Δίκη Πισπιρίγκου: Από υποξία πέθανε η Μαλένα κατέθεσε ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης

Δίκη Πισπιρίγκου: Από υποξία πέθανε η Μαλένα κατέθεσε ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης

Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Ο κ.Ευτυχιάδης ήταν κατηγορηματικός ότι το κυριότερο εύρημα για το θάνατο της Μάλενας ήταν η υποξία.

Πρόεδρος: Τι είναι η υποξία και η ανοξία;
Μάρτυρας: Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα.
Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε;
Μάρτυρας: Ό,τι έχουμε βρει εδώ. Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο. Σε περιπτώσεις ασφυξίας πρώτα, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του.
Πρόεδρος: Ο κ. Τσαντίρης θεωρεί ότι οι τομές στο συκώτι είναι λίγες…
Μάρτυρας: Ε μη πω τίποτα τώρα…και στον Πειραιά τόσες τομές κάνουν. Δυο με τρεις… εκεί είμαστε.
Πρόεδρος: Το βλέπετε στις τομές;
Μάρτυρας: Κενοτοπιώδη εκφύλιση. Δεν υπήρχε ούτε ένα κύτταρο υγιές. Έγραψα καθολική, όχι εκτεταμένη.
Πρόεδρος: Γιατί ο κ. Αγαπητός γράφει εκτεταμένη;
Μάρτυρας: Είναι θέμα διατύπωσης. Όταν υπάρχει εκφύλιση στο 60-70% είναι εκτεταμένη αλλά έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την καθολική. Μπορεί ο κ. Αγαπητός κάποια από τα κύτταρα που δεν ήταν εντελώς κενοτοπιώδη να μη τα λογάριασε ως τέτοια.
Πρόεδρος: Ο Αγαπητός και ο Τσαντίρης λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά…
Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να το προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.

Ο κ.Ευτυχιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο η εκφύλιση στα ηπατικά κύτταρα να οφείλεται σε δηλητηρίαση. «Μια αιτία για δημιουργία κενοτοπιώδους εκφύλισης θα ήταν ας πούμε η δηλητηρίαση, που απαιτεί τοξικολογική εξέταση. Εμένα σε γνώση μου περιήλθε ότι η πρώτη τοξικολογική ήταν αρνητική γενικώς. Έχει καλύψει πολύ μεγάλο φάσμα από τα συνήθη δηλητήρια. Αποκλείω φάρμακο δηλαδή», τόνισε κατά την κατάθεσή του.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως είχε συνομιλήσει με τους ιατροδικαστές Καρακούκη και Καλόγρηα όταν ερευνούσε την υπόθεση θανάτου της Μαλένας προκαλώντας την αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Μάρτυρας: Είχα την εικόνα ενός παιδιού με λευχαιμία στο νοσοκομείο χωρίς συμπτώματα, που έφαγε και σουβλάκι και μπαμ πέθανε ξαφνιάζοντας τους πάντες.
Ρούλα Πισπιρίγκου: Το έφαγε το σουβλάκι από που το μάθατε κύριε Ευτυχιάδη; Ποιος σας είπε τέτοια πράγματα;
Μάρτυρας: Οι ιατροδικαστές!
Πρόεδρος: Κυρία κατηγορουμένη σας παρακαλώ!
Αναφορικά με τις επιστημονικές απόψεις που αντάλλαξε με τους δύο ιατροδικαστές ο κ.Ευτυχιάδης ανέφερε: «Είχαμε στενή επαφή. Μου έδωσαν γενικές πληροφορίες. Μου είπαν ότι είχαμε ένα νοσηλευόμενο παιδί με λευχαιμία στο Παίδων, υγιές όμως, πήγαινε καλά, το οποίο φέρεται να έφυγε ξαφνικά, δηλαδή ότι είχαμε αιφνίδιο θάνατο. Μου είπαν ότι δεν βρέθηκε παθολογία που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο. Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί γενικά. Προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. Ακόμα και η κεραυνοβόλος θέλει κάποιο χρόνο και κάποια συμπτώματα».

Σχετικά Άρθρα