Πόσο κοστίζει μία ψήφος;- Σάλος για την εξαγορά ψηφοφόρων από τον Μάσκ υπέρ του Τραμπ

 Πόσο κοστίζει μία ψήφος;- Σάλος για την εξαγορά ψηφοφόρων από τον Μάσκ υπέρ του Τραμπ

Ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας και ιδιοκτήτης του X, του πιο επιδραστικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Έλον Μασκ είπε ότι θα χαρίζει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα σε εγγεγραμμένο ψηφοφόρο σε βασικές πολιτείες μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Πόσο κάνει, άραγε, μία ψήφος στις ΗΠΑ; Αμερικανικοί νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η προσφορά χρημάτων για ψήφους είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Έλον Μασκ να επιχειρεί ανοιχτή εξαγορά ψήφων για λογαριασμό του Τραμπ.
Με κλήρωση μεταξύ όσων υπογράφουν το ψήφισμα που έχει συντάξει υπέρ της «ελευθερίας του λόγου» και της οπλοκατοχής, προσφέρει 1 εκατ. δολ. κάθε μέρα μέχρι τις εκλογές, σε ψηφοφόρους ειδικά της Πενσυλβάνια, δηλαδή της κρίσιμης περιφέρειας για την ανάδειξη των εκλεκτόρων

Ο νικητής θα επιλεγεί τυχαία από εκείνους που θα υπογράψουν μια αίτηση υπέρ του αμερικανικού Συντάγματος από την προεκλογική ομάδα του Musk AmericaPAC, την οποία δημιούργησε για να υποστηρίξει την προσπάθεια του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, όπως σημειώνει το BBC.

Η πρώτη επιταγή σε στυλ λαχειοφόρου αγοράς δόθηκε σε έναν έκπληκτο παρευρισκόμενο σε εκδήλωση του δημαρχείου στην Πενσυλβάνια το βράδυ του Σαββάτου. Μια άλλη επιταγή δόθηκε την Κυριακή.

Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο, Δημοκρατικός που υποστηρίζει την Καμάλα Χάρις, χαρακτήρισε τη στρατηγική του Μασκ «βαθιά ανησυχητική».

Όπως γράφει αναλυτικά το BBC:

Ο Shapiro είπε στο NBC News στο Meet the Press ότι οι αρχές επιβολής του νόμου θα πρέπει ενδεχομένως να εξετάσουν τις πληρωμές.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε ψηφοφόρους στην Πενσυλβάνια, τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα, την Αριζόνα, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα, όλες οι βασικές πολιτείες πεδίου μάχης που θα αποφασίσουν τελικά τις εκλογές του Λευκού Οίκου.

Ο ειδικός σε θέματα εκλογικού δικαίου, Ρικ Χάσεν, έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο για το εκλογικό δίκαιο ότι πίστευε ότι η προσφορά του Μασκ ήταν «προφανώς παράνομη».

Ο ομοσπονδιακός νόμος ορίζει ότι όποιος «πληρώνει ή προσφέρεται να πληρώσει ή αποδέχεται πληρωμή είτε για εγγραφή για να ψηφίσει είτε για ψήφο» αντιμετωπίζει πιθανό πρόστιμο 10.000 $ ή ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Αν και ο κ. Μασκ τεχνικά ζητά από τους ψηφοφόρους να υπογράψουν ένα έντυπο, ο Χάσεν αμφισβήτησε την πρόθεση πίσω από τη στρατηγική.

“Ποιος μπορεί να υπογράψει τις αναφορές; Μόνο εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, κάτι που το καθιστά παράνομο”, δήλωσε ο κ. Hasen, καθηγητής στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Όσοι υπογράφουν την αναφορά – η οποία δεσμεύεται να υποστηρίξει την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των όπλων – πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, επιτρέποντας ενδεχομένως στην AmericaPAC να επικοινωνήσει μαζί τους σχετικά με την ψήφο τους.

Οι εκστρατείες και οι επιτροπές πολιτικής δράσης βασίζονται σε τακτικές όπως η υπογραφή αναφορών, τα αιτήματα έρευνας ή οι αγορές εμπορευμάτων για τη δημιουργία τεράστιων βάσεων δεδομένων με πληροφορίες ψηφοφόρων. Αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια για τη στόχευση ψηφοφόρων ή τη συγκέντρωση χρημάτων από υποστηρικτές που βρίσκονται ήδη στο πλοίο.

Στην Πενσυλβάνια, ο Μασκ δίνει στους ψηφοφόρους 100 δολάρια για την υπογραφή της αναφοράς, συν άλλα 100 δολάρια για κάθε άτομο που παραπέμπουν και υπογράφει. Οι ψηφοφόροι σε άλλες πολιτείες πεδίου μάχης λαμβάνουν 47 $ ανά παραπομπή.

Ωστόσο, η στρατηγική μπορεί να καλύπτεται από ένα κενό σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο των ΗΠΑ, επειδή κανείς δεν πληρώνεται άμεσα για να ψηφίσει – παρά την εισαγωγή χρημάτων σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να εντοπίσει πιθανούς ψηφοφόρους Τραμπ.

Στις ΗΠΑ, είναι παράνομο να παρέχονται πληρωμές για να ψηφίσουν οι άνθρωποι – όχι μόνο για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, αλλά απλώς για να ψηφίσουν.

Ο κανόνας ώθησε τον κατασκευαστή παγωτού Ben & Jerry’s να δώσει το προϊόν του δωρεάν σε όλους την ημέρα των εκλογών το 2008, έχοντας αρχικά σχεδιάσει να το περιορίσει μόνο σε αυτούς με αυτοκόλλητο “ψήφισα”.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του την Κυριακή, ο Τραμπ ρωτήθηκε για το δώρο του Μασκ.

«Δεν το έχω ακολουθήσει», είπε, προσθέτοντας ότι μιλάει συχνά με τον κ. Μασκ και είναι «φίλος».

Ο ιδρυτής των SpaceX και Tesla και ιδιοκτήτης του X, πρώην Twitter, έχει αναδειχθεί ως βασικός υποστηρικτής του Trump.

Ο κ. Μασκ ξεκίνησε το AmericaPAC τον Ιούλιο με στόχο να στηρίξει την εκστρατεία του πρώην προέδρου.

Μέχρι στιγμής έχει δωρίσει 75 εκατομμύρια δολάρια (57,5 εκατομμύρια λίρες) στην ομάδα, η οποία γρήγορα έγινε κεντρικός παίκτης στην εκλογική προσπάθεια του Τραμπ.

Η εκστρατεία του Τραμπ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές ομάδες όπως η AmericaPAC για να καταγράψει τους ψηφοφόρους.

Μια δήλωση στον ιστότοπο του ομίλου αναφέρει: «Το AmericaPAC δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει αυτές τις βασικές αξίες: Ασφαλή σύνορα, ασφαλείς πόλεις, λογικές δαπάνες, δίκαιο σύστημα δικαιοσύνης, ελεύθερος λόγος, δικαίωμα στην αυτοπροστασία».

Ο Μασκ είπε ότι θέλει «πάνω από ένα εκατομμύριο, ίσως δύο εκατομμύρια, ψηφοφόρους στις πολιτείες του πεδίου μάχης να υπογράψουν την αναφορά για την υποστήριξη της Πρώτης και της Δεύτερης Τροποποίησης».

«Νομίζω ότι στέλνει ένα κρίσιμο μήνυμα στους εκλεγμένους πολιτικούς μας», πρόσθεσε.

Ο Μασκ είναι αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 248 δισεκατομμυρίων δολαρίων (191 δισεκατομμύρια λίρες), σύμφωνα με το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes.

Σχετικά Άρθρα