Χεζμπολάχ:Πώς χτύπησε το σπίτι του Νετανιάχου-Ανησυχία στο Ισραήλ για drone-υβρίδιο που διαπερνά το Iron Dome

 Χεζμπολάχ:Πώς χτύπησε το σπίτι του Νετανιάχου-Ανησυχία στο Ισραήλ για drone-υβρίδιο που διαπερνά το Iron Dome

Η Χεζμπολάχ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Ισραήλ με μια επίθεση υψηλού συμβολισμού, στοχεύοντας την εξοχική κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια. Το «υβριδικό» drone που χρησιμοποίησε, προκάλεσε ζημιές και κατάφερε να διαπεράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συναγερμός καθυστέρησε να ηχήσει, με τους γείτονες να αναφέρουν πως πρώτα άκουσαν την έκρηξη και μόνο μετά ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες.

Πηγές του ισραηλινού στρατού ανέφεραν πως «η χθεσινή επίθεση δεν έχει γίνει με ίδιο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αλλά με μικρότερο και πιο σύγχρονο», χωρίς να αναφέρουν πηγές τον τύπο του – γεγονός που γεννά ερωτήματα.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα drones που επιχείρησαν να χτυπήσουν το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν διαθέτουν ισχυρές κεφαλές, αλλά έχουν δύο άλλα χαρακτηριστικά, που τα μετατρέπουν σε σημαντική απειλή: «πολύ χαμηλό ύψος πτήσης και μεγαλύτερη ταχύτητα».

Το γεγονός πως τα drones με τα οποία επιτίθεται τις τελευταίες ημέρες η Χεζμπολάχ μοιάζουν να έχουν στοιχεία από διαφορετικά UAVs γεννά έντονο προβληματισμό στο στρατιωτικό επιτελείο του Ισραήλ.

Ειδικοί του IDF εκτιμούν πως η Βηρυτός δεν αποκλείεται να έχει δημιουργήσει δικό της drone από εξαρτήματα παλαιότερων τύπων. Ένα «υβρίδιο», δηλαδή, το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα αρκετών παλαιότερων τύπων με μηδαμινό κόστος.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, το Ισραήλ θα πρέπει να εντάξει στο επιχειρησιακό του σχέδιο άμεσα την ανεύρεση όχι μόνο του σημείου στο οποίο η Χεζμπολάχ συναρμολογεί το νέο της οπλοστάσιο, αλλά και τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και τις υποδομές για να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο.

Η επίθεση στην εξοχική κατοικία Νετανιάχου μαρτυρά και πως η Χεζμπολάχ είχε ξεκάθαρη γνώση, συντεταγμένες και στόχευση για να μπορεί να στέλνει στους «στόχους» της τα μη επανδρωμένα της αεροσκάφη.

Σχετικά Άρθρα