SOF: Ποιες είναι οι ειδικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας που ενισχύουν τη Ρωσία στην Ουκρανία

 SOF: Ποιες είναι οι ειδικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας που ενισχύουν τη Ρωσία στην Ουκρανία

Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει για σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, καθώς εκατοντάδες επίλεκτοι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας θα πάνε να πολεμήσουν στο Ουκρανικό μέτωπο τις επόμενες ημέρες για να υποστηρίξουν τη Ρωσία. Η Βρετανική Telegraph αναλύει σε άρθρο της τι θα πρέπει να περιμένει η Ουκρανία από τις βορειοκορεατικές ειδικές δυνάμεις, που μπορεί να μην είναι τόσο ειδικές τελικά.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες, περίπου 1.500 άνδρες των ειδικών δυνάμεων έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Βλαδιβοστόκ και σύντομα αναμένονται περισσότερες. Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της Ουκρανικής Διεύθυνσης Πληροφοριών GUR, δήλωσε ότι περίπου 2.600 στρατιώτες θα σταλούν στο Κουρσκ μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

«Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της Βόρειας Κορέας είναι μία από τις πιο μυστικοπαθείς μονάδες του είδους τους στον κόσμο και ένα μυστήριο για τις δυτικές δυνάμεις. Εμφανίζονται πιστές στο καθεστώς και είναι άρτια εκπαιδευμένες, αλλά δεν διαθέτουν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό», αναφέρει το άρθρο.

  • Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, στους στρατιώτες δόθηκαν ρωσικές στρατιωτικές στολές, όπλα και πλαστές ταυτότητες και αναμένεται να σταλούν στην Ουκρανία αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευση εγκλιματισμού.

Η SOF της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ιδρύθηκε περίπου το 1968 και είναι περισσότερο γνωστή για την αποτυχημένη προσπάθειά της να καταλάβει τον Μπλε Οίκο, την κατοικία του προέδρου της Νότιας Κορέας, όπου η επίθεση κατέληξε στο θάνατο των 29 από τους 31 πράκτορες.

Το δημοσίευμα γράφει ότι δεν είναι σαφές ποιον ρόλο θα διαδραματίσουν οι μη ρωσόφωνες ειδικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, το οποίο έχει σταδιακά μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς, ελάχιστα παραδοσιακό πεδίο για μυστικές αποστολές.

Μια έκθεση του Ιουλίου από τον Μάξγουελ Γκολντστάιν, αναλυτή της Grey Dynamics, μιας εταιρείας συμβούλων με έδρα το Λονδίνο, περιέγραφε τις Ειδικές Δυνάμεις ως «εξαιρετικά εκπαιδευμένα στρατεύματα εξοπλισμένα με τον καλύτερο διαθέσιμο εξοπλισμό για την εκτέλεση επικίνδυνων αλλά σημαντικών αποστολών».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι SOF περιλαμβάνουν 12 ταξιαρχίες ελαφρού πεζικού, τρεις μονάδες αναγνώρισης που επιχειρούν πίσω από τις εχθρικές γραμμές, τρεις αερομεταφερόμενες μεραρχίες και τρεις γενικές μονάδες ελεύθερων σκοπευτών, καθώς και ταξιαρχίες ελεύθερων σκοπευτών στην αεροπορία και το ναυτικό.

  • Ο αριθμός των SOF εκτιμάται σε 200.000, κάτι που είναι ασυνήθιστο σε σύγκριση με άλλες διεθνείς μονάδες ειδικών δυνάμεων. Η βρετανική SAS πιστεύεται ότι έχει μόνο 500 ενεργούς στρατιώτες ανά πάσα στιγμή, ενώ η αμερικανική Delta Force έχει περίπου 2.000 ενεργά μέλη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grey Dynamics Αχμέντ Χασάν, εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι οι ειδικές δυνάμεις θεωρούνται «ειδικές» με βάση τα πρότυπα του βορειοκορεατικού στρατού και όχι με βάση τα κριτήρια των ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ ή της Ρωσίας.

«Αν υπάρχει μια κατάταξη από το 1 έως το 10, και ας πούμε ότι το 1 είναι ένας απλός στρατιώτης και το 10 είναι, ας πούμε, η Delta Force ή η SAS, οι Ειδικές Δυνάμεις της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στο νούμερο 5. Δεν έχουν παρόμοια ιδέα για το τι είναι οι ειδικές επιχειρήσεις με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτούς, είναι οτιδήποτε πέρα από τον μέσο στρατιώτη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Grey Dynamics Αχμέντ Χασάν.

Σχετικά Άρθρα