“Στην Ελλάδα ο τοκετός δεν ανήκει στις γυναίκες”: Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση μιλά για τη μαιευτική βία
Στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη, «Εξελίξεις τώρα», βρέθηκε η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση όπου μίλησε για τη μαιευτική βία αλλά και τις δικές της προσωπικές εμπειρίες.
Αντιμέτωπες με μία ακόμη μορφή βίας έρχονται οι γυναίκες και στην περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Για τη μαιευτική βία και τις πιέσεις που δέχονται οι γυναίκες στη διάρκεια των τοκετών μίλησε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη, «Εξελίξεις τώρα».
Στο ρεπορτάζ που προβλήθηκε το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, υπάρχουν μαρτυρίες θυμάτων και μαίων μαιευτικής βίας – ενός θέματος που έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα τα τελευταία χρόνια. Στην εκπομπή τέθηκε και το ερώτημα αναγνώρισης του όρου νομικά, με τη δικηγόρο, Άννα Κακλαμάνη, που μίλησε σχετικά να λέει: «Το κύριο πρόβλημα της μαιευτικής ή γυναικολογικής βίας, όπως και στην περίπτωση της γυναικοκτονίας, έγκειται στο ότι δεν είναι αδικήματα τυποποιημένα στο ποινικό μας σύστημα. Η γυναικολογική βία πρέπει να θεσπιστεί».
«Οι γυναίκες δεν ενημερώνονται σωστά»
Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία έχει μιλήσει ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να αποκτήσει δικό της παιδί, εξήγησε τι είναι η μαιευτική βία, σημειώνοντας πως πρόκειται για ψυχική, συναισθηματική και σωματική βία, ενώ τόνισε πως εντοπίζεται και στην έλλειψη σεβασμού, απέναντι στις γυναίκες την ώρα του τοκετού.
«Το να φωνάζουμε σε μία γυναίκα την ώρα του τοκετού ότι απαγορεύεται να φωνάζει, που είναι πολύ φυσική διαδικασία και θα έπρεπε μία γυναίκα να έχει την ελευθερία να κάνει ότι θέλει την ώρα του τοκετού. Έχουμε στερήσει από τις γυναίκες μία φυσική διαδικασία. Στην Ελλάδα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανήκει στις γυναίκες ο τοκετός τους», είπε αρχικά η Εριέττα Κούρκουλου.
Για την καισαρική τομή
«Είμαι της άποψης ότι σε μία καισαρική τομή, που είναι απαραίτητη, μπορεί να γίνει και αυτή με σεβασμό. Σίγουρα έχουμε πρόβλημα με το τεράστιο ποσοστό καισαρικών. Δεν ενημερώνονται οι γυναίκες ορθά. Δεν είναι σωστό να ρίχνουμε όλο το βάρος στις γυναίκες. Το πρόβλημα είναι συστημικό, έχει να κάνει με το πρόγραμμα του εκάστοτε γιατρού. Το τι βολεύει τον κάθε γυναικολόγο δεν θα έπρεπε να είναι θέμα της εκάστοτε γυναίκας», ξεκαθάρισε αναφορικά με τις καισαρικές στη χώρα μας.
Πώς θα αναγνωρίσουν τη μαιευτική βία
«Ότι διαισθανόμαστε, για μένα, είναι σωστό. Αν κάτι σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, ιδίως σε μία στιγμή ευαλωτότητας, όπως ο τοκετός, να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι άλλο να δεχτούμε μία φυσική διαδικασία και άλλο να δεχόμαστε τι μας επιβάλει κάποιος τρίτος στο δικό μας σώμα. Για εμένα η ενημέρωση είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε καλή ενημέρωση, αλλά όσο καλύτερα μόνες μας ενημερωνόμαστε και πριν από τον τοκετό – όχι μόνο εκείνη τη στιγμή – να ξέρουμε το σώμα μας και να μάθουμε να διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει, ειδικά σε μία τέτοια στιγμή», απάντησε η Εριέττα Κούρκουλου, για το πώς μπορούμε οι γυναίκες να αναγνωρίσουμε τα σημάδια μαιευτικής βίας.
Το τραύμα της απώλειας
Μιλώντας για το τραύμα απώλειας ενός μωρού τόνισε πως η αναγνώριση από τους γύρω μας του πόνου και της πληγής βοηθά, όπως και η αναγνώριση του τραύματος από την ίδια τη γυναίκα. «Είναι πολύ σημαντική η αποδοχή του τραύματος από τους γύρω μας. Να αναγνωρίζουν αυτό το συναίσθημα. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που σε αγαπάει είναι απλώς να αναγνωρίσει κάποια πράγματα στη ζωή είναι δύσκολα, αλλά θα προχωρήσεις παρακάτω, γιατί οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να προχωράμε».