανακοίνωση της:

«ΝΑΙ διαφωνούμε με την απαγόρευση των κινητών. Το λέμε από τον Μάη. Δυστυχώς, δεν είναι το μόνο πρόβλημα των σχολείων.

Σχολικές υποδομές υπό διάλυση, απουσία κλιματιστικών, τεράστια ύλη, σχολικός εκφοβισμός, συντηρητικοί κανονισμοί λειτουργίας, «κυνήγι» τρίχας και στολής, αυταρχικές διευθύνσεις, σχολικές μεταφορές, απαγόρευση κινητών τηλεφώνων είναι τα βασικά προβλήματα μας.

Η ΠΣΕΜ πρώτα συζητά, επιχειρηματολογεί και μετά λαμβάνει μέτρα». Στις 11 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. «Αναμένουμε τη συνάντηση, για να προχωρήσει ο διάλογος. Ανάλογα με την στάση της κυβέρνησης, κανένα μέτρο δεν αποκλείεται. Η κινητοποίηση δεν είναι αυτοσκοπός».

Σχετικά Άρθρα