Μπαχτσελί: Έκκληση στον Οτσαλάν να διαλύσει το PKK με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του

Μπαχτσελί: Έκκληση στον Οτσαλάν να διαλύσει το PKK με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του

Νέα δεδομένα στην τουρκική πολιτική σκηνή φέρνει η τολμηρή πρόταση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP, για απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν κηρύξει τη διάλυση του ΡΚΚ.

Ο εθνικιστής ηγέτης, γνωστός για την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στους Κούρδους, προχώρησε σήμερα σε μια πρόταση που έχει τραντάξει σύσσωμη την τουρκική πολιτική σκηνή: «Σήμερα θα μιλήσω από τη μέση του βιβλίου και με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια ερμηνείας. Αν αρθεί η απομόνωση του επικεφαλής των τρομοκρατών, ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας DEM στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Ας φωνάξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί», είπε.

Σε ομιλία του σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΜΗΡ, ο Μπαχτσελί πρότεινε την άρση της απομόνωσης του Οτσαλάν, επιτρέποντάς του να εμφανιστεί δημόσια και να ζητήσει τη διάλυση της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης PKK, βάζοντας έτσι τέλος στην τρομοκρατία. «Εάν δείξει αυτή την αποφασιστικότητα, ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για να επωφεληθεί από το δικαίωμά του στην ελπίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο δικαστικό δικαίωμα μιας -υπό όρους- αποφυλάκισης.

Η πρόταση αυτή ξαφνιάζει, δεδομένου ότι ο Μπαχτσελί στο παρελθόν δεν έδειχνε καμία διάθεση συμβιβασμού με το κουρδικό ζήτημα. Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, ο ίδιος είχε προκαλέσει εντύπωση όταν έκανε χειραψία με Κούρδους βουλευτές στο κοινοβούλιο, και τώρα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, προσκαλώντας τον Οτζαλάν να λύσει το πρόβλημα με τη διάλυση του ΡΚΚ:

«Το χέρι που άπλωσα στο κόμμα DEM έχει συζητηθεί και έχει προκαλέσει προβληματισμό εδώ και μέρες. Οι ισχυρισμοί σπάνε ρεκόρ. Κάποιοι προσπαθούν να βρουν βελόνα στα άχυρα. Όπως ίσως γνωρίζετε, οι ισχυρισμοί για μια νέα διαδικασία λύσης έχουν έρθει στο προσκήνιο. Η Τουρκία δεν χρειάζεται μια νέα διαδικασία λύσης, χρειάζεται κοινή λογική και να παραμείνει κλειστή στις ξένες επιβολές. Το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι οι Κούρδοι, αλλά η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση. Είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των Κούρδων αδελφών μου, αλλά είναι μεγάλος κίνδυνος να αναφερόμαστε σε λύση στη βάση της συλλογικής ταυτότητας και της εθνικότητας. Το να λέμε ότι υπάρχει κουρδικό πρόβλημα είναι προπαγάνδα των υποκριτών που βλέπουν τους Κούρδους ως πρόβλημα και εκείνων που περιμένουν την καταστροφή.

Το κράτος της Τουρκίας ποτέ δεν έτεινε προς την πολιτική της αφομοίωσης. Το να λέμε ότι υπάρχει κουρδικό πρόβλημα είναι λόγια ψεύτικων προσώπων που βλέπουν τους Κούρδους ως πρόβλημα. Άλλο η τρομοκρατία και άλλο η πολιτική. Χωρίς την παράδοση των όπλων, οι Τούρκοι πολίτες δεν θα φτάσουν στο επίπεδο ανθρωπισμού που τους αξίζει. Καμία παραχώρηση δεν θα ικανοποιήσει τον τρομοκράτη. Δεν υπάρχει λύση στην τρομοκρατία χωρίς όπλα. Η αποδοχή των αιτημάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν σημαίνει υποταγή σε αυτήν. Οι ένοπλες ενέργειες της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι η πιο πραγματιστική πολιτική. Στις 6 Ιουνίου 2011, είπα στο συλλαλητήριο του Ντιγιάρμπακιρ ότι οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες σας γνωρίζουν καλύτερα από εμένα.

Η μόνη διέξοδος είναι όλοι οι τρομοκράτες να κατέβουν από τα βουνά με τα όπλα τους, να παραδοθούν και να εκτίσουν τις ποινές τους. Είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ιράκ, τη Συρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να είναι ο εκπρόσωπος των Κούρδων αδελφών μας. Είναι δυνατή και υποχρεωτική η αντιμετώπιση κάθε ζητήματος στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και η επίλυσή του με εθνική σοφία. Εάν όλοι συμφωνούν για μια πολιτική χωρίς τρομοκρατία, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τα χέρια και τα σώματά μας κάτω από την πέτρα», δήλωσε ο ηγέτης των Τούρκων εθνικιστών.

Ο Ερντογάν έδωσε το ‘πράσινο φως’

Η κίνηση του Μπαχτσελί, που φαίνεται να συμφωνήθηκε κατά τις τελευταίες έκτακτες συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν με απώτερο στόχο τον προσεταιρισμό των Κούρδων βουλευτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει βάλει φωτιά στη συζήτηση γύρω από το κουρδικό ζήτημα και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αν θα βρει ουσιαστική ανταπόκριση από τον Οτζαλάν και τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας

Τί είναι το “δικαίωμα στην ελπίδα”;

Το δικαίωμα στην ελπίδα αναφέρεται στη δικαστική αξιολόγηση του κατά πόσον είναι δυνατόν οι καταδικασθέντες σε φυλάκιση να αποφυλακιστούν υπό όρους λόγω της καλής τους συμπεριφοράς εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε το 2014 ότι η καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς το δικαίωμα στην υπό όρους αποφυλάκιση (δικαίωμα στην ελπίδα) αποτελούσε “παραβίαση”.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17-19 Σεπτεμβρίου, συζήτησε την απόφαση του ΕΔΑΔ για την παραβίαση και προειδοποίησε την Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά θα εκπονηθεί ενδιάμεση απόφαση κατά τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο του 2025.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα