Καρδίτσα: Σοβαρό εργατικό ατύχημα- Εργαζόμενος ακρωτηριάστηκε στο χέρι

 Καρδίτσα: Σοβαρό εργατικό ατύχημα- Εργαζόμενος ακρωτηριάστηκε στο χέρι

Ένας εργαζόμενος έχασε το χέρι του σε εκκοκκιστήριο της Καρδίτσας, μόλις μία εβδομάδα μετά το εργατικό δυστύχημα που συνέβη σε εκκοκκιστήριο της Λάρισας, όπου μια εργαζόμενη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών δέχτηκε θανατηφόρο χτύπημα σε πρέσα την ώρα που εκτελούσε εργασίες καθαριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το 902.gr, αυτό είναι το τρίτο ατύχημα που σημειώνεται μέσα σε 15 ημέρες στα εκκοκκιστήρια της ίδιας εταιρείας.

Ο εργαζόμενος στην Καρδίτσα ακρωτηριάστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σκοτώθηκε η εργαζόμενη στη Λάρισα, δηλαδή από θυρίδα του μηχανήματος που δεν διέθετε μηχανισμό ασφαλείας.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Υπαλλήλων σε σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ν. Καρδίτσας με ανακοίνωση του, αφού εκφράζει την συμπαράστασή του στον εργαζόμενο και στην οικογένειά του, καταγγέλλει πως «το γεγονός ότι η πρέσα βάμβακος μπορεί να λειτουργεί με ανοιχτή θυρίδα θέτει καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων της επιχείρησης σε κίνδυνο. Δεν είναι η κακιά η ώρα όπως θέλουν να μας πείσουν πολλοί καλοθελητές!

»Τα εξαντλητικά ωράρια, τα υποστελεχωμένα πόστα, οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, είναι βασικές αιτίες για τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας και όχι «η κακιά η ώρα» πίσω από την οποία κρύβονται οι ευθύνες. Δεν είναι το «ανθρώπινο λάθος» όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι μέθοδοι για να ζούμε και να δουλεύουμε με ασφάλεια. Κι όταν μπροστά στο κυνήγι του κέρδους η ασφάλεια της ζωής του εργαζόμενου γίνεται κόστος!

»Η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας στο κόκκινο («απελευθερωμένη» από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους με τα 13ωρα, εξαήμερα κ.α.) είναι φαινόμενα-«συνώνυμα» με τους περισσότερους στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης.

»Είναι ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα από την πλειάδα που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς .Οι εργαζόμενοι πληρώνουν διαρκώς βαρύ φόρο αίματος στους χώρους δουλειάς. Είναι ένας διαρκής ακήρυχτος πόλεμος σε βάρος της ζωής μας. Κάθε τρεις ημέρες ένας εργαζόμενος στην χώρα μας χάνει την ζωή του σε εργατικό δυστύχημα.

»Την ίδια στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας, κρατούν υποστελεχωμένους και υποβαθμισμένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία που στην περιοχή μας καλύπτονται από μια υπηρεσία για τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας για όλους τους χώρους δουλειάς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!”

»Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας απαιτεί από την Επιθεώρηση Ασφαλείας και Υγείας και από την Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιήσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε όλα τα εκκοκκιστήρια της περιοχής. Το να δουλεύουν οι εργαζόμενοι ήλιο με ήλιο, 12ωρα και 7 στα 7 χωρίς σταματημό , θα γεννήσουν πολλές «κακές στιγμές και ατυχίες!!!».

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην εν’ λόγω εταιρεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Να σταματήσει κάθε μορφή εντατικοποίηση της εργασίας, να καταργηθούν οι νόμοι που την διευκολύνουν (Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κ.α.)
  • Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Υποχρεωτική και ουσιαστική εκπαίδευση μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε θέματα ασφάλειας των μηχανών παραγωγής με ευθύνη του Εργοδότη.
  • Συστηματική και ουσιαστική συντήρηση των μηχανημάτων και έλεγχος όλων των δικλείδων ασφαλείας.
  • Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών (επιθεώρηση Υγείας κι Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και μέσα. Εντατικοποίηση των ελέγχων.».

Σχετικά Άρθρα