Τι σηματοδοτεί η επιστροφή Τσίπρα με την εκδήλωση για την ακρίβεια και την οικονομία

Τι σηματοδοτεί η επιστροφή Τσίπρα με την εκδήλωση για την ακρίβεια και την οικονομία

Εάν με την εκδήλωση που διοργάνωσε τον περασμένο Ιούνιο το Ινστιτούτο Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός σηματοδότησε την πολιτική επιστροφή του με διεθνή ατζέντα (Συμφωνία των Πρεσπών, κίνδυνος ακροδεξιάς στην Ευρώπη), και ταυτόχρονα τις σαφείς αποστάσεις του από την “μικρή εικόνα” και την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, την προσεχή Τρίτη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επιχειρεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της εσωτερικής πολιτικής σκηνής και να αρχίσει να σκιαγραφεί μία πολιτική πρόταση διεξόδου από το αδιέξοδο της συνεχιζόμενης (αν και μειούμενης) κυριαρχίας της Ν.Δ, από τη μια, και της αδυναμίας συγκρότησης σχεδίου διακυβέρνησης, από την άλλη.

Με την δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση του Ινστιτούτου, με θέμα “Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”, ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει προσώρας (χωρίς να εγκαταλείπει) το ευρωπαϊκό πεδίο –με τις συχνές παρεμβάσεις του μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης– και καταπιάνεται με τα εγχώρια μεγάλα κοινωνικά θέματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του libre, σειρά θα πάρει σύντομα και η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση του Ινστιτούτου, αυτή τη φορά για το Κοινωνικό Κράτος.

Η εκδήλωση της Τρίτης βασίζεται σε μία κεντρική διαπίστωση που φαίνεται να εκφράζει τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. “Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, γεωπολιτικό κατακερματισμό και οικονομική επιβράδυνση. Η ακρίβεια διογκώνεται και όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, την εργασία, τη μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να γίνονται όλο και πιο εμφανείς.Η ανάγκη για αξιόπιστες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τομεακές πολιτικές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθεκτικότητα, είναι επιτακτική.”, είναι ο πυρήνας της θεματολογίας της νέας πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου που εκφράζει και τις απόψεις του κ. Τσίπρα.

Η σύνθεση της ομάδας ομιλητών στην εκδήλωση δεν είναι, ως εκ τούτου, τυχαία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο πιό στενός συνεργάτης του στα θέματα οικονομίας, θα ανοίξει την ημερίδα, θα αναφερθεί στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για έναν έμπειρο και μετριοπαθή τεχνοκράτη, ο οποίος χειρίστηκε μερικά από τα πιό λεπτά ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής που οδήγησαν στην έξοδο από το μνημόνιο, το 2018, πρόσωπο, μάλιστα, που δεχόταν συχνά τα πυρά της ριζοσπαστικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Παράλληλα, ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».

Ειδικοί από τον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος – Clifford Chance) και της στεγαστικής πολιτικής (Θωμάς Μαλούτας Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Μαρία Καραγιάννη– Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης), όπως και ο Δ/ντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ Τάκης Κορκολής, θα αναφερθούν στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανισοτήτων με την προώθηση πολιτικών που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά απέναντι σε πρακτικές καρτέλ.

Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης θα συζητήσουν τρεις πρώην Υπουργοί Οικονομίας (Λούκα Κατσέλη, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιάννης Δραγασάκης) προοδευτικών κυβερνήσεων, που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την σύγκλιση με την ΕΕ, την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις.

Rebranding αλλά μακριά από τον…ΣΥΡΙΖΑ

Η παρέμβαση Τσίπρα στα εσωτερικά πράγματα αποτελεί, ουσιαστικά, το δεύτερο βήμα του πολιτικού rebranding που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και εφεξής θα κινείται παράλληλα με τις πρωτοβουλίες του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τις συναντήσεις του με ευρωπαίους πολιτικούς στον χώρο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Σχετικά με το εάν αυτές οι κινήσεις έχουν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση είναι δυσκολο να υπάρξει απάντηση καθώς ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Ο χρόνος θα δείξει. Το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει έντονο, ωστόσο δεν πρόκειται, απ΄ ότι φαίνεται, να αναμιχθεί. Τον ανησυχεί η τοξικότητα που επικρατεί –της οποίας στόχος έχει γίνει και ο ίδιος από “οπαδούς” και τρολ της πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη-, όπως τον ανησυχεί και η συρρίκνωση του χώρου. Εάν αποφασίσει να εμπλακεί πιό ενεργά στα της ευρύτερης κεντροαριστεράς θα εξαρτηθεί από το πως θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Σχετικά Άρθρα